Att spegla det jag gillar.

I ev. kommande 'elbrist-tider'..

***

Så investerade jag för ett par veckor sen i två nya 'Power Bank', egentligen bara för att kunna hålla igång mobilen, även om det skulle bli strömlöst en längre tid, av just nu okända orsaker.. Den här modellen kan också ladda min Iphone 12 helt trådlöst, bara genom att lägga mobilen ovanpå 'Power Banken', det fungerar förträffligt! Samtidigt så fick jag syn på den här 'Solcellspanelen' XTORM, vilken jag slog till på som en Julklapp till mig själv.. en smidig solcellsladdare som jag kan ansluta till en Power Bank och sedan låta stå/hänga på min ofta soliga balkong, eller hänga/stå innanför ett fönster (har testat det med en liten mässingskrok i fönsterkarmen som en öljett i ena hörnet på laddaren hängs upp på, tar 3 sek. att hänga upp, och det fungerar också fint!), och sedan låta solen helt sköta laddningen..

*

Jag tror mig ha kommit fram till hittills, att en fulladdad 'Power Bank' (10 000 mAh.) kan ladda upp min Iphone 3 ggr. till 100%, som börjat att bli 'låg'.. Jag har rätt mycket sol in på balkongen när vädret är bra, även när solen står lågt som den fortfarande gör.. Får en känsla av att solcellspanelenen vill ha direkta solstrålar på sig för att ladda bra, eller kanske överhuvudtaget, även om den visar 0,0 på sin lilla display även vid bara 'ljus himmel', men det räcker inte för att ladda.. (tror jag) Solstrålar är nog det som gäller!

*

Idag var det soligt helt utan moln från kanske 11:00 och det blev första gången som jag kunde testa det hela rätt så ordentligt! Och den fungerade över förväntan! Power Banken  som skulle laddas hade 7% i laddning kvar när jag satte ut den på balkongen ihop med Solcellspanelen, och sedan fick den full laddning med sol hela tiden i c:a 3 tim. När jag sen tog in det hela när det blivit mörkt, så hade laddningen i Powerbanken ökat till 45% från 7%.. Det skulle räcka helt till att ladda min mobil, trots fortfarande en 'lågt' stående sol.. Känns som Solcellspanelen kommer att kunna ladda upp en PowerBank på 10 000 mAh. helt, bara under en dag i solen på min balkong, när solen kommit upp lite högre än nu och som sen i sin tur kan ladda min Iphone 3 gånger.. Ni kan säkert räkna på detta, men nu så här tidigt på året och med lågt stående sol så har jag redan nu testat att detta verkar bli lovande..

*

Panelen upphängd, med lite laddning igång.. 1,9 nånting.. (det är laddströmmen i Ampere som visas här har jag läst mig till nu 22:00, och dagen efter att bloggen här skrevs), just här med lite 'fel' lutning när fotot tas, och därför direkt lite lägre siffror..

**

Här också med en solcellsdriven balkongbelysning under laddning, som fungerat fint i ett par år nu, men är det flera mulna dagar i rad den här årstiden så klarar den inte att lysa alla kvällar..

**

Efter 3 timmar i solen är 'Power Banken' laddad till 45% från att ha varit 7% från början..

**

Balkongbelysningen ikväll..

Allt fotat med Iphone 12.     Tack för mig!

Inlagt 2023-01-03 22:32 | Läst 650 ggr. | Permalink
Kul info! Fast prylen hänger på en rätt så tunn tråd, du fixar säkert nåt säkrare snart!
Svar från ehrsa 2023-01-04 19:30
Hej! He he, det ser kanske betydligt 'värre' ut än det är.. Ståltråden är i och för sig stark, men är egentligen en 'klättertråd' för Murgrönan straxt intill till höger, men den klättrade inget i somras, och såg inte ut att växa alls..

