Att spegla det jag gillar.

Att fälla ett träd..

Det är väl egentligen inte så komplicerat, men om trädet så som här står i ett begränsat utrymme och man inte bara kan låta det falla, så blir det lite krångligare.. Trädet är en drygt 50 år gammal Poppel som börjat tappa en del grenar när det blåser lite extra.. risk finns att någon skadar sig av en fallande gren..

Man börjar med de små kvistarna och grenarna..

Sen är det inte mycket kvar och eftersom trädet stod en bit in i den befintliga häcken, så syns nästan inga spår alls av trädet nu när det är borta..

Tack för mig!

Inlagt 2018-09-13 12:55 | Läst 996 ggr. | Permalink
Vilket spännande reportage! Våghalsigt värre.
Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-09-13 19:59
Hej! Ja, ska man jobba med sån här trädfällning så får man nog inte ha svindel.. och vara stark dessutom.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Jösses, vilket högt träd! Smalt och högt, tacksam att det inte hör till mina uppgifter att fälla popplar! Bra och spännande serie / Björn T
Svar från ehrsa 2018-09-13 20:05
Hej! Översta våningen på fastigheten är 8:e våningen = 24 meter, och det här trädet når nog nästan 10 våningar egentligen.. Popplar är fina träd, smala och verkar kunna nå högt, och är dessutom väldigt böjliga.. När det blåser hårt så böjer dom sig väldigt mycket, men verkar tåla väldigt hård vind, fast här landade det en del torra grenar när det blåste hårt, det blev en risk tyvärr.. Tack! Björn.
Hälsn!
Tur att det finns folk som vågar ge sig på sådana arbeten. Intressant och fina bilder! MVH yvonne
Svar från ehrsa 2018-09-13 20:08
Hej! Ja, här får man inte ha anlag för svindel.. och det kräver nog att man är något så när ung och vältränad.. Man blir lite imponerad av hur effektiva dom är.. dom som nu kan det här! Tack! Yvonne.
Hälsn!
Hej Jan.
Meget fin reportage. Du har åbenbart haft første parket.
Med venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2018-09-13 20:12
Hej! Ja, här hade jag en bra 'observationsplats'.. dessutom bra fotoväder! Man blir lite imponerad av dom proffs som jobbar med sånt här.. det klarar nog inte vem som helst! Tack! Erik.
Hilsen!
Det var som tusan! Har hört talas om nya yrkeskåren arborister men inte sett en så här genomarbetad bildserie. Kanske nåt för företaget att inhandla?

Iallafall fantastiskt att se att dom tar rätt stora grenar med liten japansk handsåg, den där lätt kurvade saken. Och så systematisk teknik, jag tror inte att dom chansar. Men hur vet dom om att trädet håller, inte är ruttet i topp?

Popplar växer fort men blir inte så jättegamla och ibland blir det så att de behöver tas ner.
Svar från ehrsa 2018-09-14 12:11
Hej! Jag har sett det här några gånger, dom verkar ha en säker och utarbetad teknik, gissar att det första dom gör är att klättra upp så högt upp som möjligt och där fäster säkringsrepet man sedan använder, och samtidigt gör man en visuell kontroll av stammen vartefter man klättrar uppåt, samtidigt som man också är säkrad med rep mot stammen just där man är. Och dom är duktiga, man brukar se att när dom 'välter' ner en avsågad bit av stammen så brukar dom inte bara välta ner den utan man ger den en lagom extra rotation så att den landar 'platt' mot underlaget vilket ger mindre skador på underlaget, gräsmatta eller annat underlag.. Man fällde även en Poppel här i vintras som växte bara 10 meter från min balkong av samma skäl som denna. Ibland när det blåste hårt från väst så lutade sig trädet i stort sett mot grannens balkong.. Ett väldigt böjligt träd! Tack! Måns.
Hälsn!
Fint reportage med kanobilder, och jag förstår att du hade fin läktarplats. För några år sedan innan jag flyttade från Täby så lät min granne ta ned 2 stora björkar, och det gick väl ungefär till på samma sätt som dina bilder visar. Jag var ute och tog några bilder på den händelsen också.
Ha det gott /Stig
Svar från ehrsa 2018-09-14 12:24
Hej! Dom är duktiga dessa arborister, dom har varit här tidigare och fällt några Popplar som börjat bli lite gamla och väldigt höga! Senast i vintras så fällde man en Poppel bara 10 meter ifrån min balkong. När det blåste hårt från väst så lutade sig trädet i stort sett mot min grannes balkong.. Dom här Popplarna planterades när de här fastigheterna var nybyggda i slutet på 60-talet.. och dom växer rätt så rejält varje år har jag själv sett! Vackra och höga träd, men även dom blir för gamla tyvärr.. Tack! Stig.
Hälsn!
Kul serie du fångat..har vart med på några fällningar dock inte på dessa höjde tack o lov..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2018-09-15 18:11
Hej! Har också hållit lite i motorsågar i ett tidigare yrke, men jag har aldrig hållit på med så här avancerade fällningar.. Men man ser att dom som kapar det här trädet har gjort det många gånger förr.. Det var inte ens sågspån kvar på gatan eller trottoaren efteråt.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Fantastisk historia , fångad med självförklarande bilder och som med ditt fågelperspektiv gör den extra intressant. Tack
Svar från ehrsa 2018-09-15 18:16
Hej! För de som kan det här yrket så är det antagligen ganska enkelt, men för oss 'okunniga' ser det väldigt avancerat ut, lite hissnande t.o.m.. Men det finns nog inget utrymme för slarv.. Tack! Annelie.
Hälsn!