I romanen om mitt liv och mina resor

Persongalleriet #76: Californisk Kalkongam

Jag kastar mig mellan kontinenterna och ämnena och landar i förra sommarens roadtrip längs Californiens Highway 1. Det är den 3:e augusti 2013, vi har lämnat Big Sur-kusten och Monterey bakom oss. Vi har kört igenom San Francisco och hamnat efter den, enligt min mening, mest magiska av vägsträckor mellan Frisco och Mendocino. Är det nåt jag tycker var en miss i planeringen av den här semestern, så är det att vi inte hade mer tid för den här biten. Vägen är inte så väldigt lång i mil räknat, men oerhört slingrig och backig. Och fantastiskt vacker! Men det var trafikstockningar både söder om och i San F. Det håller på att bli kväll och vi hinner inte med så många stopp. Vi vill helst inte behöva köra på de här serpentinvägarna med avgrundsstup i mörker. Men ett par stopp blev det:

Vid den här stranden stannade vi.

Orsaken till att vi stannade till just här. Vi såg från bilen att någon sorts stora fåglar snurrar runt i skyn.

Men det är en väldigt vacker strand också!

Fåglarna flyger närmare och vi ser att de har kala och röda huvuden. Kollar upp det sedan och ser att det är kalkongam, den mest spridda gamen i nord- och sydamerika.

Vi lämnade stranden och gamarna och körde vidare mot Mendocino. Massor av häftigt ljus och vackra vyer fick vi köra förbi utan att hinna fota. Ett stopp till blev det, just innan det blev mörkt.

De sista milen fick vi köra i mörker. Som tur var var vägen lite enklare mot slutet av turen. Vi kom fram till vår hyrda lilla stuga i säkerhet och kunde gå ut på byn och få i oss något varmt att äta.

/Niklas

Inlagt 2014-03-19 07:18 | Läst 4218 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Någon månad tidigare i juni var jag där men hade inte planerat att åka norrut från San Francisco vilket nog var en miss. Mellan Pismo Beach och SF åkte vi dock HW1 och övernattade flera nätter på vägen. Vet inte om du fick med dig Kalifornisk kondor vid Big Sur? En av världens mest sällsynta fåglar. Annars var ju kalkongamen över allt, det var ju knappt möjligt att inte se den :) Härliga bilder du visar och det kan nog bli flera resor dit :) http://www.fotosidan.se/blogs/fwdfoto/californien-djur-och-faglar-utmed-kusten.htm /Frode
Svar från niiiik 2014-03-19 12:12
Det finns ju så mycket att se! Vi valde helt bort inlandet med t.ex. Yosemite, guldruschbyarna och öknarna. Men vi hade "bara" knappt tre veckor och det blir inte bra om det blir för spretigt och man inte får tid för varje ställe man är på. Och sen kan man ju åka fler gånger!
Inga kondorer! Men jag/vi är ju heller inte fågelskådare/fotograf till vardags. Vi såg inte så jättemånga sorters djur, sjöelefanter och gamarna var väl det större i det vilda. Sen var vi på akvariet i Monterey.
Häftiga bilder i din blogg!
Har för mig att jag även sett bilder från någon av dina tidigare Californienresor innan jag drog iväg som inspiration?!
Tack för kommentaren, Frode!
/Niklas
Jodå, jag hade ute en hel serie med bloggar från resan. Vi skippade också öknarna, Las Vegas och Grand Canyon av samma skäl, för mycket åka. Yosemite och Sequioa var vi i. /frode
Fantastiska bilder igen. Härligt att få kliva in i din fantastiska res blogg. =)

//Johanna
Svar från niiiik 2014-03-19 19:18
Tack, Johanna! :-)
Häng med till Paris i morgon!
/Niklas