Men den var bra ändå att ha som en 'styrhjälp' när jag sätter fast solcellspanelen med ett kraftigt 'gummirep' (Cord) runt ett vitt metallrör som panelen är monterad på också det med gummirep, det röret (och panelen) sätts fast runt aluminiumprofilen för markisen jag har för balkongen. Den monteringen med gummirepet ser du hyfsat bra i underkant på bild 2. Tack! Måns. Hälsn!
Det verkar ju fungera utmärkt och något som man borde ha hemma. Powerbank har vi men inte någon solcellsladdare.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-01-04 13:36
Hej! Lena. Detta tycks hittills fungera över min förväntan! Det här har inget med några tankar om att spara el att göra, utan det är bara för att 'säkra' att kunna ha mobilen laddad och igång under en längre tid än kanske 3-4 dagar som nu, innan den måste laddas.. och det är riktigt skönt att slippa ladda den med sladd dessutom, bara att trycka igång Powerbanken och vänta några sekunder, och sedan lägga mobilen ovanpå den så laddas mobilen automatiskt så länge du vill.. eller tills mobilen är fulladdad!

Solcellspanelen var bara en slump (för mig) att den låg där bland 'Powerbankerna' i butiken, och den är liten och platt när den fälls ihop och 'oöm'! En pryl när man är ute i 'terräng' mycket att kunna ta med sig.. Går att hänga över/på en ryggsäck/tält/träd/buske eller bara innanför fönstret hemma, det fungerar också bra när solen skiner in.. även om utomhus kanske laddar bäst, förmodligen..(?)

Om jag håller mina 'Powerbanker' laddade och mobilen är fulladdad så kanske jag i bästa fall först har en fungerande mobil i 4 dagar, sedan 2 Powerbanker som vardera kan ladda mobilen 3 ggr. = 6 laddningar där varje laddning räcker i bästa fall 4 dagar = 24 dagar + ursprungliga laddningen i mobilen 4 dagar = 28 dagar utan kontakt med 'nätström' totalt sett! Och hela tiden går det att fylla på ytterligare med 'solcellsladdaren', när/om solen skiner.. Tack! Lena.
Hälsn!
Intressant. Har några powerbanks hemma, en vanlig för USB och en större klump jag köpte till astroriggen som har både USB och 12V uttag. Har också en batteridriven router som går 10 timmar på det batteri den har och som kan laddas via USB. Så iaf FS kan man hålla igång 😊.

Solcellspaneler har jag dock inga, den du köpte verkar ju robust och inte så skör som de som ser ut som just solpaneler. Man kan ju fundera på om man kan ha någon i tex trädgården, för att driva en pump eller övervakningskamera eller liknade? Det är klart att man sparar ju lite ström om man laddar en powerbank med solen, men inte så mycket. Såg någon i somras som hade något liknade som var på cykelsemester

Det jag inte riktigt har täckning för i lägenheten är matlagning, det var ju synd jag gav bort mitt spritkök när jag flyttade senast. Den gick med all annan campingutrustning, för jag tänkte man kommer ju aldrig att campa längre, då hade man ju inte dessa kristider i huvudet. Man får väl åka till kolonin och grilla som en första lösning.
Svar från ehrsa 2023-01-04 14:20
Hej! Vill bara först nämna att den här 'lösningen' med att kunna hålla igång mobilen under en längre tid om en sån situation utan el skulle uppstå, inte har något med att 'spara på el' att göra för mig! Det har endast att göra med att 'säkra' el till mobilen att göra! Skulle elen falla bort av skäl som 'sabotage/krig/brist/haverier' m.m.. så tycks jag nu med mina 2 Powerbanks och en fulladdad mobil att ha el som räcker till att hålla igång mobilen i nästan 1 månad, och utöver detta så kan jag nu också under tiden ladda rätt så bra med den här solcellspanelen.. Så skiner bara solen då och då så verkar jag kunna fylla mina Powerbanks + mobilen rätt så bra..

Den här solcellspanelen blev som ett 'testköp' av ren nyfikenhet.. Hur bra är dom här 'friluftslivstänkta' solcellerna egentligen..? Den kan man ju ha utanpå en ryggsäck/tält/båt/cykel/träd m.m.. Och det känns som den överraskade mig positivt redan vid första riktiga testet igår! Den går också att enkelt hänga innanför ett fönster med endast en liten mässingskrok i fönsterramen (har testat det också, men fungerar troligen bäst utomhus) som sedan hängs i en öljett i ena hörnet på laddaren, det tar 3 sekunder att istället hänga den så för mig..

