Att spegla det jag gillar.

å Söndan va bra..

Ja, Söndagen var riktigt fin och bjöd på ett fantastiskt vinterväder där jag själv tog en långpromenad utefter de vatten som finns i mitt närområde, men vattnet hade blivit åkbara isar runt nästan alla Stockholms kajer och stränder.. det är inte alla vintrar det är så.. Nu bjöds alla som gillar långfärdsskridsko på rena 'skridskopropagandan' här i Stockholm! Men det gäller bara det söta vattnet som hänger ihop med Mälaren.. Saltvattnet österut får nog vänta lite till innan det blir åkbart åt det hållet.. Men idag var det nog det mesta antalet skridskoåkare som jag har sett på Stockholms isar under de 36 år jag bott innanför tullarna här! Man åkte Årstaviken runt, cirklade runt Reimersholme, Långholmen, runt Kungsholmen, hela Riddarfjärden runt, man åkte utanför Stadshuset och nedanför Rosenbad och Riksdagshuset.. just det har jag bara sett på andras bilder nu efteråt.. Fantastiskt att även det gick! Detta fotat med 200-500 mm.

Även kälke och pulka gick bra här i mitt närområde Tanto..  sen är det bilder från Årstaviken och Reimersholme, Långholmen, Västerbron, Norrmälarstrand, Stadshuskajen och slutligen Riddarholmen och Gamla Stan.. En varning, här kommer nu många bilder..

          

Alla åker i samma spår.. tyder på att isarna inte var 'onödigt' tjocka.. troligen är dom mellan 4 - 8 cm..

                

Här under står ett par avancerade åkare, det syns på utrustningen.. dom har säkert ett par hundra mil i benen redan denna säsong.. såna skrinnare brukar ha dubbarna på axelremmen till ryggsäcken istället för hängande runt halsen, det är bekvämare.. skridskorna har man sågat av spetsen på och slipat trubbiga.. det ger ett bättre 'avslut' på varje skär och man slipper ett ofta bromsande 'ritsch' mot isen med spetsen när man lyfter på skridskon, spar lite vikt också.. Den högra åkaren har Lars Lison Almkvists ('Sveriges skridskoprofessor'..) hemgjorda 'fälpik'.. (fäla = färd), den tyngre spetsen gör att man under färd bara kan släppa den ned i isen i en pendelrörelse, går det hål i isen så stannar man, går det inte hål så håller isen och man åker bara vidare.. man slipper hugga med piken, det sliter på axlarna.. Säkert är dom med i hans 'fälklubb' också.. ibland tar dom med sig en skredstång (en 'förkortad' skida) också för att göra utskärgårdsturer på den yttersta isen i havsbandet.. Då tar man sig ut dit stakandes på den enda skidan och (kanske) en skridsko, sen när man kommer ut till iskanten så byter man till bara skridskorna och fortsätter där på den ofta nyspolade (av vågor) iskanten som kan vara hur fin och blank som helst.. medans isarna längre in är översnöade.. skidan spänner man fast på ryggsäken då. Har själv åkt en del med Lison dock inga 'Skredstångsturer' tyvärr.. Han är en 'extrem' i branschen, en liten tunn och skäggig man som är hur 'seg' som helst.. idag är han över 80 år och fortsätter så klart att åka..

                

Tack för mig!

