Att spegla det jag gillar.

Den lättfotade Rallen..

Ja, den kanske inte är 'lättfotad'.. men vad vet jag, den kanske ändå är det.. den har i alla fall stora fötter, så trycket blir nog lätt från dessa fötter.. Och i alla fall så är den lätt att fota, så i och med det så är den ju faktiskt tämligen lättfotad! Denna Vattenrall har väl de flesta fotat under de vintrar den har haft sin vistelse i Råstasjön i Solna. För mig var det första besöket där för att försöka få lite bilder på den, och det var ju enkelt.. när den rör sig några meter från ens egna fötter.. och andra dessutom matar den med leverpastej..

Dagen började bra..

Framme vid Råstasjön, där naturen tyckte det var vår..

Även Gräsänderna tyckte det var lite vårlikt, en hel del 'duschade', och andra försökte nog mest imponera på andra..

Och Rörhönorna går omkring, helt orädda de också.. så brukar inte 'normala' Rörhönor göra!

Så var det då Vattenrallen.. Det var den jag var ute efter och den var lätt att hitta, nära gångvägen runt sjön, på dess nordöstra sida. Här kommer nu en hel del bilder på denna Vattenrall.. så ni får väl skrolla en del här kanske.. om det blir tröttsamt!

Leverpastej är gott..

Där Vattenrallen håller till finns en hel del Koltrastar som också gärna tar leverpastejen om dom hinner före rallen. Vattenrallen är bara obetydligt större än en Koltrast. Flera Koltrastar verkade helt orädda dom också, den här sitter inte ens en meter ifrån..

Lite matning finns där också, med en hel del Blåmesar på besök, hörde både Rödhake och Gärdsmyg men såg dom aldrig. Gärdsmygen lär vara ovanligt orädd den också!

Mera rall..

En del Hägrar kunde ses, gärna nära eller även i de solbelysta vassruggarna.

Sen började solen stå väl lågt, så jag åkte hem..  Tack för mig!

