Att spegla det jag gillar.

Höken i lunden..

Den här gången så är det en Sparvhök som jag fotat i mitt 'närområde' Tantolunden på Södermalm. Fick syn på den där den satt i ett träd för några dagar sedan, och den satt faktiskt kvar.. Jag hann att fota den så mycket som jag ville.. så är det ju sällan! Den satt också i ett fint motljus som färgade en del fjädrar vackert!  Jag stod säkert där i 30 minuter.. sen tröttnade jag men inte höken.. den satt kvar när jag lämnade! Fotat med 200-500 mm. + TC 1,4 II vilket ger 280-700 mm. Det känns som den 'kombon' fungerade även till detta!

            

Där lämnade jag den, och den satt kvar..     Tack för mig!

Inlagt 2019-01-07 22:05 | Läst 884 ggr. | Permalink
Så kul att få den chansen att ta många bilder. Grattis.
Svar från ehrsa 2019-01-08 11:40
Hej! Ja, så där är 'naturen' ibland, den överraskar.. det händer ganska ofta t.o.m.. det är tur att man har kameran med då! Tack! Robert.
Hälsn!
Ser ut att fungera alldeles utomordentligt bra! Och precis som du själv säger, mycket fint ljus som både är vackert och ger härlig teckning av fjädrarna. Tar du på fri hand - 700 mm är långt - eller har du stativ med dig på dina promenader? Väldigt bra bilder oavsett. Och speciellt i bild två ser du väldigt betraktad ut :-) Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-01-08 11:50
Hej! Nä, jag använder aldrig stativ.. det blir för tungt! Kameran (med högre ISO) och objektivet med sin 'vibrationsreducering' gör att det fungerar bra handhållet även med 700 mm. Bilderna här togs ända ner till 1/320 sek med f/10 och ISO 640, men också med snabbare slutartid som 1/1250 sek. och f/9 med ISO 3600, jag provade olika varianter.. det mesta fungerade bra! Dagens kameror.. osv. ja du vet! :-) Visst tittade höken på mig ibland, kanske mest av nyfikenhet.. vi kanske har setts förut..? Tack! Björn.
Hälsn!
Khalad 2019-01-08 12:50
Gissade att det var så. Blir det bara lite mer ljus ute - idag är det halvmörkt mitt på dan - ska jag testa telet lite igen även om det inte blir fåglar till att börja med. När jag köpte det förra hösten köpte jag också en 1,4 konverter, den har jag knappt testa än/ Björn T
Puffbilden (och de två som liknar) - toppenbilder! De är värda både en tumme upp 👍 och en guldstjärna! 🌟
Svar från ehrsa 2019-01-08 11:54
Tack! Ragnar. Ibland överraskar naturen lite extra.. dom brukar ju alltid flyga iväg.. kanske det var en gammal bekant, så att vi kände varann.. :-) 'Guld' väger tungt, men det kan man ju stå ut med..
Hälsn!
super fina bilder helt klart :)
Svar från ehrsa 2019-01-08 11:58
Hej! Det här var ett sånt där tillfälle när naturen överraskar lite extra! Det är inte så vanligt att jag tröttnar på en sittande hök.. det brukar alltid vara tvärtom.. fint guldgult motljus i början dessutom, skapade av låga orangea moln, som sen försvann i de sista bilderna. Tack! Joakim.
Hälsn!
Fina bilder och med snyggt ljus. Det är bara att tacka och ta emot när man får den möjligheten. Ugglorna tycker jag brukar sitta kvar men dem ser man ju så sällan, sånt är livet.
Svar från ehrsa 2019-01-08 12:04
Hej! Ljuset i de första bilderna kom sig av att det kom lite låga moln som färgades orangea av solen, i de sista bilderna så hade molnen blåst bort.. Kanske höken 'kände' mig och satt kvar därför.. inte så ofta som jag tröttnar före höken.. De här bilderna togs på samma lilla promenad som förra bloggen med de gnistrande isbilderna! En synnerligen givande promenad.. det kommer även en till blogg med bilder tagna under samma promenad.. alla bilder tagna med 200-500 mm. + TC 1,4 II. Tack! Peter.
Hälsn!
Oj så vackert med solljuset som träffar så fint!
Vad kul att den satt obekymrat kvar. Långt tele lönar sig lite extra ibland.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-01-08 12:16
