Att spegla det jag gillar.

'Vårbekräftande' arter.. det gillar man ju!

***

Efter en rätt så kall vår så blir man ju lycklig för varje ny art som dyker upp nu, och som då struntar mer eller mindre i att våren varit kylig hittills.. Tack för dom och välkomna! Alla bilder fotade idag under min promenad på eftermiddagen..

T.ex. blommande Maskrosor som här på Hornsgatan..

**

Och de så överflödigt blommande Körsbärsblommorna som här på Bysistorget på 'halva' Hornsgatans längd..

**

Men 'dagens' fågel som nu också har kommit är Fisktärna som jag såg redan igår vid 'Stockholms Ström', vattnen mellan Helgeandsholmen, Stadsholmen (Gamla Stan), Blasieholmen och Skeppsholmen, idag hade dom dessutom utökats till två individer..

Fotat med Nikon D750 + TC 1,4 II + Nikon F 300 mm. PF = 420 mm.     Tack för mig!

Inlagt 2023-04-26 22:29 | Läst 536 ggr. | Permalink
Fokus sitter fint på tärnorna😀
/M
Svar från ehrsa 2023-04-27 12:01
Hej! Ja, det blev fint med fullt fokus på Fisktärnan, och ändå väl synliga gamla fastigheter i bakgrunden så här! Här är det rätt mycket av 'regeringskvarteren' bort mot Rosenbad man ser i bakgrunden och kanske mest 'UD' utrikesdepartementet och Riksdagen, men också Riddarholmskyrkan. Det ger fina perspektiv med såna bakgrunder tycker jag! Natur som bakgrund ser man ju alltid annars.. Tack! Mats.
Hälsn!
Fint bildsvep och direkt härligt med alla dessa monumentalbyggnader där bildernas fokus är på fåglarna! Både skärpa och ibland ljus. För mig som arkitekt slår det volt i huvudet och det är kul!
Svar från ehrsa 2023-04-27 12:10
Hej! Visste att du skulle gilla bakgrunderna.. 🙂 Det gör jag också! Med bibehållen fokus på tärnan och varierande gamla byggnader som bakgrund så blir det extra bra, är min känsla! Natur som bakgrund i bilder ser man hur många som helst.. det är inte alltid finast! Här är det mestadels 'regeringskvarteren' med UD och Riksdagshuset som är bakgrund och även Riddarholmskyrkan, och det blir bra ihop där en Fisktärna är den som är i fokus! Allt fotat från Strömbrons båda sidor. Tack Måns, för uppskattningen av dessa fina 'fågelmiljöer'!
Hälsn!
Fisktärnan är ju en fågel som får bilder i arkivet varje år, fast i statsmiljö har jag ju inga bilder. Har du använt Grupp eller 3D? borde vara lite lurigt med fokus med husen i bakgrunden? Fin serie
Svar från ehrsa 2023-04-27 12:42
Hej! Fisktärna är ju en fågel som alltid kommer när de första vårfåglarna redan har anlänt för några veckor sen, dom är inte först och kommer ofta när det ändå är lite kyligt, som nu (här i alla fall). Tycker ofta att 'stadsmiljön' som bakgrund till en 'skarp' fågel ofta blir väldigt bra! Hur många fågelbilder har man inte sett där 'natur' är bakgrund.. där krävs det nått extra för att en bild ska sticka ut! Med vackra gamla byggnader som det är runt Stockholms Ström så får man ofta dom som en lite suddig bakgrund, det sticker ofta ut positivt! Men är ju en smaksak så klart..

Jag började på min D750 här med '3D', men märkte efter ett tag att den 'tappade' ofta tärnan till bakgrunden, när fågeln var lite för långt bort (nära bakgrunden, träd eller fastighet), då var det svårt för 3D att hitta tillbaks till fokus på tärnan, även när jag började om fokuseringen.. Tärnan var för liten för att 3D skulle välja den, men när den ibland flög mot mig och blev lite större i bild, då hittade 3D fågeln igen och behöll fokus på den, och struntade i att fokusera på bakgrunden istället.. När den ibland ändå tappade fokus på fågeln så testade jag istället AF-C och 'en punkt' fokus, och upplevde att den då var lite bättre på att hålla fågeln i fokus istället för att välja bakgrunden.. när den ändå tappade fokus och jag fortsatt höll ner avtryckaren till hälften, så blev fågeln skarp igen så fort som den kom in mot mitten på bilden, lite som att den kom ihåg vad jag senast fokuserat på.. lite 'AI känsla', kameran valde inte att fokusera på annat medans tärnan var borta ur bild.. och den blev skarp igen så fort som den kom in mot mitten i bilden.. Så jag behöll den sistnämnda AF metoden här, och bilderna ovan är fotade med AF-C och 'en punkt' fokus. Kändes lite som det avgörande också är att den analoga sökaren på D750 är så mycket enklare och bättre att hålla kvar en fågel i bild med jämfört med t.ex. Z50, det betyder också mycket för att lyckas med fokus! Tack! Peter.
Hälsn!
Vilka härliga färger. Jaså körsbärsträden blommor nu. Måste jag kolla till mitt ställe i närområdet. Snygga bilder på fisktärna!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2023-04-27 13:00
Hej! Ja, det är fint med gamla byggnader och dess färger i bakgrunden så här! Det är mestadels regeringskvarterens fastigheter med UD och Riksdagshuset som ses i bakgrunden, även Riddarholmskyrkans torn.. När fågeln är i fokus och byggnaderna lite suddiga i bakgrunden så blir det riktigt bra.. är känslan! Tack! Johnny.
Hälsn!
Hejsan!
Så härliga och fint komponerade vårbilder!
Härlig tid nu.