Är övertygad om att en sån (vet inte alls hur 'marknaden' på 'oömma' solcellsladdare ser ut..) här laddare kan hjälpa till med nån strömförsörjning till de behov du har i en trädgård eller som laddar en powerbank som i sin tur driver en övervakningskamera, men sånt här kan du bättre än jag.. Vet ännu inte vad siffrorna betyder som laddaren här presenterar..? Är det Volt kanske..? Siffrorna reagerar direkt på hur panelen riktas mot solen! I bild 1 så var det egentligen 3 'komma nånting' i laddning hann jag att se, innan jag lutade panelen framåt för att få ett foto på det hela..

Blev i alla fall lite imponerad av att den kunde fylla på en av mina powerbanks från 7% till 45% av en lågt stående sol så här i absoluta början på januari och minusgrader, på c:a 3 timmar med sol.. Det räcker för att ladda min mobil fullt ut till 100%. Detta blev en positiv överraskning! Hur ska den då bete sig framöver när solen kanske flödar i 8 timmar eller mer, vilket ibland inte är helt ovanligt.. Själv har jag ett väl fungerande Trangiakök uppgraderad till 'gasdrift' som är så mycket enklare att hantera än T-sprit, men T-sprit brännaren finns ju kvar, och även T-sprit om gasen skulle ta slut..Har ju campat mycket i skärgården genom åren! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2023-01-04 16:32
Kunde se i din länk att siffrorna visar strömöverföring, vet inte vilken sort, men man kan säkert räkna på det genomfart se vad den visar som medelvärde och hur mycket powerbanken har laddats.
Svar från ehrsa 2023-01-04 17:54
Ok, tack för din info om siffrorna här, ska kolla lite mer framöver om den här produkten, man blir ju lite undrande om siffrorna..? Dom förändras direkt om man vrider bort solcellerna från solen! Bara man håller upp den på insidan av fönstret med en mulen men ljus himmel utanför så lyser det '0,0' på displayen även utan att nån Powerbank är ansluten, sen kan det ibland blinka Err. där.. Då verkar det vara på gränsen till att enheten orkar visa 0,0 ens.. men blir det lite ljusare (ett moln drar undan..) så tänds åter siffrorna 0,0 och kommer solstrålar fram så kommer det högre siffervärlden vartefter mer av solpanelerna belyses.. När panelerna hänger innanför fönstret eller ute på balkongen, så är den samtidigt vriden så att yttre delen av panelerna blir belysta först när solen kommer runt hörnet på min fastighet, och sedan belyses mer och mer tills hela panelen är belyst och jorden vrider sig, men jag kan inte se den här lilla displayen samtidigt som den får sin maximala laddning, men det kommer jag att kunna se efter 'tjugondag knut' då tar jag bort den 'silvriga' granen som står i ett fastsatt rör till ett vanligt litet parasoll på balkongen. Där kommer solpanelen sedan att stå, och passar som en 'smäck', den har redan nu fått ett metallrör av samma dimension som ett parasoll, och kan då vridas hur som helst efter solens rörelse, dessutom ses displayen då ordentligt även vid full laddeffekt.. Vi får vänta nån vecka till så blir det enklare att se ett mer komplett siffervärde..
Tack!
Svar från ehrsa 2023-01-04 21:56
Nu har jag sett i en manual på nätet att den här displayen på solcellsladdaren är en 'Power Ampere Indicator'.. så den visar väl helt enkelt 'laddströmmen' i Ampere just där och då.. eller vad säger du?
Hälsn!
pdahlen 2023-01-04 22:21
Jo, jag kom fram till det också, men om den visar mA eller A vet jag inte, men det kanske är så mycket som A
Svar från ehrsa 2023-01-04 23:38
Ja, det står i alla fall Ampere och inte mAh. sen vet ju inte jag ändå.. så klart! Men den var ju rätt så snabb tycker jag igår, den fyllde ju på från 7% till 45% på c:a 3 timmars sol till min Powerbank på 10 000 mAh. men jag kan för lite om detta det erkänner jag 'lätt'.. Tack!
Hälsn!
pdahlen 2023-01-05 07:50
10000mAh betyder i princip att den kan lämna ifrån sig 10A i en timma, nu klarar den troligen inte den strömmen utan uttag på 1A i 10 timmar eller mindre ström och längre tid är mer trolig. I ditt exempel så har den laddat 13% av batteriet på en timme, kan då motsvara 1,3A i 5V USB spänning, om man antar att laddningen är linjär och att det inte finns några förluster i laddning vs uttag av ström. Med lite förluster så bör din mätare visa något mer än 1,3A konstant i en timma, inte omöjligt att 3A kan stämma och att det varierar lite mellan 2-3A kanske?

