Att spegla det jag gillar.

Våryra..

***

Det är väl lite så det känns den här årstiden när man beger sig ut i naturen och 'allt' tycks hända på en gång! En fin tid när man märker att man inte längre hinner med i naturens framfart, och så ska det ju vara.. Nu är det egentligen bara en art jag väntar på och det är den 19:e maj när 'mina' Tornseglare dyker upp.. först då är sommaren här! Tills dess känns det lite som man går omkring med en lätt yrsel, i hopp om att kunna ta in allt det nya fina i naturen.. Eller så är det kanske Coronan som ger de symtomen..

Viss yrsel började redan här på Strandvägen i Stockholm..

***

Sedan nådde jag Djurgården på min cykel och 'yran' slog till lite extra..

           

***

Kom slutligen fram till Isbladskärret där dessa Knipor redan var färdiga med sina bo bestyr, och 'yran' lugnade ner sig..

 

Tack för mig!

Inlagt 2020-04-22 15:23 | Läst 1662 ggr. | Permalink
Av yrorna så tycker jag bäst om den första och en med någon virvel i mitten med cykelskugga. Fin bild på ungen också.
Svar från ehrsa 2020-04-22 18:34
Hej! Ja, bilderna skiljer sig lite hur dom blir, det är en hel del 'slump' över det hela! Jag vrider kameran D750 med 14 mm. med ena handen (alltid höger hand) i horisontalplanet, medans jag rullar framåt och försöker vrida kameran mot något jag siktar på och hoppas att fokus fastnar på det, medans 'jag rullar och vrider'.. Jag och kameran blir som en 'radie' till cirkelns mitt, och det jag siktar på kan vara ett träd eller en samling med Vitsippor som här, då blir detta centrum i 'virveln' där allt ser ut att vrida sig runt! Exif är oftast 1/5 sek. f/22 (minsta) och ISO 'Low 1' (50), ändå blir det oftast överexponerat! Men 'RAW' gör att det oftast går att göra en bild av det hela.. Det har blivit lite av tradition att göra såna här 'Våryrabilder' den här årstiden, efter att jag upptäckte det här för kanske 5-6 år sen.. Men jag mår lite illa själv av dessa bilder, när dom hanteras.. :-) Fascinerande att Kniporna är så snabba med att få ut sina ungar men varför inte.. kan körsbärsblommorna blomma i januari så varför inte.. Tack! Peter.
Hälsn!
så roligt, du förmedlar verkligen yrseln bra här och det blev ju riktigt bra yrsel bilder också, den när man ser din skugga från cykeln och vitsipporna var cool samt hamnen/bryggan där de sitter och fikar/solar :)

Och fågelungen var ju riktigt grann, fint :)

Snart kommer sommargästerna, då får du vara på hugget ;)
Svar från ehrsa 2020-04-22 18:45
Hej! Det knäppa är att jag har en släng av yrsel sen knappt en vecka tillbaks, men det är under 'avtagande', och min egen själdiagnostik säger att det troligen är en släng av 'kristallsjuka' (går att googla på), men det är ändå så lindrigt att det är inget att 'söka' för, och vem vill ta sig till en vårdcentral i dessa tider.. inte jag i alla fall! Bilderna är lite spännande att ta för man vet aldrig riktigt hur dom blir förrän hemma vid datorn. Du kan läsa svaret till Peter om du vill se hur dom tas! Det är en hel del slump i det hela, och kräver en del övning.. Ja, nu får man bara njuta av allt det vårliga som har kommit och njuta av det, sen kommer seglarna och definierar när sommaren är här på riktigt! :-) Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-04-22 21:47
Usch då det låter inget vidare, cykla lugnt och besök absolut inte vc Jan ;)

