Att spegla det jag gillar.

En liten jultradition..

***

För mig brukar det vara att just på Julafton försöka att fota Domherrar i mitt närområde Tantolunden på Södermalm i Stockholm, men det brukar gå 'så där' bara.. Nu i December så har jag hört Domherre med sitt lite lågmälda läte vid två tillfällen, (Domherre läte) men det har varit på sena eftermiddagen så det har inte varit nån idé att börja leta efter den.. Statistiken på att fota just Domherrar (eller frun) är inte hög.. Kanske har jag lyckats vart 5:e år typ..

I år lyckades jag inte heller trots att jag hört dom nu i december, istället känns det som om Gråsiska har tagit Domherrens plats som Julfågel, och den har ju också en del rött på sig som gör att den ändå känns lite 'Julig' den också..

Så här är bara bilder tagna på Julafton i år innan det blev för mörkt, dessutom i ett strålande vinterväder, bra början på dagen här..

Solen på väg ner tidigt, här på södra/andra sidan av 'berget'..

Foto från Tantoberget, upptäckte i datorn hemma att Kråkan till vänster är på väg upp mot 'kyrktuppen', troligen för att mobba den hök som sitter där..

En av de Kråkor som brukar hålla till uppe på berget..

En av Skatorna som likaså håller till här flög förbi..

Promenerade sedan ned på södra sidan om berget mot Årstaviken..

Vid Årstavikens strand så hade tydligen lite blåst och vågor börjat 'stöpa' vackra iskristaller på olika objekt..

Och där fanns plötsligt 'Krokodillen', en varelse att se upp med vintertid..

En Storskrakshane simmade också förbi obekymrad av Krokodillen..

200 m. därifrån simmade dessa vackra varelser från Sydostasien, tror dessa Mandarinänder var 5 till antalet denna dag. Känns som dom blivit en regelbunden vinterfågel här numera, 4:e vintern i rad nu..

Lite närmare Tantobadet så visade sig en mindre flock med Gråsiskor, lika energiska bland kottarna på Alträden här som dom brukar varje vinter i stort sett, och lika orädda som dom också brukar vara..

Här gick solen ner denna fina Julafton fotomässigt, så jag gick hem och åt risgrynsgröt och skinkmacka med senap och tittade på Kalle och David Batra.. Allt här fotat med Nikon D750 + Nikon F 300 mm. PF & lite Iphone 12.     Tack för mig!

Inlagt 2023-12-28 21:45 | Läst 459 ggr. | Permalink
Så fint! Puffbilden är ju topp!
//Lola
Svar från ehrsa 2023-12-29 18:37
Hej! Lola. Det blev en väldigt fin Julafton i år inte minst fotomässigt tycker jag! Dagen är fortfarande kort ändå så visade sig flera fåglar fint, ihop med bra väder så blev det höga poäng för årets Julafton, och Gråsiskor är ju väl så fina och väldigt orädda, det uppskattas! Tack!
Hälsn!
Mycket trevliga foton!

