Att spegla det jag gillar.

Sveriges vanligaste rovfågel, sommartid..

Jag har själv inte räknat dom, Ormvråkarna! Men har läst det någonstans.. Och det kan nog kännas så när man rör sig utefter vägarna i Sverige, ofta ser man den sittande på en stolpe nära vägen. Själv ser jag den sällan som boende i Stockholm, men det händer under flyttider. Förvånansvärt sällan man ser Ormvråkar här bland 'bloggarna' också.. det är lite konstigt! De här bilderna på två Ormvråkar är tagna vid 'Ladugårdsgärdet' på Djurgården i förra veckan, där dom höll sig intill skogskanten mot Kaknäs i den friska vinden, men gjorde små utflykter till de stora gräsytorna på Gärdet för att göra neddykningar mot sorkar. Såg aldrig att dom fick något byte, men avståndet var lite för stort för att kunna se det. Dom höll sig här i området och var mycket aktiva hela tiden och brydde sig inte så mycket om de människor och hundar som också rör sig här. Kanske det var Ormvråkar som bor i skogen kring Kaknäs, men detta vet jag inte.. Väldigt trevligt var det i alla fall, eftersom jag sällan ser dom här 'i stan'..

Här följer en hel del bilder på Ormvråk, som denna dag råkade visa upp sig extra fint..

Ibland kommer Kråkor och bråkar, med dessa vråkar..

Då kanske man får vända sig upp och ner.. och visa klorna..

Men det hjälper inte alltid..

SVT och Sveriges Radio i bakgrunden..

Ibland ryttlas det, men inte lika mycket som Fjällvråkar..

Allt fotat med mitt Nikkor 80-400 mm. zoom.     Tack för mig!

Inlagt 2017-09-19 00:22 | Läst 18959 ggr. | Permalink
Mycket imponerad av så många fina bilder Jan. Och precis som du säger, just ormvråk ser jag ofta på staketstolparna när jag är ute och kör bil, rätt ofta annars också.
Just den här gången noterar jag också att allt är taget med ditt 80-400, jag har nästan bestämt mig för att skaffa mitt första högklassisga tele, Sonys a,lldeles, nya 100-400 G Master. 400 mm ser ju ut att funka till mkt
Men som sagt, impad av dina bilder!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-09-19 23:01
Hej! Tack! Björn. Mitt 80-400 mm. zoom är ett objektiv jag ofta väljer om jag ska promenera lite längre, det ger riktigt bra bilder, även om mitt 200-500 mm zoom ger ytterligare lite 'bättre' bilder, men det objektivet upplevs ibland som liiite för tungt att bära på under en hel eftermiddag.. Dagsformen får ofta avgöra vad jag vill 'släpa' på.. Vet jag att det garanteras fina fågelmotiv så tar jag hellre det större objektivet, men den här dagen visste jag inte att dessa vråkar skulle vissa sig så fint, men det gick ju bra att fota dom även med mitt mindre zoom, sen får man ju beskära en del så klart, och kvaliteten räcker till det också..