Jag läste det svarade Peter, bilderna är fina men jag blir själv yr av att titta på dem för länge hehe :)
En synnerligen trevlig form av naturfyrverkeri vill jag tillstå.
Bra att det inte bara är jag som puttar in en massa sudd i bloggarna ;)))
Och den lilla sötingen fick ju stå för det skarpa idag, fint..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-04-22 18:54
Hej! Ja, nu är det dessa tider när yrsel lätt uppstår.. allt går för fort.. ingen kan hänga med! Måttfullhet är inget för naturen i dessa tider.. allt på en gång bara, och gärna helt utan hämningar! Lite sudd är bra ibland, men även sudd går att få hyfsat skarpt också, här med 14 mm. f/22 och 1/5 sek ISO 'Low 1' (50).. Kul att Kniporna redan är klara med sina ungar, men varför inte när körsbärsblommorna kunde blomma redan i januari.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Kul bilder du bjuder på i dag men jag blir nog lite yr av dina yrsliga bilder så jag fastnar för bilden av den söta Knipungen.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-04-22 19:03
Hej! Ja, jag blir också yr, speciellt när jag redigerar bilderna.. har dessutom en liten släng av 'kristallsjuka' sedan några dar, men känner bara av det när jag lägger mig ner i sängen, eller reser mig från liggande till sittande/stående i kanske 5-10 sek. men det är på väg att försvinna nu kände jag idag.. Roligt att Kniporna redan har fått sina ungar, det trodde jag inte! Men eftersom körsbärsblommorna kunde blomma redan i januari så kan väl Kniporna redan ha sina ungar.. kanske är det 'normaltid' dessutom? Våren har ju annars varit kall och man luras att tro naturen rättar sig efter det, men dom följer nog sina tidigare vanor, ofta oberoende av vädertemperaturer.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Nog är våren rusets tid och allt snurrar så fort, man vill trycka på stoppknappen. Samtidigt är det så mycket som ligger framför oss att längta till, Tornseglarna t.ex. otroligt! Har kniporna redan fått ungar i dina trakter? Så sött! Talande vårbilder! Ta det lugnt med yrseln!
Svar från ehrsa 2020-04-22 19:10
Hej! Ja, våren är verkligen en årstid när allt tycks vilja hända på en gång.. ingen måttfullhet där inte! Nu får man inse att man inte kommer att hinna med i allt som händer i naturen, det går för fort.. ett 'lyxproblem' helt enkelt.. ett angenämt sådant! :-) Kniporna var snabba med sina ungar här, eller så är det den kalla våren som får oss att tro att dom är tidiga.. har inte riktigt koll på detta! Yrsel får man vara försiktig med, har nyss haft en släng av det, troligen 'kristallsjuka' som jag känt i några dagar.. så 'våryran' här är självupplevt rent bokstavligt! Tack! Yvonne.
Hälsn!
yka 2020-04-22 20:23
Hoppas du är kvitt yrseln från kristallsjukan! Inte att leka med har jag förstått. En f.d. kollega till mig var sjukskriven lång tid p.g.a. den. Ha det!
Finns det redan små dunbollar! Toppenfina. Gillar dina yra bilder också, fin fart i dem. Konstaterade att medan jag var inne på jobbet idag slog björkarna ut, åtta timmar tog det ungefär :-)
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-04-26 11:21
Hej! Ja, dunbollarna är redan framme! Känns tidigt men kanske det inte är det? Våren har varit kylig så man kanske luras av det.. fåglarna är nog inte lika känsliga för det så som vi är! Oj, imponerande att Björkarna slog ut så snabbt, kul! Ja, yrselbilderna är lite av tradition numera.. dom blir bäst när Vitsipporna är framme och det börjar grönska lite! Tyvärr så är dom lite jobbiga att redigera, känner faktiskt ett lätt illamående när jag tittar för mycket på dom.. :-) Härlig tid nu i alla fall.. Tack! Lena.
Hälsn!
Riktigt häftiga bilder med rörelse i Jan :)
Oj! är knipa ungarna redan ute där, det var väldigt tidigt.
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2020-04-26 11:26
Hej! Ja, yrselbilderna är lite av tradition för mig på våren så här! Upptäckte den här effekten för 5-6 år sen och det brukar se bäst ut när Vitsipporna har kommit fram och det börjar bli lite grönt på träden, det 'ritar' fina nyanser och linjer på sensorn.. Blev också förvånad med Kniporna, det känns tidigt, men kanske det inte är det, jag har inte riktigt koll på det! Kanske den kyliga våren lurar oss att tro att det fortfarande är tidigt, medans Knipan kanske kommer ut med ungarna i ganska normal tid.. men jag vet inte! Tack! Fredrik.
Hälsn!