Att spegla det jag gillar.

Flanerarfoto på stan..

Lite av de senaste bilderna jag fick ihop på ett promenad i Stockholm.. det är fina tider nu för att fota 'på stan'! Här är lite bilder tagna med en rätt så ny 85:a f/1,8 ett objektiv som verkar bra på lite avstånd, och som 'frilägger' motiven fint med sitt korta skärpedjup!

Gamla Stan.. 85 mm. f/1,8

Kompis..

Tack för mig!

Inlagt 2017-07-25 21:01 | Läst 2609 ggr. | Permalink
"Kompisbilden" är ju en fullträff. Imponerad av ditt objektiv. Jag är ju inte så mycket för gatufoto med folk men första bilden går direkt hem. En till fullträff förutom mopsen (som verkar svår att tro på annat än att det var en tillfällighet).
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-07-25 21:33
Hej! Det är husse och mattes ben som man ser i bilden och dom 'skakade' lite på 'mopsansiktet' några gånger, så att vovven började skälla mot bilden.. såg lite roligt ut! Bilden var så mycket större.. Objektivet ger verkligen fina bilder med en fin 'bokeh' dessutom! Det är en brännvidd jag aldrig haft tidigare och det verkar vara ett riktigt bra objektiv för porträtt, väldigt skarpt! f/1,8 som bländare ger mig också väldigt korta slutartider på låga ISO dessutom! Tack! Lena.
Hälsn!
En väldigt fin serie i härligt ljus, en trevlig o användbar brännvidd som jag har haft i flera fabrikat. Mycket bra! LO
Svar från ehrsa 2017-07-25 21:38
Hej! Ja, då vet du vad en 85:a ger för möjligheter! För mig är det en helt ny brännvidd och det känns spännande! Objektivet ger ett härligt kort skärpedjup med en fin bakgrundsoskärpa känns det som! Motiven blir frilagda från övrigt i bilden på ett väldigt trevligt sätt.. f/1,8 ger mig också väldigt snabba slutartider på lägsta ISO vid sol, dessutom! Det blir skarpt helt enkelt.. Kostade under 5000:- det är bra.. Tack! Lars Olov.
Hälsn!
Intressant med människor. Gillar det fina ljuset i bilderna. Hundbilden blev det mycket humor av. Man kan undra vad den tänker.
Sten
Svar från ehrsa 2017-07-25 21:44
Hej! Som jag skrev till Lena, husse och matte skakade flera gånger på det stora mopsansiktet, så vovven skällde faktiskt ut ansiktet några gånger.. såg rätt kul ut! :-) Visst är det intressant med människor också! Gillar att kunna ta bilder utan att motiven vet att dom blir fotade, det finns mycket mer spontanitet i bilderna då, och jag döljer inget.. kameran hänger där på bröstet/magen väl synlig.. Det finns mycket motiv ute på stan just nu.. känns som det är mer turister än någonsin här nu.. Tack! Sten.
Hälsn!
Du gör som de på bilderna men med ett medvetet mål som
du fick utdelning av på bästa sätt ...varje bild tillför något i dokumentationen..
Häftigt se.
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2017-07-25 22:08
Hej! Det är väldigt trevligt att ha med sig kameran och försöka 'frysa' några ögonblick bland alla människor som rör sig! Känns som det flimrar förbi hur många fina ögonblick som helst, hela tiden.. Jag inbillar mig också att det rör sig mer människor än någonsin runt här i centrala Stockholm just nu.. tror inte jag sett så mycket turister här tidigare, även en vardag! Men det är bara trevligt! Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Hej Jan! Tack för alla fina bilder och berättelser fån ytterskärgården, Tärnskär och Gotska Sandön. Känner igen många av platserna och Tärnskär hoppas jag komma ut till senare denna sommar. Håller till i Södersunda på Runmarö nu på sommaren + hösten och har du vägarna förbi så är du hjärtligt välkommen på en fika och macka! Mvh Bertil S
Svar från ehrsa 2017-07-25 22:16
Hej! Bertil. Kul att 'se' dig, det var ett tag sen jag såg dig här.. Har du möjlighet att åka ut till Tärnskär ska du absolut försöka, gäller bara att vindar och vågor tillåter det.. ibland ligger gamla dyningar kvar från vindar dagen innan och gör det problematiskt.. Man får låta naturen bestämma helt enkelt.. Nu och framöver börjar det nog redan dyka upp lite vadare som är på väg söderut, sen kommer mer och mer arter under hela hösten som gärna stannar till där.. Så har man möjlighet att åka dit en fin dag i september så brukar det finnas mycket trevligt där.. Tyvärr så är mina möjligheter att åka dit framöver starkt begränsade.. Mitt arbete gör mig väldigt trött och jag har sällan kraft till att göra så mycket stora utflykter under mina lediga dagar, handlar mest om att försöka återhämta sig i lugn takt.. gärna också med en kamera på axeln.. Tack för inbjudan i alla fall! Låter som ett bra ställe att utgå ifrån när man vill besöka Tärnskär.. Hoppas du/ni tar er dit! Tack! Bertil.
Hälsn!
Bertils 2017-07-25 22:45
Kommer jag ut så tar jag med mitt 300 f4 och en telekonverter x2 så jag får 600mm f8 Den gluggen är ju långt ifrån någon värstingglugg för fågelfoto men den är ganska smidig och har bra skärpa och kontrast för sitt pris.