Inlagt 2019-01-22 11:59 | Läst 1167 ggr. | Permalink
Fantastiskt härliga bilder och en intressant historia om Lars Lison Almqvist. Har aldrig hört talas om honom. Men det blev en rejäl rundtur på Riddarfjärden med många fina stadsbilder.
Ha det gott /Stig
Svar från ehrsa 2019-01-22 12:53
Hej! Ja, 'Lison' är en fantastisk skrinnare som nu är på sin ålders höst.. ingen har åkt skridskor och även utvecklat det 'tekniska' med skridskor så som han, han är gammal ingenjör.. många extrema skridskomil har han i sina ben, Det går att googla på hans namn (Almkvist med k), det finns också bilder! Han har t.o.m. åkt 'elvastadsloppet' i Holland 2 gånger som är 20 mil långt på kanalerna där.. Det är nästan omöjligt för utlänningar att åka det loppet eftersom det 'inhemska trycket' på att åka är så extremt stort.. Det genomförs kanske vart 15:e år eller ännu mer sällan om nu klimatet är förändrat.. Själv så promenerade jag runt Riddarfjärden med kamera och tele.. det var fint det också! :-) Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Härliga bilder och mycket info om såt jag inte hade en aning om.
Bilderna på "flakisen" var ju jätteläckra.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-01-22 16:47
Hej! Visst är det fantastiskt när man ser folk åka så mycket skridskor så här! Själv har jag 'axelproblem' och även en 'dubbelseendeproblematik' som gör att jag förmodligen inte åker skridskor mer.. får se om detta blir bättre framöver, men det känns långvarigt.. På grund av att det regnat så lite eller inte alls under hela hösten här i Svealand så har Mälaren så pass lite vatten i sig att man håller 'Norrström' och Stallkanalen helt stängda, vilket gör att hela Riddarfjärden också 'ligger still' så att isen har kunnat frysa till och bli åkbar ända bort till Rosenbad och Riksdagshuset.. Det har jag aldrig tidigare sett! Men 'avtappningen' brukar vara öppen så här års även när det har regnat normalt under hösten, men hösten hade inte alls mycket regn.. den här isen är en följd av den torra sommaren och likaså torra hösten.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
En representativ och bra bildserie.
Jag vågade mig själv ut för att njuta av vintervädret. När jag gick där på den för Stockholmsförhållanden i januari ovanligt fina isen, man kan ju gå på isen ända in mot Rosenbad, kunde jag inte låta bli att tänka på den gångna sommaren. Då fick man höra att man var svag i skallen om man inte begrep att nu var den globala uppvärmningen minsann här i alla fall. När man frågar samma människor nu om vart den egentligen tog vägen, den globala uppvärmningen alltså, brukar det på något vis landa i att sommarens värme var ett utslag av den globala uppvärmningen - medan vinterns kyla är en tillfällig vädervariation... :-)
Svar från ehrsa 2019-01-22 17:25
He he.. Hej! Peter. Tack ska du ha för berömmet av bildserien! Men.. :-) så här är det! När/om klimatet förväntas ändras och medeltemperaturen ökar så gör det inte bara att sommaren blir varmare och förmodligen torrare (det kan bli regnigare också), vintrarna kommer enligt förutsägelser att bli kortare men intensivare, och ofta med mer snö/regn beroende på var nederbörden hamnar!

Om/när medeltemperaturen ökar så gör det att de lågtryck som kommer in över Sverige kan ta emot högre luftfuktighet från haven bara på grund av nån grad högre temperatur, vilket i sin tur ger mycket mer snö/regn än lågtrycken annars skulle ha innehållit.. Ungefär som förra vintern, även här i västra Svealand var det fantastiskt mycket med snö! De hade ju rekordmängder med snö på många håll i Norrland i slutet på vintern.. sen kom sommaren nästan direkt redan i april om jag minns rätt, för att inte tala om maj.. då hade vi högsommarvärme!

Att isen nu låg åkbar för skridskoåkare ända in mot Rosenbad och Riksdagshuset är ett oroande tecken på just det här med varmare klimat.. låter kanske konstigt.. Jag har aldrig sett någon åka skridskor förut på dessa delar av Norrström tidigare.. hur kunde det fungera, det har ju varit en mild vinter hittills i våra trakter.. hela hösten har ju varit mild och nederbördsfattig här i Svealand.. och där har du det!

Normalt så är både Norrström och Stallkanalen öppna så här års efter höstens regnande och vattenytorna är helt öppna och fria från is, men inte i år.. Man har stängt vattenutströmningen helt i båda kanalerna.. Slussen är också stängd.. hela Riddarfjärdens vatten har stått still nu när det har varit nån veckas lite mer kyla, det räcker för att isen ska lägga sig och bli åkbar på dessa 'nya' åkområden, som kanske aldrig tidigare kunnat åkas på.. Vintern och hösten har ju annars hittills varit mild och isarna här på bilderna är inte ens 1 dm. tjocka, det är därför alla tycks ha åkt i samma spår..