/Lena :)
Svar från ehrsa 2023-04-27 17:05
Hej! Lena. Hade lite tur här att det klarnade upp så fint mot eftermiddagen.. Jag såg ju min första Fisktärna här redan dagen innan, och chansade på att den kanske var kvar men man vet ju aldrig, den kunde ju lika gärna ha flugit vidare.. Men det brukar vara ett par Fisktärnor här som man ser under en längre tid, troligen häckar dom också nånstans här, okänt var.. De här två flög runt som om dom kändes 'hemma' här! Bilderna är fotade från 'Strömbrons' båda sidor, och '420 mm'. räckte fint.. Tycker det är lite extra trevligt med de äldre byggnaderna som bakgrund till Tärnorna här, så länge som tärnan är i fokus! Tack!
Hälsn!
Där anlände dom! Det blir lite annorlunda med stadsmiljö i bakgrunden, vilket gör bilderna mer intressanta på ett sätt måste jag säga.
Fina bilder har du också fått på dem.
Säger som Peter. En fisktärna fastnar alltid på sensorn varje år men inte med en stad i bakgrunden :)
Nu är det bara tornseglaren kvar då. 20 maj 😃👍
Svar från ehrsa 2023-04-28 11:28
Hej! Ja, fåglar kan man oftast lita på.. dom är förvånansvärt punktliga! De här Fisktärnorna tror jag häckar nånstans i omgivningen här, men okänt var.. Brukar se dom en längre tid här även tidigare år, och de här individerna flög omkring här som om dom varit här förr.. Känner igen 'rundorna' som dom flyger! Fastigheterna man ser här är mestadels 'regeringskvarteren' och UD, men också Riddarholmskyrkan, och det blir väldigt fint med lite suddiga fastigheter i bakgrunden så här, annars är det ju nästan alltid 'natur' man ser som bakgrund, hur många såna bilder har man inte sett.. Nu väntar jag bara på en örn på låg höjd, vilket händer ibland.. dom rör sig ibland mellan Mälaren och 'saltsjön' här, jag tog en del bilder på 2 örnar som passerade österut över Slottet precis här för ett par år sen.. men ganska högt upp, så inte optimalt! Ja, nu är det 20:e maj som är 'mediandatum' för Tornseglarna just här, men det kan 'diffa' på 3 dagar tidigare eller 3 dagar senare, allt beroende på hur varm eller kall våren fortsatt är..? Det måste finnas tillräckligt med insekter i luften för dom, annars svälter dom! Vi får se! När dom kommit så är alla fågelarter här för denna säsong.. Sen kan det ju dyka upp spännande arter senare som normalt inte finns här, men så är det ju alla år.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2023-04-28 20:04
Hej. Hoppas att du får sådana bilder på örnarna med stadsmiljö i bakgrunden. Hade varit något alldeles extra :)
Fisktärnor är så eleganta och jag trodde att jag kanske skulle få se några på min gryningstur, men det blev inga. Tärnorna gör sej mycket bra med stadsmiljöer i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-04-28 11:52
Hej! Ja, de är en väldigt 'elegant' flygare, dom verkar så 'lätta'.. När dom 'gör' ett vingslag neråt så ser man tydligt hur hela deras kropp samtidigt åker upp, när vingarna åker ner.. Så händer det inte med de flesta andra fåglar som flyger (utom andra mindre tärnor, som också har en lätt kropp) En fiskmås som gör ett vingslag (och tyngre fåglar) så förändras inte läget i 'horisontalplanet' för deras kropp, den går som en torped rakt fram i samma nivå.. även när dom gör ett vingslag! Även Dvärgmåsar har det här lättsamma flygsättet, dom åker mycket uppåt och neråt med kroppen beroende på vingslagen.. De måsarna borde ses nu vid t.ex. Hjälstaviken, kanske Råstasjön också.. ? Hörde på radion att de döda fåglar man hittat i Råstasjön nyligen nu konstaterats dött av fågelinfluensa.. Förvånande att du inte såg nån tärna vid Hjälstaviken, men kan troligen finnas där redan idag.. Men jag vet att jag brukar se dom tidigt här kring Stockholms Ström, det har jag gjort även tidigare år, tror det finns bra med småfisk i Strömmen här, och troligen är det ett häckande par som jag även sett här tidigare år, men jag har aldrig sett var dom ev. häckar.. Jag har inte haft tålamod till det, än.. Och visst är det fint med 'stadens fastigheter' som bakgrund till en skarp tärna! Annars är det alltid 'natur' som bakgrund, men hur många såna bilder har man inte sett.. Tack! Lena. Hälsn!
Du har så rätt, det gör inget om iskall snålvind blåser när allt liv vänder åter och man får se det! Såg för några dagar sedan svalorna igen, i hård isande vind flög de kvittrande runt, kändes lite bisarrt men ack så vackert! Idag blommade tidigaste plommonträdet hemma, arten heter "gult aprikosplommon från Mälardalen" men de smakar som vanliga plommon. Fisktärnan måste jag spana efter vid tillfälle, vet var de håller hus, hamnen i Tosteberga.
Svar från ehrsa 2023-04-30 18:05
Hej! Visst är det bra att 'arterna' kommer så här, trots viss 'vårkyla'! Man behöver påminnelsen att det faktiskt är vår trots allt.. Vad fint med svalor redan, det har jag inte sett några än men de kommer vet man ju.. sist kommer sen Tornseglarna här, c:a 20:e maj beroende på om våren är fortsatt kall eller varm, de har genom åren (10 år) 'diffat' på 3 dagar tidigare eller 3 dagar senare, beroende just på om våren varit varm eller kall.. Är den kall så finns det för lite med insekter i luften och dom riskerar svält..
Hälsn!