Bättre med energi då man blir pensionär kanske, då kan man också lättare hitta rätt "tidsfönster" för äventyr som kräver det :) Precis som med skridskoåkning.

Jag har övernattat några gånger på Tätnskär då jag paddlat kajak dit, ganska läckert att se solen stiga ur havet därute! Ha det gott Jan och inbjudan kvarstår! // Bertil
Svar från ehrsa 2017-07-25 22:58
Tack! Bertil. Ja, då har du erfarenhet av ön, det är bra när man ska dit igen! Jag har övernattat väldigt många gånger där genom alla år.. Skridsko har jag åkt dit vid 5 tillfällen, alla gångerna var under en 14 dagars period i februari 1994 när isarna låg magiskt fina och stabila ända från Styrsvik på Runmarö, eller så startade man närmare Nämdö med hjälp av Waxholmsbåt.. Eller så tog man sig från Långvik på norra Runmarö och rundade norra udden, och hade sedan mestadels blankis hela Gråskärsfjärden ner till Bullerö som man rundade på utsidan, efter besök på Tärnskär så landade vi sedan på Ornö för vidare färd hemåt.. en fin 6 mila tur.. det var tider det..! Nu har väl klimatförändringar förstört allt.. jag börjar faktiskt tro så på riktigt! Och själv börjar man bli för gammal.. :-) Ha det bra!
Hälsn!
Bertils 2017-07-26 08:10
Ja det är härliga skridskominnen! Tror det var det året jag kom till Svenska Högarna på skridsko men sen dess hat det nog aldrig legat is dit ut. Vi startade med inhyrd isgående båt från Stavsnäs och klev på isen norr om Eknö där Rödkobbsfjärden tar vid. Avslutet blev uppe på Bromskär och det var väl lätta sydliga vindar under dagen. Men det skulle jag inte orka idag :) Åen går!

