Att spegla det jag gillar.

Stockholms ström..

Nu är det dags igen, årets länk till Aston Reymers Rivalers världsberömda låt.. finns HÄR! För mig innebär det framöver att jag med viss oregelbundenhet besöker Norrström i Stockholm och kanske fotar lite fåglar där. Förutom alla vanliga andfåglar och mycket Knölsvanar så finns det i år åtminstone tre Sångsvanar nära eller vid fågelmatningen där, dom försöker samsas med de vanliga Knölsvanarna och biter gärna ifrån när dom inte riktigt gillar dom, och det händer ganska ofta.. Förra året fanns det också ett antal Sångsvanar här, så jag gissar att även dessa individer stannar här nu under resten av vintern.. Fotat med 80-400 mm. i fredags.

Tog först Djurgårdsfärjan över till Skeppsholmen och promenerade i härligt solsken via Skeppsholmen och Blasieholmen fram till Norrströms fågelmatning..    

Vid fågelmatningen så hittade jag ganska snabbt de tre Sångsvanarna bland mängden av andra fåglar.. Men någonting med själva konstruktionen av matningen gör att den inte tycks passa Sångsvanarna så bra.. även fast den fungerar bra för Knölsvanar.. Sångsvanarna tycks inte riktigt nå maten (havre).. dom når inte över framkanten på de lådor där havren ligger.. förmodligen har dom några centimeter kortare hals än vad Knölsvanar har.. tillräckligt för att inte riktigt nå fram! Dom lägger sig däremot nära intill Knölsvanarna och nyper till dom med näbben så att det kanske tappas en del havre som Sångsvanarna sedan snabbt kan ta från vattnet.. inte helt bra..                                

Sen gick jag hem, solen gick ner..     Tack för mig!