Men så undrar man lite över spänningen, min powerbank laddas med 5V, finns det någon reglering i solcellen att det blir 5V? Eller om solelementen styr detta vilken utspänning och variation det kan bli, man kanske parallell och seriekopplar elementen för att få 5V och det blir alltid 5V men strömmen som den ger ut styrs av solen? Jag vet inte så mycket om solceller, får kanske köpa en och leka med
Svar från ehrsa 2023-01-05 10:48
Hej! Det här kan du bättre än jag det är uppenbart.. Jag råkar bara äga en solcellsladdare + 2 Powerbanker på vardera 10 000 mAh nu..

I länkarna ovan till dom här båda produkterna så finns det en del 'detaljinfo' att läsa direkt, eller ev. klicka fram i flikar kan jag se! 'Powerbankerna' med sin utgångsström tycks 'arbeta' med sin USB-A med 5V/2A, eller 12V/1,5A och detsamma gäller för USB-C anslutningen.
_________________________________________________________________________________

I länken för solcellspanelen finns också en hel del detaljinfo i siffervärden att läsa, bättre att du läser själv om dom detaljerna än att jag 'rör till det'.. 🙃

Bl.a. så står det:
Effekt (Watt): 21
Anslutningar: 1xUSB 5V/2,4A 12W & 1x USB-C 5V/3A 15W.

Hälsn!
pdahlen 2023-01-05 11:03
Ok, är som jag misstänkte att det finns en reglering till 5V, så den ger alltid 5V ut när det är sol på panelen
Svar från ehrsa 2023-01-05 11:49
Aha.. är det bra eller dåligt..? 🙂. Tror du siffrorna på solcellsenheten är i mAh eller 'Ampere'..? Det kanske inte går att läsa ut av just de här siffrorna/texten..?

En annan sak med solcellsladdaren är att jag läste nånstans att den INTE skulle fungera bakom ett fönster.. Men jag har vid ett par tillfällen laddat just bakom ett fönster här och fått lite laddning, men det var inte 'full sol' hela tiden då, det kom moln frekvent också.. Fast jag såg i alla fall siffervärden på displayen, så det tycks ju funka det också, men jag har 'gamla' 2 glasfönster, det kanske är därför det tycks fungera här.. Moderna fönster är väl alltid 3-glas och kanske har nån inbyggd 'filtrering' i själva glaset också (?) och då fungerar det kanske inte..?
Hälsn!
pdahlen 2023-01-05 12:03
Det är ju bra att den reglerar till 5V hade det svängt mellan 1-15V beroende på sol så hade det ju varit svårt att ansluta något. Det är i A ampere, så det är inte illa att det kan ge ut den ström. Ett fönster borde dämpa något, men det borde ändå gå. Det ser du på mätaren om du testar med eller utan fönster. Jag skulle gissa att du ändå får ut en 70% av effekten, sätter man den bakom fönster så hänger den plant men hänger man den ute så får man ju sätta fast den på något sätt så att den inte fladdrar runt i vinden, då blir det ju inte mycket laddning och sämre än inne är min gissning
Svar från ehrsa 2023-01-05 12:37
Vad bra med din kunskap här! Då vet jag att det är 'A'mpere displayen visar, så som det verkar stå i manualen också.. Och att det är lite sämre bakom ett fönster är inte så konstigt, lite som att ha ett taskigt filter framför en 'frontlins' på kameran.. För att ha optimal laddning skulle det behövas en sån där 'stjärnföljare' som hela tiden riktar panelen 90° mot solen, vad drar en sån i ström.. Nä för mig blir den framöver fastsatt i 'parasollfästet' och vrids in i en VSV:lig riktning, då får den ström från c:a 12:00 tills solen går ned.. Med lite varierande mängd Ampere.. Regnar det så gör det inget, den är 'oöm' och har en tillräckligt tät ficka på baksidan för en 'Powerbank'..