Steglitserna har börjat mumsa på tistlarna här och jag fick några bra bilder på dom och hoppas på mer. Vi spar några tistlar på tomten för att locka hit dom. Apollofjäril kom på besök igår och för något år sen stannade en Svart Sorgmantel till här, stor som en handflata och väldigt vacker! // Hälsn Bertil
Strålande fin bildserie från stan Jan! Förstår att du är nöjd med det objektivet. Fantastiskt fint ljus i bilderna och precis som du säger friläggs verkligen huvudmotiven! Gillas starkt!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-07-25 22:37
Hej! Det finns verkligen mycket motiv på stan just nu, känns som det är mer turister än någonsin i centrala Stockholm, så det är nästan svårt att hinna fota allt man skulle vilja.. Jag har aldrig haft en 85:a tidigare så det är lite av en positiv nyhet att den brännvidden fungerar så bra på stan! Motiven ska helst inte vara närmare än 4-5 meter har jag hittills hunnit märka, då blir det problem med fokuseringen för kamera och objektiv på rörliga motiv, som kommer mot mig! Men bländare 1,8 ger mig väldigt snabba slutartider på lägsta ISO, så det blir ofta väldigt bra skärpa i bilderna! Och det här objektivet ger väldigt skarpa bilder i sig verkar det som! Troligen ett väldigt bra porträttobjektiv! Och bakgrundsoskärpan är också väldigt fin! Tack! Björn.
Hälsn!
Kompisbilden är verkligen lyckad! Lycka till med nya objektivet. (Tyvärr såg jag inte mig på dina bilder fast jag besökte stan idag. Lite besviken.)
Svar från ehrsa 2017-07-25 22:43
He he, fast bilderna här togs för några dagar sedan.. Men jag var faktiskt ute där även idag.. hade en ledig dag idag, och är vädret bra blir det ofta en promenad från city och hemåt mot Hornstull.. Husse och matte provocerade mopsen lite genom att skaka på mopsbilden så att vovven skällde ut den.. såg rätt kul ut! Objektivet känns fantastiskt bra, den levererar hög bildkvalitet med fin bakgrundsoskärpa dessutom, och det är även lätt.. inte helt oväsentligt i sammanhanget när man är ute en hel eftermiddag! Snart finns du nog med på bild här.. :-) Tack! Ragnar.
Hälsn!
Det är roligt att studera människor och du bjuder på en sån fin rad av bilder från stan, där skärpedjupet verkligen isolerar dina motiv och lyfter fram dem ur mängden av folk. Det är full rulle på stan tycks det, fart och fläkt! Mopsbilden får mej att skratta, den är en fullträff!
Svar från ehrsa 2017-07-25 23:44
Hej! Det är väldigt roligt att bara gå runt lite i sakta mak inne i centrala Stockholm nu! Det är jättemycket med turister nu, även en vardag. Även om det är mycket med folk så behöver man inte dras med i någon slags stress, det är bara att gå runt lite sakta och 'observera', och sedan rikta kameran som hänger på bröstet/magen mot något som ser lite spännande ut, och trycka av lite då och då med den lilla fjärrutlösaren i handen.. och förhoppningsvis har kameran lyckats fånga det som man vill.. :-) Det är långt ifrån alltid den lyckas, men tillräckligt ofta för att det ska vara roligt i alla fall, och plats för många bilder det finns det ju alltid på dagens minneskort..! Sen får man 'grovsortera' hemma vid datorn.. Det känns som 85 mm. f/1,8 är en väldigt trevlig brännvidd att använda på stan! Det blir så där lagom frilagda motiv, och bakgrunden ser ändå fin ut med sin oskärpa tycker jag! Har aldrig haft en 85:a förut så det är nytt för mig att det blir så pass bra! Objektivet känns väldigt skarpt i alla fall! Mopsmotivet bara dök upp där på Västerlånggatan, såg att 'husse och matte' skakade lite på mopsbilden så att vovven tydligen gick igång och skällde ut bilden några gånger.. :-) Sen var det svårt att hinna ta bilden för det var så mycket folk ivägen.. Så lite lurad blev den nog även om bilden var så pass mycket större än den riktiga vovven..! Tack! Anne-Sophie.
Hälsn!
Fina exempel på gatufoto med hundbilden som en riktig vinnare. Stockholm med Gamla Stan och Söder ger verkligen tillfällen till lyckade bilder. Tack för att du delar med dig!
/Uffe
Svar från ehrsa 2017-07-26 10:07
Hej! Det stämmer väldigt bra med att det just nu vimlar av fina motiv i stan! Tror att jag aldrig har sett så mycket 'turistande' människor här tidigare.. och det är bara trevligt tycker jag! Tack själv för att du tittar Uffe!
Hälsn!
Härliga vimmelbilder i Gamla Stan, och bilden på hunden som tittar på graffittimopsen är obetalbar.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-07-26 10:12
Hej! Stig. Bra definition med att kalla det 'vimmelbilder'! Det beskriver väl det hela! Jag tycker det är mer turister nu än vad det varit tidigare år, men det är bara en 'känsla'.. Trevligt är det i alla fall, det blir mycket motiv! Tack!
Hälsn!