Inlagt 2019-01-13 19:25 | Läst 890 ggr. | Permalink
Vilket fågelliv! Vackert med solljuset på knölsvanens fjädrar. Gillar bilden med skrattmåsarna som kivas om maten. Men vilket bordsskick en del har, stå mitt upp i maten! :) Många fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-01-13 21:41
Hej! Ja, det är rätt mycket fåglar där nu trots att isläggningen är minimal runt staden, skulle den breda ut sig framöver så ökar nog numerären betydligt.. Men det är trevligt att Sångsvanarna finns där, dom sticker ut med sin 'skönhet'! Ibland trumpetar dom dessutom, det är mäktigt! Om det är en solig dag så blir det ett väldigt vackert motljus här, både på flygande och simmande fåglar, som på Knölsvanen! Tack! Johnny.
Hälsn!
Väldigt vackra bilder på dessa svanar i det ljuset. Roligt att folk matar dem :)
Svar från ehrsa 2019-01-13 21:46
Hej! Ja, fågelmatningen fyller verkligen en funktion här! Skulle vintern bli 'bister' framöver så är det bara här som det aldrig brukar frysa till, och fryser det på runt stan här så kommer det bli ännu mer med fåglar.. Och motiv finns det alltid, motljuset blir ofta fint här, och även de som matar är ju ibland motiv i sig.. :-) Tack! Joakim.
Hälsn!
Kul att titta på! 😀 Och slutbilderna ser så rena ut, jag menar det är väl rätt högt iso eftersom slutartiden måste vara kort?
Svar från ehrsa 2019-01-13 21:51
Hej! Det är nu och framöver som det blir lite extra fint här vid fågelmatningen, ljuset har kommit tillbaks lite redan och blir bara bättre, så det bjuds på en hel del med fint motljus nu! De sista bilderna här på kvinnan som matar togs med 1/1250 sek. och f/6,3 och auto-ISO som växlade mellan ISO 1000-2200 fotat med en D800E, och det var inte mycket brus alls i RAW-filerna! Tack! Ragnar.
Hälsn!
light 2019-01-14 06:59
Tack för info, det var ungefär som jag skulle ha gissat.
Besvärligt att sångsvanarna inte når men det kanske är som du skriver, att de inte har riktigt så långa halsar som knölsvanarna. Hoppas de får i sej tillräckligt i alla fall. Jag har varit vid denna matning tidigare år min inte denna vinter ännu. Det är ett roligt besök och mycket fåglar finns det.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-01-13 22:01
Hej! Jag har sett det här 'problemet' för Sångsvanarna vid två tillfällen tidigare under veckan som gick, själv blev jag förvånad över att dom inte bara sträckte på sig lite extra så att dom nådde över kanten, men det gick liksom inte.. samtidigt så sträcker dom ju rejält på sig när dom gör lite 'flaxningar' med vingarna, så gör även Knölsvanarna regelbundet! Kunde man 'såga ner' den främre kanten på 'matlådorna' 5-10 cm. så tror jag dom skulle ta maten där.. Jag ska undersöka vilka i kommunen som har hand om matningen här så ska jag berätta om det här problemet.. Har man en batteridriven sticksåg så sågar man ju på fri hand ner den kanten på 10 minuter.. Eftersom det är en flotte som matningen finns på så har vattenståndet heller ingen betydelse.. Jag såg ju Sångsvanar här förra året, men innan dess så har jag inte sett dom här, det kanske inte har varit ett 'problem' tidigare, eftersom Sångsvanarna inte har övervintrat här.. det är min gissning.. Det är i alla fall fint där nu när ljuset börjar komma tillbaks! Skulle isen börja lägga sig mer framöver runt stan så lär nog fågelmängden öka markant.. Tack! Lena.
Hälsn!
Fint med fågelfoto i stan. Sångsvanen är månne en invasiv art. Såg fyra stycken paddla runt i strandkanten på Svartlögafjärden i går. Premiär för mig.
Svar från ehrsa 2019-01-13 22:13
Hej! Visst är det fint med fåglarna, och Sångsvanarna är ju lite extra fint, ibland trumpetar dom dessutom, det är mäktigt! Sångsvanar är ju en 'ursprunglig' Svan som säkert sakta har spridit sig norrut sen inlandsisen försvann, till skillnad mot Knölsvanarna, dom blev nog inplanterade här för rätt så längesedan, dom fanns väl egentligen söderöver i varmare områden i Europa från början.. Sångsvanen var ju en lättstörd vildmarksfågel när jag var ung (40 år sen), nu häckar dom t.o.m. i Isbladskärret på Djurgården för första gången under 2018, även om dom har försökt under ett par år tidigare också, men då blev dom ivägjagade av Knölsvanar.. Jag har sett Sångsvanar med rätt så stor regelbundenhet under 2-3 årtionden i mellanskärgården straxt utanför Nämdö, och då närmare bestämt i 'Jungfruskärsområdet', och det har varit i stort sett under alla årstider, så det är inte helt ovanligt ändå! Men som sagt de är egentligen de 'ursprungliga' svanarna här, och man får nog egentligen se Knölsvanen som 'invasiv'.. :-) Tack! Gunnar.
Hälsn!
Ja, det var verkligen passande musik! och länge sen jag hörde den.
Ser mysigt ut längs med strömmen, ffa damen som matar skrattmåsen.
Och lite högre vattennivå hade hjälpt sångsvanarna ser det ut som.
Bilder med mysfaktor.
Svar från ehrsa 2019-01-14 16:54
Hej! Den är fin den här gamla låten med 'rivalerna'! Undrar vart dom tog vägen.. Lite kul med bilder på folk som matar också, och inte bara fåglarna.. Den här damen verkade gilla kontakten med fåglarna! Tyvärr hjälper det inte med lite högre vattennivå, matningen är på en flotte.. Jag har skrivit om problemet via en 'felanmälan' till kommunen som finns på 'webben' men jag har inte fått något svar än.. Det såg lite sorgligt ut, som att Sångsvanarna också ville böja sig ner över kanten där, men det gick inte.. skriver nått om det framöver, om det löser sig! Tack! Stefan.
Hälsn!
Fantastiskt fin serie! Och så mycket fåglar! Roligt att det finns så fina ställen att fota fåglar mitt i stan. Inte bara för fotandets skull förresten utan för att det finns möjlighet att se så mkt fågel också för storstadsbor! härlig serie! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-01-15 16:31
Hej! Det är trevligt att promenera förbi Norrström den här årstiden! Sångsvanarna tycks ha blivit 'storstadsbor' även denna årstid, det är ganska nytt! Dom fanns ju här hela förra vintern också, men innan dess så har jag inte sett dom här vintertid.. Dom häckade ju i Isbladskärret på Djurgården förra våren, och det var första gången.. De här individerna kanske är samma individer som fanns i Isbladskärret, men detta vet jag inte.. Gick förbi där idag på väg hem från city och då var dom plötsligt 7 vuxna individer där.. Det är fint! Och blir det lite mer vinter framöver så ökar säkert fågelmängden allmänt dessutom.. På eftermiddagarna kan man också få lite extra fint motljus nu och framöver, både på flygande och simmande fåglar! Det finns 'potential' för lite 'vackrare' fågelbilder där nu, och inte 'bara porträtt'.. Tack! Björn.
Hälsn!