Mvh,

Daniel
Svar från ehrsa 2023-12-29 18:40
Hej! Daniel. Ja, det blev en väldigt fin dag här även fotomässigt! Ibland överraskar vädret positivt.. det underlättar! Tack!
Hälsn!
Gråsiskorna är ju i topp, fint med den vita bakgrunden. Betydligt bättre väder än var det varit här nere under jul, här enbart mulet, regn och blåst. Ha en fin fortsättning
Svar från ehrsa 2023-12-29 18:59
Hej! Peter. Gråsiskorna är hittills 'vinterns art' här, även om mängden Sidensvansar i slutet på oktober överraskade med sin stora mängd på minst 1000 individer, men dom har jag inte sett sedan dess och några dagar in i november. Gråsiskor verkar jag kunna se varje gång jag går i närområdet utefter Årstaviken, i Alträden eller på backen under träden där deras frön ofta ligger, och orädda är dom dessutom! Igår fotade jag Gråsiskor nere vid Tantobadet med mobilen t.o.m.. Mindre än 1 m. ifrån men i mulet väder, är lite osäker på hur dom bilderna blev och om de 'duger'? Fåglarna satt aldrig still.. Den vita bakgrunden på siskorna här är egentligen en solbelyst vattenyta (Årstaviken) så bakgrunden är helt enkelt urfrätt vattenyta, som jag redigerade ännu ljusare så att det passade Gråsiskans ljusa fjäderdräkt och det blev rätt bra! I verkligheten så hade jag svårt att se på displayen om det var Grå eller Grönsiskor, där var dom för mörkt exponerade.. Men gick fint att 'ljusa upp' i Lightroom! Trist med gråmulet väder, så har det varit här igår och idag.. Vi går i alla fall åt rätt håll nu vad gäller ljuset, om 2 veckor så brukar det märkas tydligt! Min lilla 'solpanel' för att ladda mina 'powerbanks' med som i sin tur laddar andra typer av batterier har i stort sett inte fungerat alls i nov/dec.. Och det var inte förrän i mitten på januari i år som det började fungera med laddningen, efter förra årsskiftet! Solen var för svag eller 'skuggad' innan dess.. Tack!
Hälsn!
En mycket mycket fin samling av bilder. Gråsiskorna var ju utomordentligt vackra. Likaså isbilderna.
God fortsättning Jan :)
Svar från ehrsa 2023-12-29 19:14
Hej! Joakim. Julafton blev riktigt fin här, inte minst fotomässigt! Gråsiskor är trevliga, inte minst för att dom är så orädda, man kan komma riktigt nära om man rör sig försiktigt.. Vackra dessutom med sin röda färg i varierad mängd.. osäker på om det är äldre hanar som har mest rött eller ej? Troligen är det så! Is är alltid lite speciellt, det blir fin lyster om det samtidigt är en klar himmel ovanför! Tack! God fortsättning!
Hälsn!
Roligt att se lite vinterbilder från Tanto och dina bilder på Gråsiskorna är jättefina och även Mandarinänderna glänser ikapp med isbilderna men jag gillar nog puffbild en bäst
Ha det gott /Stig
Svar från ehrsa 2023-12-29 19:32
Hej! Stig. Det var trevligt att det råkade bli en lite vintrig och solig dag just på Julafton, det händer ju inte alltid direkt! Gråsiskor är verkligen en vacker liten 'vinterfågel' dessutom väldigt orädd, det gillar man när kameran är med! Mandarinänderna får man se som lite exotiska smycken i vardagstillvaron, även om dom inte hör hemma här så klart, och är ju inte 'spontana' även om dom kanske kommit från 'anläggningar' i Nederländerna eller England..? Totalt orädda även dom.. Tack! Ha det så bra!
Hälsn!
Puffbilden och den liknande bilden där gråsiskan tittar rakt fram tycker jag är strålande och de passar absolut som "julbilder". Fint i Tanto med snön och kul med mandarinänderna som är så trogna nu. Krokodillen var en cool typ.
God fortsättning,
önskar Lena
Svar från ehrsa 2023-12-29 22:13
Hej! Lena. Gråsiskor är ganska 'tacksamma' att fota i stark 'sol i speglande' motljus i Årstaviken som här, jag ville få bilder där vattnet bakom skulle bli helt urfrätt, men egentligen blev själva fåglarna underexponerade och för mörka.. Kunde inte heller riktigt se att det var Gråsiskor i kameran där och då, däremot gick det fint att redigera exponeringen på siskorna i Lightroom på ett bra sätt, det ljusa var ju redan överexponerat när bilden togs, så det blev bara fågeln och lite växtlighet som förändrades när jag ökade exponeringen efteråt.. Lite 'High Key' över det hela kanske? Gråsiskor är en bra fågel att ljusa upp mot en ljus bakgrund är känslan, det blir fint! Även om det är ljus snö som bakgrund så blir det fint! Snö får det gärna finnas och det helst ihop med vackert väder.. det blir alltid bra! Mandarinerna får man numera se som en ständigt återkommande vinterfågel här är känslan i och med att det är 4:e vintern i rad nu, och gör dom så som dom gjort de föregående 3 åren så stannar dom vintern ut.. 'Krokodillen' var trevlig att se med sin jämna och gnistrande tandrad.. 🦷 🦷🦷🦷 även om den hade en 'glugg' också.. Det är kul att se hur naturen själv stöper likt 'ljusstöpning' fram dessa isklumpar som byggs på vartefter vågor doppar isbitarna som bygger på mer och mer helt klar is, när det är tillräckligt kallt i luften.. Tack! God fortsättning!