Hej! Visst var det ett ovanligt motljus! Det kom sig av några låga tunna moln som färgades orange av solen, som i sin tur färgade höken.. på de sista bilderna så hade molnen blåst bort... där stod jag i medljus, det blev nått helt annat! Visst är det bra att ha brännvidden 700 mm. tillgänglig! Det fungerar ju också bra att fota med ett TC 1,4 det visar ju dom här bilderna, trots att det fortfarande är den 'mörka årstiden'.. Nackdelen är att man inte har ljusstarkare bländare än f/8, men min D750 klarar högre ISO riktigt bra! Och det går ju även att zooma ut till 280 mm. och även att ganska snabbt plocka bort extendern om så skulle behövas! Det viktiga har varit att se att TC 1,4 verkar hålla måttet bildmässigt vad gäller skärpan! Det blir ju alltid bättre utan en extender, men även med en extender så räcker bildkvaliteten till för mig! Jag är ganska bra på att hantera uppskärpning och även brushantering i Lightroom och PS. Tack! Johnny.
Hälsn!
Underbara bilder på sparvhöken Jan!
Som sagt hon(ser rätt stor ut) ser ut att posera för dig.
Ha det fint och grattis till de fina bilderna.
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2019-01-08 16:12
Hej! Ja, det blev fint med det här speciella låga ljuset där tunna moln tillfälligt gav solen de här gul orangea färgerna! Jag tror som du att det är en hona Sparvhök, den kändes betydligt mindre än de Duvhökar som jag brukar se här, och när jag tittar på 'tvärrandningen' på bröstet så tycks vuxna Duvhökar ha smalare och tätare tvärränder än vad denna individ har.. jag ser Spavhöksbilder på nätet där 'tvärrandningen' överensstämmer bra med bilderna här! Ibland, eller ganska ofta förresten så överraskar naturen.. man får vara glad att man är 'bestyckad' med lämpligt materiel då.. :-) Tack! Bengt. Ha det fint!
Hälsn!
Superlativen börjar tryta..men motljusbilderna ojojoj...grymt fina med genomlysta fjädrar.
Och man skulle kunna tro den har ögon i nacken..tokigt som dom kan vrida på halsen.
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-01-08 16:19
Hej! He he, ja man får hålla igen lite på orden ibland.. :-) Men så här är det rätt ofta, naturen överraskar.. Hökar brukar rätt snabbt sticka iväg, men den här gillade att 'softa'.. istället stack jag! Den här fina höken hade jag på samma lilla promenad som de gnistrande isbitarna nere vid Årstaviken i min förra blogg.. dessutom har jag ytterligare annat 'material' till ännu en blogg, också de bilderna från samma flanerande här i närområdet.. ibland stämmer allt! Tack! Gunte.
Hälsn!
Kul att du serverar oss höken i miniatyrer, det var ett nytt grepp, hur som så har den full koll på dig alla bilder är utmärkta så det blir knepigt att utse någon vinnare i dag, Det måste vara ett lyckokast med ditt Nikkor 200-500 mm +TC1,4 II som levererar så knivskarpa bilder.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-01-08 19:14
Hej! Ja, det känns som 'kombon' med telekonvertern fungerar tillräckligt bra även för mig! Men det finns ju också en viss uppskärpning i redigeringen i alla bilderna här, fast det gör det även i bilder utan telekonvertern från mig! Nackdelen är att det blir f/8 istället för f/5,6 som endast objektivet ger, så det blir ofta till att ta bilderna antingen med lite högre ISO eller lite långsammare slutartid, eller bådadera.. och bilderna här visar att även detta fungerar! Något lite sämre skärpa och lite mer brus med telekonvertern är fullt hanterbart i redigeringen efteråt! Och då är det just att mina egna 'kvalitetskrav' på en färdig bild (efter redigering) blir uppfyllda, och det verkar dom bli, absolut! Det är ju ändå fortfarande den mörkaste tiden på året nu.. och fungerar det med telekonvertern nu, ja då är det ju bara att 'köra på'.. Och jag ska fortsätta att använda telekonvertern ett tag till känner jag, den är ju ändå lätt att snabbt plocka bort om jag så vill det!

