Att spegla det jag gillar.

Midnatt råder, tyst det är i husen..

***

Såg sena rapportsändningen vid 23:30 igår innan midnatt, där dom då visade en extra fin fullmåne med en kraftig 'halo' runt, fotat av någon under kvällen i Solna. Så jag tittade ut från balkongen eftersom månen borde ha kommit fram bakom takfoten, och det hade den! Med en rejäl halo dessutom! Men jag fick nästan vänta en timme till för att invänta jordrotationen så att jag kunde få med hela 'ringen'.. Så läggdags blev vid 01:00 istället för det normala kring midnatt..

**

Bilderna här fotat från balkongen på fri hand med Nikon D800E + F 16-35 mm. och även F 14-24 mm..

**

Här provades mobilen Iphone 12 med sitt 'normalobjektiv' på 4 mm. brännvidd.

**

Här är halon fotad med Iphone 12 och dess 'vidvinkelobjektiv' på 2 mm. brännvidd..

Tack för mig!

Inlagt 2022-12-08 19:43 | Läst 492 ggr. | Permalink
Snygg och tydlig halo. Extra tydligt är ju att hela innerområdet är betydligt mörkare. Kul att se jämförelsen normal och vidvinkel på mobilen, rejält mkt brusigare på vidvinkeln, hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-12-09 18:16
Hej! Ja, det var fint med den här halon så här! Tror jag har sett halo runt månen tidigare, men jag har nog aldrig sett en så här kraftfull halo.. Det gick ju att se svaga nyanser av olika färger lite som en regnbåge i halon, även med bara ögonen.. Nån slags ljusbrytning i iskristallerna där uppe i skyn.. det syns ju även lite i bilderna här! Man ser ju även strimmor av tunna slöjmoln här där då halon tycks förstärkas/glittra lite extra mycket när det starka ljuset passerar genom de tunna molnen.. Det här blev den kallaste natten hittills för mig med -7°. Natten efter var det också en halo runt månen, men inte lika kraftfull som här.. Vidvinkeln på mobilen är nu konstaterad oduglig vid mörka förhållanden.. Tack! Björn.
Hälsn!
Snyggt, fint fångat, borde ha synts här nere också, men jag missade det. Har nog aldrig sett en halo runt sol eller måne, så det har jag kvar …..
Svar från ehrsa 2022-12-09 18:27
Hej! Ja, det blev bra det här trots allt.. Du sover för mycket, det är uppenbart..😴💤. Det var väldigt sevärt och kraftfullt, man ser ju t.o.m. lite svaga färgnyanser i halon, och detta gick att se även med blotta ögat 👀 Natten efter så var det också en halo, men inte alls lika kraftfullt.. Det var lite svårfotat med D800E här såg jag efteråt, när ISO stack iväg.. Helst inte mer än ISO 3200, över det så blev det t.o.m. lite 'bandning' och inte bara grovt brus.. Sensorn är lite för gammal för att klara 'hög-ISO' på ett bra sätt! Det får bli D750 nästa gång.. Håll utkik! Tack! Peter.
Hälsn!
Halo runt månen, vacker fenomen, fint fångat, extra julfint.. :-) hälsar Lasse
Svar från ehrsa 2022-12-09 18:35
Hej! Hade tur här att jag såg en bild på halon i Rapportsändningen 23:30, annars hade jag också missat detta.. Det var kraftfullt och klart sevärt! Det är bra att man bor högt upp så att man får chans att se sånt här från balkongen.. Mörkret och de korta dagarna och såna här 'naturfenomen' och lite glögg.. ger absolut en viss Julkänsla..🎅🏼 Tack! Lasse.
Hälsn!
Jag såg när jag kom från jobbet att det var månljust och med antydan till halo. Jag hade dock storhandlat och hade annat för mej så det blev inga bilder tagna. Fina bilder från balkongen. Ibland har det fördelar att bo "högre upp". Peter visar också bra exempel på detta ibland.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-12-10 12:37
Hej! Lena. Ja, det var en synnerligen stark halo som visade sig här och riktigt vacker! Det blev min hittills kallaste natt i vinter med -7° så kanske var iskristallerna uppe i de tunna slöjmolnen som också syns här, extra 'reflektiva' ihop med den ljusstarka fullmånen.. Man kunde se med blotta ögonen att det fanns olika färgnyanser i halon t.o.m.. Natten efter fanns det också en halo, men inte alls lika kraftfull.. (mindre med iskristaller). Balkongen 8 våningar upp är ibland guld värd även i fotosammanhang! Tack! Lena.
Hälsn!
Några gånger har jag sett en halo, men aldrig med kamera i hand. Hade fullmåne med lätt kölddimma i går kväll, men ingen halo.
Svar från ehrsa 2022-12-10 12:44
Hej! Jag tror jag har sett en halo runt månen tidigare, men aldrig så här kraftfull! Det hade jag kommit ihåg.. Här var det små stråk med tunna slöjmoln troligen fulla med reflektiva ljusbrytande iskristaller.. Man ser de tunna molnslöjorna i bilderna här, och där slöjorna verkar vara lite tjockare så är också halon lite tydligare.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Fantastiskt fin halo du fångat! Att det sedan blir sent i säng, det är sådant man får ta om man vill ha bilder.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2022-12-15 11:31
Hej! Ja, det kändes rätt speciellt det här! Tror inte att jag sett en så kraftig halo tidigare runt månen! Minns inte heller säkert om jag sett en runt månen förut.. men jag tror ändå det, fast det har aldrig varit så här kraftfullt det skulle jag ha kommit ihåg! Det var värt att offra en timme där efter midnatt.. Tack! Bjarne.
Hälsn!