Testade nyss att hålla Solcellsenheten innanför fönstret, och den tänds direkt ungefär en halv meter från fönstret, men blinkar med siffrorna 0,0 och slutar blinka närmare fönstret.. På balkongen utan fönster så reagerar den likadant, siffrorna kommer 'momentant' så fort det blir en viss nivå av ljus! Molnigheten idag är total med ganska vita moln utan 'gluggar'. Än en gång tack, ska bli kul att se framöver med högre/mer sol för varje dag som går, och inte för mycket moln då.. Det lär bli uppföljande bloggar på detta.. Starten på det hela överraskade mig positivt i alla fall, tycker också priset är väldigt rimligt för en sån här 'pryl', den kan ju tydligen ladda alla möjliga andra enheter också, men för mig är det just att hålla igång mobilen vid längre strömavbrott som är det primära! 'Världen' är ju konstig så allt kan ju hända vad gäller energiförsörjningen.. Tack! Peter.
Hälsn!
Blir nog bra detta, blir det längre molnighet får du väl fixa några kattskinn eller en motionscykel med några dynamoser ;)
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-01-04 19:09
Hej! Med 2 laddade 'Powerbanker' kan jag troligen 'råna' dem på 6 st. fulladdningar (detta räcker nog till mobilkräm i 24 dagar) till min mobil, sen måste det väl komma några dagar med sol dessutom, då utökas dagarna ytterligare.. Ska nog försöka att hålla liv i min Iphone från och med nu 2023-01-04, då endast med min Solcellspanel och dessa 2 Powerbanks, som just nu är laddade till 45% och 30%, och mobilen själv har just nu 67% laddning, sägas kan att min mobil stängs av vid midnatt varje kväll, och sätts på när jag vaknat vid c:a 09:00..🛌💤 Får återkomma om jag misslyckas.. Men kan jag lyckas trots fortsatt låg sol ett tag till, med start nu där Powerbankerna och mobilen själv bara är lite 'halvladdade' från början, så är ju det ett bevis om något på att det fungerar med endast 'solceller' så här.. Vi får se! Annars blir det 'kattskinn och dynamoser' 🙀🚴‍♂️ som gäller! Tack! Gunte.
Hälsn!
Bra ideér, inte minst power"banken". Har ingetdera själv Inbillar mig att jag istället tänder ett ljus och tar fram en bok.......I Korsheden dock skulle det inte vara så dumt, där ute på landet går strömmen betydligt oftare, hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-01-04 19:55
Hej! Björn. En Powerbank likt den jag länkar till eller gärna en liknande med 'trådlös' laddning är nog bra att ha, eller gärna två att alternera med, de går ju fint att ladda via USB uttag av olika sorter, det lär väl funka även i bilen till ett cigguttag för laddning, eller med USB-laddare i ett vägguttag, det ger en klart större frihet i dessa osäkra tidevarv, vad än vi kan drabbas av.. Solcellsladdaren här verkar kunna vara ett bra komplement om man skulle vara utan el en längre period.. Känns som 2 laddade Powerbanks på 10 000 mAh. kan ge sammanlagt 6 fulladdningar till min Iphone 12, där en fulladdning troligen räcker i 4 dagar, vilket då ger 24 dagar för mobilen, även utan tillgång till 'nät-el'.. Och dessutom har jag nu Solcellsladdaren som igår på endast 3 timmar i direkt sol gav drygt en 'full Iphone-laddning' till en av mina Powerbanker.. detta trots bara början på januari när solen fortfarande 'står lågt'..

