Att spegla det jag gillar.

Finbesöket..

Det är så det känns när i mitt tycke vår vackraste 'vinterfågel' dyker upp.. och det gjorde dom för första gången nu, dessutom i det äppelträd som jag förväntade mig att få se dom! Det här trädet står nära strandpromenaden vid Årstaviken vid Sockerbruksgränd här på Södermalm. Jag har spanat efter Sidensvansarna ända sedan oktober när jag ett par gånger i veckan passerat här.. men det dröjde till nu innan dom dök upp! Det här äppelträdet är lite speciellt, det finns inga andra äppelträd här som behåller sina äpplen på sina grenar så länge som detta träd.. alla andra träd har tappat/fällt sina äpplen för längesedan! Måste vara något 'genetiskt' gissar jag.. Dessutom får det här trädet alltid många äpplen när 'pollineringssäsongen' varit bra, och det var det med råge förra våren om ni nu minns den.. Äpplena var däremot lite mindre i storlek än vad dom brukar vara, det får troligen tillskrivas den 'extremvarma' sommaren med väldigt lite nederbörd..

De här Sidensvansarna stannade i 8 dagar, sedan var äpplena slut och dom försvann.. fåglarna är rätt så orädda och man kunde komma dom riktigt nära! Själv var jag där och fotade under flera av dessa dagar i varierat ljus och varierad snömängd. I början var det full vinter och rätt så kallt, men det hann också bli rena vårvärmen med smältande snö under den här veckan som Sidensvansarna fanns här, så bilderna varierar mycket i 'årstid' känns det som.. dom börjar med vinter och slutar med vår.. Fotat med 80-400 mm. och  200-500 mm. ibland ihop med ett TC 1,4 II.

Här följer en hel del bilder på dessa vackra fåglar från denna fina vecka när våren tycktes komma.. Så här var vädret den dagen jag hittade Sidensvansarna..

  

Äppelträdet och Sidensvansarna..

       

Sen försvann snön mer och mer och solen började komma fram.. En Sparvhök drog förbi och skrämde en eftermiddag iväg alla.. 

                   

Oftast var dom kanske 20 individer, men nån gång kunde jag uppskatta dom till över 50 individer..

     

Även Sidensvansar gillar ju att bada när så bjuds.. även i februari.. men väldigt ofta kom det människor som promenerade förbi och störde.. alla verkade omedvetna om vilken vacker fågel de hade några meter ifrån, de första och kanske de enda för denna vinter..

        

Annars så var det nära Äppelträdet som de flesta Sidensvansarna höll till..

         

Tack för mig!