Varför har man då stängt av utflödet från Mälaren under en period nu.. jo det finns en 'vattendom' som säger hur högt vattenstånd Mälaren 'ska' ha, och nu är det troligen för lite vatten i Mälaren för att dessutom kunna tappa ur mer vatten.. Så anledningen till att isarna ligger just nu även utanför Riksdagshuset och Rosenbad vilket är extremt ovanligt, är för att det fortfarande är brist på vatten/grundvatten/regn/snö efter sommarens och höstens likaså brist på nederbörd.. som i sin tur kanske beror på ett förändrat klimat, men det vet man inte än.. Har vi tur så kommer det en massa lågtryck med högre fuktighet framöver och ger oss mycket snö/regn som kan fylla på våra vattenreserver.. det är väl låga vattennivåer i stort sett i nästan hela Sverige nu, tyvärr! Ser bloggar från Sydsverige nu här på Fotosidan där det verkar vara vattenbrist i de flesta bäckar och vattendrag och andra 'vattenområden'.. Det här trodde du inte va? Att isen utanför Rosenbad och Riksdagshuset skulle kunna bero på ett förändrat klimat, till det varmare.. :-) Men så är det! Man måste se ett steg längre.. Tack ändå! Peter. Ser fram mot dina kommande bloggar.. :-)
Hälsn!
syntax 2019-01-22 19:02
Intressant med vattenregleringen. Det kände jag inte till, och det förklarar ju den fasta isen utanför Rosenbad. Likväl ligger isen fin i hela Mälaren - vi har hittills en vinter med temperaturunderskott (snöande och medeltemperatur är ju två helt skilda saker).
Sedan känner jag naturligtvis till den hypotes som du framför. Jag antar att det du menar med din långa text är att upplysa andra läsare av din blogg. Själv köper jag emellertid inte denna hypotes – att det blir kallare för att det blir varmare.
Somrarna 2012, 2015, 2016, och 2017 var extra svala somrar (sommaren 2012 hade ett extremt temperaturunderskott). Hur får du in det i hypotesen? Om både somrar och vintrar till stor del blir svala under en tidsperiod, då råder det ju per definition inte någon global uppvärmning - då räcker det inte med en sommars värmebölja.
Svar från ehrsa 2019-01-22 20:38
Nej, det är helt rätt att en varm sommar bevisar ingenting, men när sommaren (i Stockholm) är det varmaste som man har uppmätt sedan mätningarna började för c:a 260 år sen, och hur långt innan dess har det varit en liknande het och lång sommar, det vet vi inte.. Så det är nog läge att börja undra vad detta kan bero på.. Likaväl som förra sommaren var extrem, så kan den också likaväl framöver bli extremt regnig.. beroende på det här med ökad mängd fukt och 'energi' i de lite varmare lågtrycken som når oss.. och sen hänger det också ihop med hur jetströmmarna högt upp rör sig, de styr var lågtrycken tar vägen, rakt på oss eller norr om Skandinavien, och lägger sig ett stabilt högtryck över oss så brukar det styra lågtrycken så att de går norr om oss.. såg på Rapport för drygt 30 minuter sedan där meteorolog Pia Hultgren visade på en karta hur det var med grundvattnet i Sverige just nu.. och det är inte bra! Här i östra Svealand såg det inte kul ut.. det var mest rött, som visade ett stort underskott på grundvattnet.. och det var underskott i stort sett i hela landet utom allra längst norrut där det fanns en liten rund cirkel där grundvattnet verkar vara normalt.. tror inte att det var 1/20 del av Sveriges yta ens.. Den som lever får se vad som händer.. Risken är att det blir mycket 'ytterligheter' i vädret framöver.. åt alla håll! Har vi tur kanske det kan bli en 'normal' sommar t.o.m.. Men frågan är vad som händer bortom den.. Tack! Peter. Ha det gott!
Hälsn!
Snyggt, särskilt spännande är de bilder på skridskoåkare som åker på en is som ser ut som ett puzzel
Svar från ehrsa 2019-01-22 17:42
Hej! Visst är det fantastiskt att isarna kan lägga sig så här trots att vintern hittills har varit tämligen mild.. det är bara senaste veckan som det varit något lite kallare, samtidigt som man inte haft någon 'avtappning' på vatten från Mälaren, så Riddarfjärden har haft 'stillastående' vatten här en liten tid nu, då behövs det inte så mycket kyla för att isen ska lägga sig.. Sommarens och höstens brist på nederbörd har troligen gjort att man måste stänga av avtappningen av vatten från Mälaren. Ja, isflaken hade också frusit ihop här så att det höll att åka på, det blir som en mosaik! Troligen hade heller ingen båt passerat där på ett par dygn.. det räcker för att det ska hinna bli bärigt även för skridskoåkare! Tack! Peter.
Hälsn!
Bilderna på de som ser ut att åka på isflak (de första efter det korta textavsnittet) sticker ut tycker jag. Det är bara is och åkare, dessutom ser det knappt ut som is. Det finns förstås många andra njutbara bilder. En fin söndag med sol och man bara måste ut.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-01-23 10:35
Hej! Ja, visst var söndagen fin! Det är så man vill att vinterdagarna ska vara.. :-) Och det var lite unikt att se så många skridskoåkare runt stadens kajer, men det hade man spanat på under dagarna innan, och sen sprids den informationen snabbt via 'skridskonätet' bland organiserade klubbar över hela Sverige.. De flesta skridskoåkare har som en 'dröm' att nån gång kunna åka inne i Stockholm så här, men det går inte ens varje år, men i och med bristen på regn under förra året så behöver inte Mälaren tappas ur på vatten, så de stängda avtappningarna Norrström och Stallkanalen gjorde att isen la sig ända in till Rosenbad och Riksdagshuset, jag har aldrig tidigare sett detta hända.. kanske det är en följd av att klimatet ändrats! I alla fall så är det en följd av förra årets brist på nederbörd både under sommaren och hösten.. De som åkte på isflaken blev rätt så fint, ofta är det så med isflak som legat fritt bara för nån dag sedan, dom fryser fast igen bara under en kall natt och blir åkbara igen.. Tack! Lena.
Hälsn!
Fin serie bilder och intressant historia!
Ser roligt ut med alla människor ute på isen runt om i inner Stockholm.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-01-23 10:44
Hej! Ja det var lite unikt med så många skridskoåkare ute på Stockholms isar, många vintrar brukar det inte ens gå att åka på Riddarfjärden över huvud taget.. De flesta skridskoåkare även ute i landet vill gärna åka på Stockholms inre vatten någon gång i livet.. Nu gick det t.o.m. att åka på isar vid Rosenbad och Riksdagshuset.. det har nog aldrig hänt tidigare.. Detta för att man stängt av 'avtappningen' med vatten från Mälaren som är brukligt den här årstiden, men förra sommaren och hösten har haft så lite nederbörd att det inte finns något överskott på vatten.. och då kunde isarna frysa till bara på en veckas kyla.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Massor av jättebra bilder och information!