Låter som en jättebra investering med Sonys 100-400 mm. zoom! Är övertygad om att det blir ett lyft för dina telebilder! Tror inte att ditt Tamron har en chans i jämförelse.. kanske Sony också har en 1,4x extender som också ger fina bilder ihop med det objektivet!? Jag tycker verkligen att man ska unna sig fina objektiv nu när även jag börjar bli äldre, innan det är för sent.. Jag har själv en synproblematik som troligen inte blir bättre framöver, så jag känner ibland att jag ska inte tveka att köpa ett efterlängtat objektiv, om jag har pengarna nu.. snart kanske synen gör att jag ändå inte fotar så mycket framöver.. 'Nu eller aldrig'.. återigen..
Hälsn!
Kråk-vråk-bråk, kul du fick med det, det brukar försiggå på för långt håll här på slätten, fåglarna håller avståndet här. Men det är kul att se på, liksom när rovfåglar leker, bråkar eller lämnar över mat, en sån kontroll och elegans, man känner sig som en underlägsen klump på marken jämförelsevis. Det är sån skillnad på Stockholmsfåglarna, kul och hoppfullt att de är så anpassningsbara. Riktigt skarpa bilder, gillar mest den där vråken passerar tornet, eller där den flyger över allt folket, så ovant att se. Har sett på en ormvråksfamilj idag, de ropade mycket, men tyvärr förstår jag inte vad de säger.
Svar från ehrsa 2017-09-19 23:09
Hej! Visst är det kul när man får chans att se dessa fina fåglar så här pass bra, jag är verkligen inte van vid det! Ormvråkar brukar vara lite tråkiga där dom sitter på sina stolpar och spanar.. Men dessa två individer var väldigt aktiva, på ett sätt jag troligen inte har sett tidigare! Riktigt kul! Och det är en fin fågel, känns som den är bastant byggd, lite som en stor Duvhök! Och som sagt, det är inte ofta man ser Ormvråkar här i bloggen på Fotosidan, trots att det egentligen är en vanlig fågel..
Tack! Stefan.
Hälsn!
Jättefina bilder och kul med kråkorna. Kanske är det just att man ser dem i stolpar längs vägen, och inte har en chans att stanna och fota, som gör att man inte ser dem så ofta här på sidan. Jag har endast ett fåtal bilder i arkivet på ormvråk och ingen är särkilt bra.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-09-19 23:18
Hej! Ja, du ser.. tror att jag också har lika dåligt med vråkbilder innan detta möte.. Ser dom nog bara när jag cyklar ut mot Erstaviksskogarna bortom Hellasgården i Nacka, under sommaren nån gång, där finns fina skogar och även lite ängar där dom kan ta sorkar, men jag ser dom inte ens varje år.. trots att dom egentligen är så vanliga! Dom är riktigt fina också, rejält kraftiga fåglar, som en stor Duvhök ungefär.. Ormvråkar brukar ofta inte vara så jätteaktiva heller, sitter mest på en stolpe nånstans.. Men dessa två var väldigt aktiva, mer än jag sett tidigare.. så detta var kul! Tack! Lena.
Hälsn!
Väldigt fin bildserie, skarpa och fina. Intressant med kråk-bråket, jag har fått för mig att kråkor är väldigt tuffa och samarbetar bra när det gäller rovfåglar. / Peter
Svar från ehrsa 2017-09-19 23:24
Hej! Kråkor är verkligen tuffa fåglar, är det några fåglar som bråkar och varnar för rovfåglar så är det verkligen Kråkor.. Och dom verkar ha väldigt bra koll på hur långt dom vågar gå också.. Kråkor har flera gånger lett mig fram till Duvhökar med sitt intensiva kraxande.. ett extra irriterande 'krax', man hör att det finns en rovfågel i närheten! Tack! Peter.
Hälsn!
Mycket Vackra, Intressanta Bilder Jan.
Gillar speciellt fotona på kråkorna som bråkar med Ormvråken. Dom får passa sig ändå, är ormvråken hungrig nog så tar han nog en kråka. ( Har för mig att jag läst det någonstans...)
Väldigt fina Bilder Jan.
Svar från ehrsa 2017-09-19 23:29
Hej! Joakim. Ibland har man den där lilla extra turen när man går ut och tar en promenad! Som här! Inte trodde jag att jag skulle få det förmodligen bästa mötet någonsin med ett par Ormvråkar denna dag, och stadsnära dessutom.. Det är säkert så att Ormvråkar också kan ta andra fåglar även om sorkar antagligen är deras 'stapelföda', men Kråkor är riktigt bra flygare också så det är inte lätt att ta dom! Tack!
Hälsn!
Oj, så många o superfina bilder på ormvråk! Roligt att få se dem. Spännande med de actionfyllda flygbilderna. Där syns ju vilka skickliga flygare de är, både ormvråk och kråka. Bilderna med den svenska flaggan (eller heter det vimpel) i bakgrunden är verkligen effektfulla.
Skickligt jobbat! Tack för att du visade dem!
Mvh Lisa
Svar från ehrsa 2017-09-19 23:33
Hej! Visst är den fin Ormvråken! En kraftfull fågel när man får se den så här bra! Jag är inte van att se vråkar så här fint, så det var extra roligt med detta möte! Och man ser förvånansvärt lite med Ormvråkar här på Fotosidan så jag antar att den inte är helt lätt att fotografera.. 'Vimpelbilderna' var lite roliga, man får liksom ett annat perspektiv på fågeln när man har nått att jämföra med! Tack! Lisa.
Hälsn!
Oj ! Vilken härlig serie med bilder !
Jag tror inte jag har en enda bra bild på ormvråken. Och inte blir det bättre av att dom är så väldigt skygga av sig.
Men hade det varit typ grusväg och 30 km./tim ner till Kungsängen i söndags så hade jag säkert kunnat fota 8-10 stycken :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-09-20 09:32
Hej! Bra beskrivning på hur man oftast ser och upplever denna både vackra och kraftfulla rovfågel! Jag kan nån enstaka gång råka stöta på den i Erstaviksskogarna i Nacka, men då är det ett kort möte där den överraskar genom att plötsligt dra iväg från någon gren i skogen, sen är den borta.. Jag har också bara någon enstaka bild på denna rovfågel, men ingen speciellt bra.. och i stan ser man den normalt inte.. Trots att det är Sveriges vanligaste rovfågel så ser man sällan några fina bilder på den.. känns lite 'mystiskt'..! Det här oförväntade mötet som jag fick på Gärdet här i Stockholm är troligen det bästa jag har haft, inräknat även den analoga tiden.. Men det är så det ofta är, man har tänkt sig en vanlig promenad där kameran får hänga med, och så händer sånt här fint! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!