Så jag gissar att åtminstone nån eller ett par Powerbanker inte vore fel i din situation.. Speciellt på landet finns det nog en större trygghet i detta! Och så dessa konstiga tider när det känns som vad som helst plötsligt kanske kan hända.. Sen är det väl aldrig fel att tända ett ljus och ta fram en bok så klart..🕯️📖 Tack! Björn.
Hälsn!
Powerbank är bra, solcellspaneler likaså. Du är säkrad Jan ;)
Svar från ehrsa 2023-01-04 20:07
Hej! Joakim. Jag tror du har rätt! Det känns som denna 'kombo' kan ge tillräckligt med kraft till mobilen vad som än ev. händer med elen framöver.. Det är ju galna tider med helt världsfrånvända ledare som verkar kunna hitta på vad som helst.. troligen så kan min mobil ändå funka trots det.. 📲 Ryssarna var ju här och bombade i februari 1944, det kan troligen hända igen.. och elen försvinner.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Det är behändigt med den moderna tekniken, behaglig punktbelysning och aldrig urladdad. Har kollat kostnader hemma på huset, solceller och batteri för fastigheten, väldigt dyrt och inga möjligheter få igen pengarna med den förbrukning jag har. En granne satte upp det, och det visade sig vara riskabelt kopplat, inte ovanligt enligt tidningen Elinstallatören.
Svar från ehrsa 2023-01-04 21:20
Hej! Ja visst är det så.. Det är mycket som är bra med ny teknik, t.ex. att ladda mobilen bara genom att först trycka igång en Powerbank och sedan bara lägga mobilen ovanpå så laddas den, och då slippa alla dessa olika laddsladdar.. så enkelt! Jag har också låg elförbrukning, bor litet bl.a. men ändå bra! Vet att föreningen funderar på solceller på fastigheternas tak här, men kanske det blivit pausat nu med det omvärldsläge som råder, och dyra elpriser och allmänt dyra priser och inflation och annat.. Jag har inte lust med några dyra investeringar som inte kan 'räknas hem' på 'kort tid', räknas det bara hem på lång tid så lär inte jag leva längre är jag helt övertygad om! Så jag förstår din skepsis till solceller på taket.. Jag skulle känna likadant! Men små solceller som den här flyttbara oömma lilla panelen som jag 'upptäckte', som i sin tur kan 'säkra' elen till min mobil och fungera under en längre tid helt utan kontakt med el-nätet, sånt tror jag är riktigt bra, även sett över tid, och inte heller dyr Tack! Stefan.
Hälsn!
Den där solpanelen funkar nog bra, men det gäller att mobiloperatörerna har reservström till sina master och till sina datacenter. Annars kan du nog bara spela spel på mobilen, spel som inte kräver internetkoppling.
//Anders
Svar från ehrsa 2023-01-04 22:10
Hej! Anders. He he visst är det så.. just det är redan 'tänkt och klart' sedan några år tillbaks.. Mobilmaster fiunkar väl bara i ett par dygn i bästa fall, om dom inte har generatorer som går igång. Man har ju kommit på ungdomar med sina EPA eller A traktorer som stulit kraftfulla batterier från såna master/anläggningar för att kunna driva 'tunga' bashögtalare tillräckligt bra i sina bilar..

Och det känns som det här är ett ganska enkelt och billigt sätt att kunna hålla igång 'min sida' av mobilverksamheten ganska bra, och troligen helt utan 'nätström' kanske redan nu, och framför allt framöver när solen står högre och dagarna blir längre för varje dag! Redan igår räckte 3 timmars fortfarande låg sol för att kunna ladda min mobil till 100%. Powerbanken gick från 7% laddning till 45% på de 3 timmarna, och det räcker till en 'fulladdning' även om mobilen skulle vara 'låg', detta kändes lite imponerande! Tack! Anders.
Hälsn!