Inlagt 2016-02-22 05:26 | Läst 2723 ggr. | Permalink
Den här fågeln känner jag ju igen och du fick många fina bilder på den. Ibland kommer den innanför fokusgränsen för objektivet. Men man ska kanske inte klaga. Sist jag var där var det en gärdsmyg som poserade précis brevid gångvägen. Så nära har jag aldrig varit en sådan förut.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-02-22 10:57
Hej! Det stämmer, den passerade också min närgräns ibland, trots att jag hade ett telezoom 80 - 400 mm.. och skärpedjupet blir ju också därefter som man kan se! Gärdsmygen och Rödhake hördes lite längre ut mot vassen, men dom kom aldrig fram så dom blev synliga tyvärr.. Det hade varit kul att få lite bilder på Gärdsmygen, dom är ju väldigt svåra annars, och sitter ju aldrig still! Tack! Lena.
Hälsn!
Ja det blir för många bilder. det går inte att ta in alla eller välja någon favorit. Men bra bilder fick du helt klart. Den verkar ju totalt orädd om jag förstår dig rätt? Har aldrig sett den fågeln. Jag tycker den är fin med sin teckning och den färgade näbben är läcker.
Svar från ehrsa 2016-02-22 11:07
He he, ja livet är tufft.. Du behöver inte välja någon favorit, och titta bara på dom du vill, om ens någon.. :-) Se svaret till Kenneth ovan! Själv tycker jag det är rätt trist när man ibland bara lägger ut en bild i en blogg.. Hade du t.ex. bara en bild på Hornugglan för några bloggar sedan..? Hade gärna sett fler bilder, även om dom inte är så bra som den du hade! Gärna en 'miljöbild' också, Hornugglan utzoomad typ.. Men det kanske bara var ett fast tele på kameran? Den här Vattenrallen är nog den andra jag sett över huvud taget, den 'förra' var i ett större vassområde på västra delen av Öland för 30 år sen.. Se upp för fler bloggar med många bilder även i framtiden.. :-) Tack! Ingemar.
Hälsn!
Ingemar Svensson 2016-02-22 11:53
Nej jag fick runt 40 bilder på Hornugglan. Men i princip alla är ju dubbletter så över hälften kunde jag slänga direkt. Att jag tog så många beror mest på att jag ville vara säker på att jag satte skärpan på några i alla fall, grenverket var ju i vägen. Jag har en 100-400 zoom så visst hade jag kunnat zooma ut lite men det hade det bara blivit en bild på delar av ett körsbärsträd :) Hur i hela friden kan du komma ihåg att du såg en Vattenrall för ca 30 år sedan :) ?
Svar från ehrsa 2016-02-22 13:02
He he, ja visst är det konstigt att minnet funkar så bra ibland, och ibland inte.. Vill minnas att jag och en kompis (fågelkunnig), fick höra den först, ett kraftfullt läte, och sedan råkade vi skymta den som hastigast, den var också väldigt nära, bara några meter ifrån. Tror att sådana här 'förstamöten' sätter sig rätt så bra i minnet! Just Öland har bjudit på många sådana 'förstamöten'! Dit längtar man alltid.. Själv har jag också slängt många bilder på Vattenrallen, av kanske 500 tagna bilder. Ok, du kör också med ett zoom i alla fall! Jag brukar försöka tänka på att få med någon utzoomad bild också när jag tar bilder på en spännande fågel, det blir gärna lite tråkigt med bara närbilder, men jag förstår också att många har endast ett fast objektiv, det ger ju ofta något lite högre bildkvalitet så det är inte så konstigt.. Tack! Ingemar.
Hälsn!
Det är som du skriver i ett svar, det kan ta 30 år innan nästa gång så då ska man passa på att ta massor av bilder när man har möjligheten. Kanske ska man inte visa alla men jag tycker du har flera riktigt bra bilder här. Jag har sett rallen en gång för kanske 20 år sedan. Den höll till vid en isvak på fem kvadratmeter där sjöns alla fiskar kippade efter andan.
Sten
Svar från ehrsa 2016-02-22 21:44
Hej! Ja skulle det dröja 30 år till då är man 90.. :-) Det är ju det som är så roligt nu med de digitala kamerorna, man behöver inte tänka på 'filmkostnaderna' och dessutom blir ju bilderna bättre på alla sätt numera känns det som! Det här med bildbloggen här på Fotosidan är för mig som en slags dagbok på stunder/dagar som jag tyckt varit värda att fota, beroende på vad man gör, och väder och annat. De bilder jag lägger in i en blogg är mest för mig själv, att kunna gå tillbaks till och enkelt kunna titta på från vilken dator som helst, och var jag än befinner mig.. bara att logga in! Väldigt enkelt också att delge bekanta en länk till någon blogg man kanske vill visa! Lite som ett bibliotek, men baserat på månader/år. De här bilderna här ovan kommer jag bara ha i datorn i ett par månader kanske, men hårddisken fylls ju! Därefter finns dom bara på ett par olika externa hårddiskar, och jag vet av erfarenhet att jag tar kanske aldrig fram dom igen, eftersom jag förhoppningsvis har fullt upp med nya bilder.. Därför blir bloggen som ett slags arkiv med de bästa bilderna lättillgängliga från vilken dator som helst.. Därför fyller jag också gärna mina bloggar med de bästa bilderna, vilket kan bli många, och då finns dom där lättillgängligt i 'arkivet' (bloggen).. Och så länge som jag har hälsan hyffsat i behåll så lär jag och bloggen finnas kvar här på Fotosidan, vad som händer sedan bryr jag mig inte om! Och att andra också ofta uppskattar bilderna är ju en extra bonus som bara är väldigt trevligt! Blev jätteförvånad när jag tittade tillbaks på en blogg från sommaren 2014 och såg att det var över 2000 besökare som hade varit inne och läst den bloggen.. Ja, det kanske blev långt det här, men det är så jag ser på bloggen här på Fotosidan. Tack! Sten.
Hälsn!
Hörde/såg på lokala nyheterna idag att Solna kommun har stoppats i sina planer att bygga vidare nära Råstasjön..! 'Mark och miljööverdomstolen' har stoppat dom planerna! Det var 600 - 700 bostäder på gång utefter norra stranden annars.. Då kanske Vattenrallarna (dom är ju två) och Hägrarna, och alla de andra orädda fåglarna kan andas ut.. det känns ju bra!
Hälsn!
Vattenrallare tror jag inte vi har här vid våtmarken har inte hört talas om det.
Den verkar stor när man ser dina bilder ...vacker är den med detta röda näbb som
är nästan självlysande..
Du fick som du ville ha det denna dag...trevligt få se och läsa din blogg.
God natt
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2016-02-23 22:22
Hej! Måste erkänna att jag inte vet hur vanlig den är egentligen.. men jag gissar att den ändå finns i större fågelsjöar med mycket strandvegetation. Oftast gömmer den sig i den täta vegetationen så den är nog svår att se, men det är en väldigt vacker fågel! Fast den är rätt så liten egentligen, bara obetydligt större än en koltrast. Det fanns en del Koltrastar på samma plats, så ibland blev det lite bråk om leverpastejen som bjöds och då var det lätt att jämföra storleken på dom. Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Gun-Inger Arvidsson 2016-02-23 23:39
Hade du med denna pastej
undrar gia
Svar från ehrsa 2016-02-24 09:18
Nej, jag hade ingen pastej med, visste inte ens om jag skulle få se den, det här var första försöket för mig. Men däremot så var det en kvinna med 'stor' kamera som hade leverpastej med sig och som varit där förut, enligt henne ska man föra lite oväsen om den inte finns där, klappa händer t.ex. då brukar den komma fram ur strandvegetationen och sedan är den lätt att slänga till lite leverpastej.. då är den ofta bara någon meter ifrån!
Hälsn!
Verkar ha varit en kanonhärlig dag! Det som slår mig är att fåglarna gärna plaskar omkring i det iskalla vattnet, medan vi andra i de flesta fall kräver helt andra temperaturer.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2016-02-23 22:28
Hej! Det var verkligen fint, en dag som kändes vårlik men ändå med lite vinter kvar! Och det fantastiska ljuset som finns nu njuter man ju mycket av! Ja, visst är det konstigt dessa fåglar.. dom verkar vara helt temperaturokänsliga, och hur går det till..? Jag vet ärligen inte, men det handlar väl om 'isolering' antar jag..! :-) Tack! Bjarne.
Hälsn!