Såna vattendomar kan vara ganska så omfattande, Vänerns tog flera decennier att ta fram och lär väga 30 kilo. Vattenlagstiftningen ingår sen länge i miljöbalken, men nu ska allt gammalt omprövas. Det kommer troligen att knäcka domstolsväsendet.
Svar från ehrsa 2019-01-23 10:57
Hej! Ja, det är lätt att förstå att vattendomar kan vara knepiga.. Sköter man inte det här med vattenståndet så kan det ju bli väldiga konsekvenser.. Nu när man bygger strandnära så kanske hus översvämmas, så även åkrar och ängar, är det för lite vatten så torkar det väl ut åkrar också, och kanske sjöfarten får problem.. Slussen som man bygger om nu är ju också för att kunna öka avtappningen från Mälaren om nederbörden ökar markant i framtiden.. Men tack vare att man inte haft nån avtappning en tid så kunde isen lägga sig ända fram till Rosenbad och Riksdagshuset, det är nog unikt.. Tack! Måns.
Hälsn!
Oj vilka trevliga bilder..speciellt hajade jag till vid dom tre med åkarna på dom infrusna isflaken, riktiga vinnarbilder.
Särskilt två av dom där ljuset föll extra fint.. Ser förövrigt lite vanskligt ut på vissa ställen
och kanske inget jag själv är sugen på trots gammal pimpelfiskare. Fast då var det 20-30 cm tjock is ;)
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-01-24 16:46
Hej! Ja, det var verkligen en fin söndag som bjöd så många skridskoåkare på åkbara isar ända in i 'city' i stort sett.. Jag har läst på dina bloggar att även ni har lite med vatten i bäckarna, det är samma här och då menar jag tillrinningen av vatten till Mälaren, därför har man ingen avtappning från Mälaren nu, vilket brukar vara det normala efter en regnig höst.. men varken hösten eller sommaren hade bra med regn, det var ju tvärtom! Och i och med att inget vatten strömmar ut från Mälaren så kunde isarna lägga sig och bli åkbara bara på en vecka.. Men den är inte tjock på bilderna här, men tillräckligt för att åka på.. fast de flesta verkar ha åkt i samma spår, det betyder att inte isen är speciellt tjock.. :-) Och den ligger fortfarande idag, och jag såg skridskoåkare även nu som åkte utanför Stadshuset.. och isen är nog ännu lite tjockare idag! Samtidigt så såg jag en bogserbåt som bröt upp rännan, men just där behöver man ju inte åka som skridskoåkare.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Det ser härligt ut och jag hoppas det kan bli lite fin is här i södern också! Extra snyggt där isflaken frusit ihop till hel is.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-01-25 10:38
Hej! Ja, det var en fantastisk dag denna söndag! Normalt så ligger inte isen så här mycket redan i januari men det väldigt nederbördsfattiga sommaren och hösten gjorde att man nu inte har någon avtappning från Mälaren till saltsjön, Mälaren står helt enkelt still.. Och isen kunde frysa till bara på en vecka med ändå en ganska låg vinterkyla.. Ni har väl också väldigt lite vatten i era vattendrag nere i södra Sverige har jag förstått.. Tack! Bjarne.
Hälsn!