Att spegla det jag gillar.

Lite mer från gator och torg..

Augusti och september var fortsatt fina att fota folklivet ute bland Stockholms gator och torg.. Så här följer ytterligare en del bilder, och när dessa bilder togs så har inte hösten slagit igenom alls.. men det har den ju knappt gjort nu i oktober heller..

Här är bilder från 'min' ganska vanliga fikaplats vid Järntorget i Gamla Stan, kameran hamnar lite lägre i position då..

Och badas gör det straxt framför mina fötter, där jag sitter och fikar..

Tack för mig!

Inlagt 2017-10-17 10:40 | Läst 3158 ggr. | Permalink
Härliga foton som vanligt Jan :)
tycker dock att fågelbilderna var de bästa, stadsfåglar som tar sig ett bad/ släcka törsten :)
Svar från ehrsa 2017-10-17 17:47
Hej! Tack Joakim! Ja, det blir ju gärna att jag tar med mig kameran när jag ändå promenerar hemåt fån city.. det brukar bli några gånger i månaden i alla fall! Och motiv verkar det finnas varje gång..
Hälsn!
Väldans skarpa och tydliga bilder! Redigerar du mycket dina bilder, eller är det kamera/objektiv som levererar? Både ock kan jag tänka ...
Svar från ehrsa 2017-10-17 17:51
Hej! Jag fotar alltid bara i RAW, så dom måste redigeras.. annars blir det konstigt! Beskärning och uppskärpning sker också varje gång. Redigerar gör jag i Lightroom 5 och använder även Photoshop om jag tycker att det behövs.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
light 2017-10-17 18:51
Tack för info!
Det är något visst med dina gatufoton och jag kan inte sätta fingret på det. Första bilden fångar mej direkt...färgerna är härliga och så även i resten av bilderna. Gatufoto är ofta svartvitt men här är färgerna imponerande tycker jag......men jag kan inget om gatufoto. Första bilden är i alla fall en höjdare tycker jag.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-10-17 18:04
Hej! Lena. Första bilden är tagen på Kungsgatan, österut ner mot Stureplan. Måste erkänna att jag inte riktigt har tagit till mig det svartvita, även om jag tycker många här på Fotosidan visar många fina svartvita bilder! Med färg tycker jag man kan uttrycka ännu mer än en svartvit bild ibland klarar.. Men det hänger också mycket på hur motivet ser ut! Själv så tror jag att man får en inre känsla/tanke om vad dessa människor funderar på när man ser deras miner/uttryck och kroppsspråk fångade i ett snabbt ögonblick.. i alla fall är det detta som fascinerar mig när jag tittar på bilderna efteråt! Som om man 'sugs' in i dessa människors tankar på något sätt.. fantasin sätts i rörelse! Så går mina tankar i alla fall.. Tack! Lena.
Hälsn!
Jag gillar bild nr 5, med den cigarettrökande kvinnan. Den har något som tilltalar mig, svårt att beskriva med ord, bilder har ett eget språk. Men den har något de andra bilderna inte har i alla fall. Dessutom fint komponerad.
Svar från ehrsa 2017-10-17 21:57
Hej! Håller med dig, den bilden har något, en känsla på något sätt! Känns annars som jag lätt fantiserar mig in i många av bildernas porträtt och deras tankar.. Tycker att mångas uttryck och mimik får en själv att fundera över vad dom tänker på, och det känns nästan lite som man tror sig veta det.. Tack! Nils.
Hälsn!
Härliga bilder från ett somrigt Gamla Stan med lättklädda människor men min favorit är de badande sparvarna.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-10-18 21:59
Hej! Visst är det oftast väldigt fint i allas vårat Stockholm, och även de besökare som rör sig på gator och torg hjälper till att göra staden extra intressant och fin! Det finns mycket motiv här.. Tack! Stig.
Hälsn!
Tycker precis som Lena, det r något visst med dina gatufoton. Man kommer nära människorna och du har suverän teknik,perfekt skärpa och härliga färger. Roligt att se oh läsa!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-10-18 22:10
Tack så jättemycket Björn! Jag gillar ju som jag sagt tidigare det här med folks uttryck, mimik, kroppsspråk och vad man nu ska kalla det hela..? Människor är intressanta bara genom deras spontana och av mig opåverkade sätt att 'bara vara'.. Egentligen behövs det inte att det händer en massa udda eller roliga händelser i samband med när fotografierna tas, det räcker helt och fullt ut med människors spontana uppträdande tycker jag! Har man sen turen att fånga någon extra intressant händelse just när bilden tas, då är ju det en extra bonus! Men det är inte nödvändigt, människor är intressanta ändå! Det är kul att jag 'hittat' en metod att fota människor så här, utan att det känns konstigt för mig! Och de som fotas ser ju min kamera helt öppet, men vet ändå inte att dom fotas.. 'Spontanitetsfaktorn' hos motiven blir därmed hög!
Hälsn!
Många intressanta typer du fångat! Bra med kort skärpedjup.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2017-10-18 22:16
Hej! Visst är det trevligt att lyckas fånga människor spontant på bild så här! Och jag tycker människors uttryck, mimik och kroppsspråk räcker väl så bra för att göra bilderna intressanta! Tycker själv att man liksom sugs in i folks huvuden så att man nästan tror sig veta vad dom tänker på när man ser deras uttryck.. i alla fall känns det lite så för mig! Det är rätt roligt under fotograferingen också, att sakta promenera och lite omärkligt spana efter intressanta människor.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Som ofta från dig, härliga bilder på folkvimlet.
Du är skicklig med din fjärrkontroll, borde kanske lära mig tekniken, fotar gärna folk då jag är på resor men på många ställen är det lite svårt att rikta kameran rakt mot folk och kör då med att skjuta från höften.
Svar från ehrsa 2017-10-22 11:12
Hej! Tack så jättemycket Margareta! Det är faktiskt roligt att fånga folk på bild så här, och då menar jag människors uttryck, mimik och kroppsspråk! Det känns som man liksom sugs in i deras tankar, så att man nästan tror sig veta vad dom tänker på, men det är ju inbillning så klart.. Vi människor är i alla fall väldigt intressanta! Att jag använder mig av en trådlös fjärrkontroll och att kameran hänger helt öppet fram på bröstet/magen gör fotograferingen (största bländaröppningen och snabb slutartid) väldigt avspänd för mig och ingen av 'motiven' märker något.. Ibland kan man se att människor tittar på mig när bilden tas, men oftast tittar dom på min kamera som hänger där och inget mer.. dom vet inte att dom samtidigt råkat bli fotograferade! Allt känns i alla fall väldigt avspänt för mig som fotograf! Jag bara 'grovriktar' mig mot det tänkta motivet och trycker på den lilla fjärrutlösaren, ibland två gånger för att kameran ska få chans att fokusera om ifall den första bilden inte blev skarp.. men det vet jag inte förrän efteråt. Och bilderna tas ofta 'i farten' när jag promenerar lite sakta, det gör också att ingen tror att jag tar en bild, det finns oftast ingen hand vid kameran.. Jag har noterat att ni är/varit på gång igen med resande, ska titta på dom bilderna inom kort, hoppas att ni har hälsan under kontroll!
Hälsn!