Hälsn!
Fantastiskt fint blev det med iskrokodilen, härlig lyster på is och speglingar.
Färgmässigt så vinner ju bilderna på Gråsiskorna.
Domherrarna har varit här ett par gånger som hastigast men utan att jag varit utrustad.
Kanske stannar dom till lite längre om det blir kallare. Nu är det ju 7-8 grader varmt!
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-12-29 22:47
Hej! Gunte. det blev en överraskande fin Julafton både väder och fotomässigt, kändes nästan som det fanns för mycket motiv.. 'Krokodillen' var lite extra kul, gillar blänket i den jämna tandraden, även om det finns en 'glugg' där.. 🦷 🦷🦷🦷. Gråsiskorna var trevliga och kunde ljusas upp så mycket så att allt annat blev urfrätt och överexponerat.. mycket p.g.a. starkt ljus i vattenytan i bakgrunden! Gråsiskorna själva var egentligen underexponerade men hade ändå så mycket bildinformation i sig och som kunde ljusas upp på ett bra sätt i Lightroom! Ser Gråsiskor varje dag numera när jag promenerar strandnära här eller runt Riddarfjärden, bara det finns Alträd där så finns det också nån flock med Gråsiskor, däremot ser jag inga Grönsiskor.. men så är det, de varierar år från år olika även om dom äter samma föda, helst då frön från Alträdets små kottar.. Domherrar är lynniga är min lilla erfarenhet, ibland kan dom ses här i nån vecka eller två, sen är dom helt borta.. och så tar det ett par år till nästa gång! Här håller snön på att töa bort, och det är +3,5° nu på kvällen.. Men det kan komma lite snö imorgon igen, vi får se! Tack!
Hälsn!
Fina bilder! Speciellt där fåglarna är frilagda från bakgrunden.
/Tomas
Svar från ehrsa 2023-12-30 12:42
Hej! Tomas. Tycker själv bilderna blev över förväntan bra jämfört med när de togs.. 'Friläggningen' av siskorna skötte det starka ljuset som speglades i vattenytan bakom om, bakgrunden blev helt enkelt 'urfrätt'.. samtidigt som fåglarna ändå var underexponerade, men det gick att fixa med RAW och redigeringen i Lightroom! Gråsiskorna var så mörka på kamerans display att jag hade svårt att se att det var Gråsiskor, det kunde lika gärna ha varit Grönsiskor var känslan, dom brukar ibland ses tillsammans i samma flock också.. Tack!
Hälsn!
Mycket vackra bilder! Faller särskilt för "iskrokodillen" och gråsiskor :-)
Gott Nytt År!
Hälsningar Halina
Svar från ehrsa 2023-12-31 11:34
Hej! Halina. Naturen överraskar ofta med motiv den här årstiden, speciellt när små isbitar fastnar och 'doppas' och bygger på sig mer och mer 'klar is' när luften är kall, och det samtidigt blåser fram lite vågor.. 🌊🌊🌊🌊 Det är en kort tid sånt här brukar bildas, innan sedan isen lägger sig helt.. Gråsiskorna blev överraskande bra vid redigeringen efteråt, där och då hade jag svårt att i kameran kunna se vilka 'siskor' det var, dom blev underexponerade och den ljusa vattenytan i bakgrunden blev samtidigt överexponerad.. Men allt blev bra med RAW filer och justeringar i redigeringen, det överraskade mig mest! De är bra vinterfåglar att fota för att dom är så orädda, och passar så fint ihop med likaså vit snö eller som här 'urfrätta' ljusa vattenytor.. Tack! Gott Nytt År!
Hälsn!
Så fina julbilder! Krokodillen var ju något extra, liksom de ljusaste gråsiskebilderna. Väldigt trevlig promenad med iakttagelser.
Svar från ehrsa 2024-01-03 18:33
Hej! Stefan. Det blev en fin dag senaste Julafton! Kändes som helt 'rätt' väder för en Jul, och är det bra väder så finns det nog alltid bra motiv också, även utan Domherrar! Krokodillen var lite extra kul, sällan som is fryser till så jämnt och fint, med hjälp av vind och vågor som doppat isklumparna, och kall luft som fått dom att bygga på mer och mer is.. Även Gråsiskorna blev fina med hjälp av starkt motljus i vattenytan (Årstaviken) bakom siskorna, som 'frätte ur' bakgrunden helt! Siskorna själva var underexponerade, men ljus fågel mot ljus bakgrund gick fint att redigera, och gör sig ovanligt bra med ljus bakgrund, och även om det hade varit ljus snö så hade ljust den här arten gjort sig fint med en sån bakgrund! Även en ljus 'mås' blir ofta extra bra med ljus bakgrund.. Tack!
Hälsn!