Inlagt 2019-02-18 14:10 | Läst 1640 ggr. | Permalink
wow wow wow vilka bilder på sidensvansarna. Vilka färger de har på vingarna.
Har ej sett när de flyger eller hur vingarna ser ut förut bara fotograferat när de sitter still :)
Snyggt!
Svar från ehrsa 2019-02-18 18:45
Hej! Ja, nu behöver jag inte vara avundsjuk på 'dina' Sidensvansar längre.. det är två år sedan jag senast hade Sidensvansar här som var 'fotomässiga'.. och man vet aldrig när man får chansen igen.. så det här kändes bra! De här färgerna som fåglarna har ser man oftast inte, det krävs snabb slutartid för att kunna få skarpa bilder när vingarna är 'ute', och jag hade på näst sista bilden här ovan mitt 200-500 mm. + TC 1,4 II som då gav 700 mm. och en slutartid på 1/2500 sek. och f/9 och auto-ISO på 5000 och exponeringskompensationen på -0,3 steg. Förutsättningarna var också fina med ett bra medljus och fåglarna var orädda, då är det egentligen ganska enkelt att fota och få bra bilder. Under en av dagarna som var solig så blev det 1700 bilder.. det tar en del tid att gå igenom och slänga.. :-) Tack så mycket Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-02-19 11:45
Haha nej det behöver du inte :)
Okej ja jag måste säga att innan jag började fotografera fåglar så visste jag inte ens om de här arterna....
Superfina flygbilder, jag har ju runt 700mm på min nikon. Men ISO 5000 känns för högt för min men får testa :)
Eller vänta på solig dag och skruva ner slutstriden till 1/2500 :)
Skulle göra sig bra i ett reportage, stort uppslagna med bra layout. Förädlat.
På något sätt tycker jag att fina bilder på nätet bara blir så "futtiga". Allt är så smått och trist.
Bra bilder kräver mera, som fina utställningar också lever upp till. Förädling. Men bättre här än bara gömda på din hårddisk ... Tack!
- hawk
Svar från ehrsa 2019-02-18 18:56
Hej! Tackar som ödmjukast! Ibland är förutsättningarna de rätta och nästan allt stämmer.. dessutom fanns dom där i 8 dagar innan äpplena tog slut.. Och väldigt varierande dagar med olika mängder med snö, och sol ibland och mulet ibland.. Jättefint helt enkelt! Naturen är fantastisk, det vet ju du om någon.. :-) Tycker Sidensvansarna är våra finaste 'vinterfåglar', dessutom 'bjussar' dom mycket på sig rent fotomässigt! Det är stora chanser att det blir vackert.. Tack! Håkan!
Hälsn!
Det var många fina bilder här på både flygande och badande sidensvansar. Har aldrig sett badande någon gång, kul
Svar från ehrsa 2019-02-18 19:17
Hej! Ja, det känns som det blev 'full pott' under de 8 dagar som Sidensvansarna fanns vid det här specifika äppelträdet.. Det var en ovanligt lång period, jag minns bara att dom tidigare år har stannat i kanske 3 dagar.. Vädret och ljuset varierade också stort under de här dagarna, vilket i sig gav väldigt olika och olika fina bilder, bara det! Jag har faktiskt fotat badande Sidensvansar här tidigare, men det har varit under en höst för några år sen innan snön hade kommit, och då var det i en vattenfylld liten skreva i berget här i mitt närområde.. Trevligt är det i alla fall när de vackra Sidensvansarna visar upp sig så här! Tack! Peter.
Hälsn!
Vilken otrolig serie med bilder!!! Alltifrån det vackra trädet med snö och gula äpplen till sidensvasar i strålande sol som t o m är vackra när de sitter på marken och äter äpplen. Det har jag aldrig lyckats med men du har en förträfflig bakgrund i de sista bilderna. Badande sidensvansar är ju en annan höjdare. Helt toppen! Äpplena och det gula i fåglarnas fjäderdräkt ger en extra bonus.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-02-18 19:26
Hej! Ja, visst är det en härlig fågel vår vackra Sidensvans! Dessutom bjussar den ofta väldigt mycket på sig! Precis vid det här Äppelträdet så är det en liten lekpark med gungor och annat där ungar dagligen stojar och tjoar bara ett par meter ifrån men 'svansarna' bryr sig inte alls.. och struntar i mig som fotograf också.. Det är lätt att fotografera när fotoförhållandena är så som det varit här under de här 8 dagarna, även om jag inte varit där alla dagarna, men jag har säkert varit där under 5 dagar nån gång under dagens lopp.. För mig är det 2 år sedan jag kunde fota Sidensvansar senast.. så det här var kul! Och man vet ju aldrig när man får chansen igen heller.. Tack så mycket Lena!
Hälsn!
Tjusigare och skarpare vinterbadare får man leta efter!
/MA
Svar från ehrsa 2019-02-18 21:47
Hej! Visst är dom fantastiska dessa fåglar! Naturen är bra på att designa.. Tack! Mats.
Hälsn!
Fina bilder! Trevligt med lite färgklickar. Nu är det vårkänning ute. Trevligt.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-02-19 10:35
Hej! ja, det var lite 'den som väntar på något gott.. osv..' För mig var det två år sedan jag hade ett möte med Sidensvansar senast så det här kändes bra! Och dom är verkligen vinterns vackraste fågel tycker jag, med Domherrar som god tvåa.. här hade jag väldigt många bra och varierade fotoförhållanden också, det var också trevligt bara det! Tack! Johnny.
Hälsn!
Ja det var en lång fin bildparad, börjar med snö som kanske är historia nu. Badande sidensvansar har jag då aldrig sett, men det är klart att de gillar ett bad de också. Allra sista bilden är jag väldigt förtjust i.
Svar från ehrsa 2019-02-19 17:19
Hej! Ja, det var trevligt att kunna få fotografera dessa fina fåglar så här, i varierat ljus och under flera dagar av de 8 som dom stannade här.. det kändes lyxigt! Väldigt bra fotoförhållanden helt enkelt! Gillar också sista bilden! En rejäl utskällning ser det ut som.. :-) Tack! Stefan.
Hälsn!
Fantastiska bilder på många sett och humoristiska..
Håller med Stefan på sista bilden, en rejäl utskällning så
den nästan tappar balansen ;))
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-02-19 17:27
Hej! Visst är dom fantastiskt fina dessa fåglar! Man blir glad när man får se dom, och dessutom får chansen att fota dom så här.. och detta även med riktigt bra 'fotoförhållanden'! Det är ingen fågel man kan räkna med att få se varje vinter.. bara hoppas på! För mig är det två år sedan mitt förra möte med dom.. Håller med om sista bilden, den blev bra! En riktigt rejäl avhyvling ser det ut som.. :-) Tack! Gunte.
Hälsn!
Sidensvansarna är verkligen superfina! Härliga färger.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-02-20 17:52
Hej! Ja, det är något 'extra' när man får se dessa vackra fåglar, något man inte kan räkna med varje vinter ens.. för mig var det två år sedan förra gången.. Och nu är dom borta när Äpplena tog slut.. kanske man har tur och får se dom igen nästa vinter, men det hänger nog på om det blir bra med Äpplen eller inte.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Nu är det enbart trycka en bok med en gång för väntar du
kanske inte du känner denna känsla som du haft när
du dokumenterade dessa fåglar.
Vårens känslor förmedlar du här. Tack tack.
Tryck på Books on Demand om du inte hittar något förlag vilket är svårt i dessa dagar.
Hälsningar
Gun-Inger ha det gott på alla sätt
Svar från ehrsa 2019-02-21 19:19
Hej! Låter som du kan det här med att trycka bok nu.. du har verkligen varit flitig och engagerad i dina bokprojekt! Ja, vi får se om det blir aktuellt framöver.. Tack! Gun-Inger. Ha det så bra!
Hälsn!