och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Royal Selangor

I dag ska vi iväg på utflykt, det är alltid kul. Vi har bokat en tur så att vi ska komma utanför stan och står vid vårt hotell och väntar på en buss, då kommer det en taxichaufför och hämtar oss. Först tror vi att han ska köra oss till en väntande buss någonstans, men det visar sig att vår grupp på den här utflykten är bara jag och min man och chauffören är guiden. Kul.

Första stoppet är inte favoriten på turen utan mer ett som brukar ingå för att få turisterna att handla och spendera pengar. Vi har kommit till Royal Selangor. Det är ett berömt ställe för tenntillverkning, tydligen den största av sitt slag i världen. Kan ju vara kul att se och det här var nog den snabbaste och effektivaste guidning vi någonsin fått.

Företaget grundades  1885 av en kines vid namn Yong Koon och tillverkade främst föremål för ceremoniellt bruk.

När e brittiska kolonialisterna kom så utökades sortimentet med mer bruksföremål.

 Vår guide berättar också att de tar vara på allt spill som sedan blir nya föremål.

Är man en riktigt flitig och duktig arbetare så kan man få sitt handavtryck förevigat i tenn.

Rundturen i fabriken var riktigt intressant.

Här gjuts det handtag.

Den här damen slipar fram mönster.

Med stor precision knackar den här damen in mönster i en cylinder.

Snabb och skicklig var hon.

Vi skyndar vidare, för här var det verkligen full fart på visningen. Vänligt men bestämt föstes eftersläntrare vidare.

Sedan var det fritt fram att handla för de hågade.

Vi går ut till vår väntande chaufför, men passar på att titta på världens största ölbägare i tenn. Den gjordes för att fira hundraårsjubiléet av Royal Selangor. Den är 1,987 meter hög och väger 1.557 kg och har en rymmer på 2.796 liter.

Inlagt 2016-05-06 09:00 | Läst 1466 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vilka hantverk. Påfågeln var ju fantastiskt fin. Intressant att se hur tillverkningsprocessen är samtidigt som man får se slutresultaten. Ger en helt annan syn på föremålen tycker jag.
Ha det gott!
Vilka härliga bilder på hantverk Intressant se tillverkning på så vackra saker Påfågeln är mycket vacker Ha en trevlig helg : ) // Gert
Det här känns som en ganska typisk arrangerad tur för turister men det är ändå intressant att se, Det kanske beror på vem som rapporterar :-)
Hälsningar Lena
Tenn är en mycket speciell metall men är idag inte lika populär som den varit. Ofta legeras den med andra metaller och också med antimon och vismut som förhindrar tennpest. Tennpest är inte någon "sjukdom" utan innebär att rent tenn med kristllformen beta spontant omvandlas till gråtenn under 13 C så att ett föremål börjar falla sönder. Visste inte att det fortfarande fanns en så omfattande tillverkning av tenndetaljer - kanske en del hamnar på Svenskt Tenn? Hälsningar/ Björn T