Bildminiatyrerna här gör ju att man som betraktare 'måste' förstora upp dom för att se bilderna.. annars kan man ju lika gärna bara gå förbi min blogg, tycker jag.. med det större formatet på klickbara bilder så tror jag att många bara 'slötittar' på den bildstorleken, och scrollar sig förbi bilderna utan att förstora dom.. så gör jag själv ibland.. Dessutom så kan man som 'betraktare' med dom här små bilderna snabbt få en överblick av alla bilder, och se om det är någon bild som verkar mer intressant, och kanske bara klicka på just den.. och sen gå vidare till en annan bloggare.. eller så klickar man på den första lilla bilden så att den förstoras, och klickar sig sen vidare till övriga bilder med 'piltangenterna' eller med musen precis som förut.. Känns som bloggen blir mer 'överblickbar' när alla bilderna ligger samlade i en enda klump! När jag matar in bilderna en och en så väljer jag bilden som 'tumnagel' i formuläret, och så gör jag bara ett 'mellanslag' på tangentbordet mellan varje bild, då hamnar dom så här med automatik! Problemet blir om man vill ha en text över eller under en bild, då kommer den texten hamna bland alla bilderna som ligger i en klump här, och 'förstöra' den klumpen.. Så tänker jag om det här med de mindre bilderna i bloggen, i alla fall just nu.. :-) Kul att prova lite nytt.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Puffbilden - kanon! LO
Svar från ehrsa 2019-01-08 22:02
Hej! Ibland stämmer det mesta.. både ljuset och motivet var 'det bästa'! Tack! LO.
Hälsn!
Kanonbilder på höken och motljuset ger en fin effekt. Ibland har rovfåglarna inte så bråttom.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-01-09 11:08
Hej! Ja, ibland stämmer allt.. så var det den här dagen, allt var 'extra bra'.. Kanske höken hade ätit nyligen, och bara tog det lugnt efteråt.. Roligt i alla fall att den satt kvar hela tiden, så brukar det ju inte vara.. Låga tunna moln färgade höken extra fint i motljuset dessutom.. ett ljus som försvann när molnen dragit bort i de sista bilderna på höken här. Tack! Lena.
Hälsn!
Oh, vilka härliga bilder. Älskar det där ljuset då det ger guldsken på delar av omgivningen. Här blev det ju en fullträff då fjädrarna blev så häftigt belysta.
Det närmaste jag kommit en sparvhök den sista tiden är att i dag när jag kom ut på baksidan så var det ett gäng smådun utspridda i snön, tar för givet att det är just sparvhöken som är den skyldige.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-01-10 13:48
Hej! Det kändes nästan lite overkligt det där motljuset! Tunna låga moln färgade/filtrerade solens strålar så där fint, jag har t.o.m. dragit ner lite på det guldgula i de flesta bilderna här, det såg så överdrivet ut.. i de sista hökbilderna så hade alla moln dragit bort och det var bara blå himmel.. och så var jag på väg bort från höken, och då i medljus.. Det låter absolut som du har en Sparvhök som också tittar till din matning.. kul, fast inte för den som 'ägde' fjädrarna.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!