Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Siktlinjen mot Holmentornet.

Det var mjukt vackert ljus i snögloppet häromdan. Jag testade shiftlinsen på full öppning!

Motivet var en liten trekantig plats. Den tillskapades i samband med att Holmenområdet mitt i Norrköping skulle öppnas för allmänheten. Fabriksområdet hade varit stängt, ingen obehörig hade släppts in, men nu skulle alla kunna gå genom själva Holmentornet och vidare genom området. Frågan var om gångbanesträckningen fram mot tornet skulle ändras.

Jag ansåg att Prästgatan skulle få en bredare trottoar, men ville inte rubba gatulinjen. Folk skulle få upptäcka sin förnyade stad själva. Alla vägar behöver inte vara raka.

Nils E. Ryman ansåg att det var bättre att skapa en ny siktlinje mot Holmentornet. Det skulle bli snyggt och hjälpa folk hitta i den  förnyade miljön. Det blev diskussion kring saken. Jag chefade för stadsarkitektkontoret, Nils E. Ryman var planchef där. Han och några fler på kontoret övertygade mig, och tillsammans övertygade vi sen politikerna. Arkitekterna och gatukontoret gjorde sen ett bra jobb med resultat  som syns på fotot. 

Bilden togs i snöyran 21 april 2021. Pentax K-1 och Pentax shiftobjektiv 28 mm, handhållet på full öppning f/3,5, avståndet inställt på löven.

Inlagt 2021-04-24 07:50 | Läst 549 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fint foto av en byggnad som många har minnen av, själv har jag ofta gått in där för att jobba på PM9 under några somrar
Svar från Måns H 2021-04-24 09:09
Tack Hans-Yngve! Jag kom till stan då Holmen just flyttat verksamheten till Braviken. Det var oerhört spännande att vara med om omvandlingen från fabriksområde till dagens område för kontor och kultur.

Då jag tog den här bilden undrade jag om alla som jobbade på Holmen fick gå in genom tornet. Eller var det bara somliga som fick gå genom tornet och andra ta nån bakväg?

PM9, var det pappersmaskinen som byggdes in i det som nu är kultur- och kongresshuset?
HYB 2021-04-24 22:37
Många gick in genom tornet men det fanns nog andra vägar in också för de som hade nycklar till dörrar osv., jag gick alltid in genom tornet efterdom det fanns en parkeringsplats lite till höger där du stod och tog ditt foto. PM9 och PM1 låg till vänster om tornet och bakom varandra, det som nu är kultur- och kongresshuset var PM4, en mindre maskin som gjorde någon form av specialpapper om jag minns rätt
Svar från Måns H 2021-04-24 22:59
Tack för info! Jag hade verkligen funderat på hur porten användes. P-platsen finns kvar, men är nu inhägnad. Planket skymtar längst t h i bilden.

Låg pappersmaskinerna i direkt anslutning till Holmentornet? Vänstra flygeln är de facto nybyggd. Då det var som mest rivet var det helt tomt på den platsen och en jättegrop framför tornet. Holmenbyggarna byggde upp huset med stålstomme och fyllde ut stommen med tegel, de kunde inte konstruera med bärande väggar av tegel.

Till vänster utanför bild ligger ju det som då var en lagerbyggnad för färdiga pappersrullar. Då med platt tak, nu med stort välvt tak.