Att spegla det jag gillar.

En del bilder från stadens gator..

Människor fotade under hösten i Stockholm.. så som jag brukar.. och då gärna utan någon påverkan från mig som fotograf..

Bilder från andra hälften av oktober och lite framåt..

Här några bilder fotade från en 'favoritfikaplats' utomhus vid Järntorget i Gamla Stan, enligt höftskottsmetoden..

Några dagar senare, fortfarande i slutet på oktober..

Långryggen..

Hattifnattar vid Hornstull..

Stadshuset..

Branta gatan.. Brännkyrkogatan

Nästan hemma, Hornsgatan..

Tack för mig!

Inlagt 2017-12-09 22:42 | Läst 834 ggr. | Permalink
Du har verkligen bra bilder. Jag var i Madrid förra helgen och det var enormt med människor. Tog en del bilder men någon gatufotograf blir jag aldrig. Jag fick nöja mig med att titta på dom.
Sten
Svar från ehrsa 2017-12-10 21:51
Hej! Ja, jag har ju 'hittat' en bra metod med att ta just såna här bilder där folk förblir opåverkade, du vet, kameran hängande på magen/bröstet och sedan den lilla fjärrutlösaren i ena handen.. Det fungerar förvånansvärt bra, även fast jag mest grovriktar kameran med hela kroppen när bilden tas.. sen får man beskära bilden i efterhand så att den blir så bra som möjligt! Största bländaröppningen, snabb slutartid och auto ISO ihop med att alla fokuspunkter (51) är aktiverade, då brukar det oftast bli bra! Det är i alla fall riktigt roligt att fota människor när resultatet blir så här bra! Jag tycker 'vi' människor gör sig väldigt bra på bild, när motiven är opåverkade av mig! Tack! Sten.
Hälsn!
Riktigt fina bilder i hög teknisk kvalitet, gillar framförallt den fjärde, med damen som stannar upp o betraktar dig! Med vänlig hälsning, LO
Svar från ehrsa 2017-12-10 22:12
Hej! Tycker själv att det blir väldigt trevligt med såna här bilder på folk som rör sig på stan! Det finns mycket spontanitet i bilderna när folk är opåverkade av mig som fotograf! Det är också kul att ta bilderna, man går där och skannar av omgivningen och försöker se extra 'fotografiska' människor.. och det är faktiskt som att man övar in den förmågan efter en stund.. fast man missar också en hel del fina motiv, man hinner inte med helt enkelt.. det är fullformat och fasta ljusstarka objektiv jag oftast använder, här är det ett 50 mm f/1,4 jag använt mig av! Damen som stannar upp ser mig sitta vid ett 'fikabord' med en kopp kaffe i ena handen och den lilla fjärrutlösaren i den andra, medans kameran hänger runt halsen riktad mot henne.. hon vet inte att hon blir fotograferad men är säkert sugen på en kaffe när hon ser mig.. Tack! Lars Olov.
Hälsn!
En fin samling bilder som berättar hur det ser ut när man flanerar på stan. Extra fint ljus i den med två damer med vatten och träd som bakgrund.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2017-12-10 22:19
Hej! Visst är det trevligt att gå på stan så här! Det finns alltid mycket fint att se, och även att försöka fota! Bilden med de två damerna togs nere vid Bergsundsstrand nära Hornstull. Nu är det mörkertider, men jag ska prova framöver och se hur det ändå kan fungera.. det får bli med mitt 50 mm f/1,4 för att försöka hålla ner ISO så mycket som möjligt.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Ingen går säker för din kamera, inte ens Hattifnattarna.
Kul med folk i farten.
Svar från ehrsa 2017-12-10 22:35
Hej! Så är det, ingen går säker.. :-) Såg riktigt roligt ut med dessa figurer som någon trätt över i något strumpliknande material, och det som trätts över var nylagda ganska grova elkablar som stack upp ur gatan. Man ser ett elskåp i bakgrunden och även en elkabel utan Hattifnatt.. Tack! Margareta.
Hälsn!
Vilket gäng bra bilder !
Bild två och fyra, så lyckliga mannen och tanten skulle bli för dessa fina bilder på dom !
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-12-10 22:42
Hej! Tack så mycket! Ing-Marie. Visst är det roligt med alla fina människor som rör sig runt på stan! Finns hur mycket motiv som helst.. De här 'seniorerna' i bild två och fyra var extra fina! Dom hade så elegant stil på något sätt! Kvinnan som tittar på mig ser mig sittande vid ett fikabord på trottoaren med en kopp kaffe i ena handen och den lilla fjärrutlösaren i den andra, och kameran hänger ner på magen där jag sitter och är bara 'grovriktad' mot henne, så hon vet ingenting.. Tror däremot att hon blev fikasugen när hon såg mig sitta där.. :-)
Hälsn!
Som vanligt alldeles excellenta gatufoton, hög klass både tekniskt och bildmässigt. För att lära mig lite måste jag fråga: Ser att du fotar många bilder från midjehöjd, alltså knäpper du lite diskret utan att ta upp kameran till ögat och sikta. Att det funkar med vidvinkel eller normal och lite större bländare förstår jag men här ser jag att många bilder verkar ha ett mkt kort skärpedjup (gissar på 85:an och rätt stor bländare) och ändå har du perfekt skärpa på just personerna, huvudmotivet, hur fixar du det? Hälsningar/ Björn T
Gillar också fjärde bilden särskilt, damen med käppen
Svar från ehrsa 2017-12-11 11:29
Hej! Björn. Alla bilder här är tagna med 50 mm. f/1,4 och troligen en vald snabb slutartid och f/1,4 och auto-ISO. Bilderna är tagna med kameran hängande fritt ner mot magen/midjehöjd, och jag grovriktar mig mot motivet och trycker av, med alla 51 fokuspunkter aktiverade. Och för det mesta fångar kameran det som jag grovriktat mig mot! De flesta av bilderna ovan är också beskurna och kan se ut som om dom är tagna med min 85:a, bakgrundsoskärpan ökar och liknar 85:an när jag beskär min bild tagen med mitt 50 mm. Bildkvaliteten och skärpan tål rätt så mycket beskärning även från min 50:a eller för all del även från mitt 20 mm. Nu med det mörker som är så blir det nog oftast mitt 50 mm. f/1,4 som jag kommer använda, för att ändå kunna ha snabb slutartid och så lågt ISO som möjligt! Men det är oftast auto-ISO som gäller! Den här metoden jag använder för att fota folk känns väldigt bekväm för mig, och känns inte alls störande för andra!

Tack Björn för din fina kommentar!
Hälsn!