Att spegla det jag gillar.

Hemliga sjön..

Jag har en "egen" insjö, som jag upptäckte för drygt 25 år sedan. Läget är unikt för att vara en insjö, den finns på en ö i Stockholms yttre skärgård. Sjön ligger endast 200 meter från en fin havsutsikt och är omgiven av en tät vegetation och syns inte utifrån, den finns inte heller med på sjökort. Och jag har heller aldrig stött på nån annan besökare här under alla dessa år, vilket ger en extra vildmarkskänsla! 

Den här platsen tycks vara ett favorittillhåll för traktens Havsörnar. Dom häckar inte här, men tycks ofta använda sjöns omgivande grova tallar som en rast och viloplats, här är helt enkelt ett ostört läge eftersom "båtfolket" sällan ger sig in i den här terrängen, utom jag då..

Här är "hemliga sjön", sett med ett panorama av tre bilder

För att ta sig dit så får man lämna öns strandlinje och ta sig genom en rätt så tät vegetation med gamla knotiga martallar formade av väder och vind, troligen så formades dom i en tid när övrig vegetation var obefintlig, men numera är dessa gamla tallar väl skyddade av annan vegetation.

Just den här formen, där en låg sidogren nästan lika grov som stammen i sig skjutit iväg, kan man se flera gamla exemplar av så det är antagligen något genetiskt också.

Har man sedan tur och smyger tillräckligt så kanske den sitter där.. "silverryggen"..

Eller så är det nån yngre örn som drar iväg, när man kommit för nära..

Ofta så kommer individen tillbaks för ett extra varv, antagligen för att kolla upp vad som skrämde den

Ganska ofta kommer ytterligare nån individ flygande förbi..

Så är besöket över, dags att lämna denna vildmarksdröm..

Tillbaks vid havet..

Tack för mig!

Inlagt 2014-09-01 06:22 | Läst 1676 ggr. | Permalink
Fina bilder från din "hemliga" plats, Jan!
/Niklas
Svar från ehrsa 2014-09-01 16:26
Tack för dom orden!
Mvh!
Vad kul att ha ett eget litet smultronställe där man kan njuta av naturen ganska ostörd. Med en örn på plats så blir det ju extra spännande också. Sjön ser tämligen stor ut så där bör detta finnas en fin strandlinje att utforska.
Svar från ehrsa 2014-09-01 16:33
Hej! Ingemar. Ja, det är verkligen fint med den här sjön, den ger en väldigt hög vildmarkskänsla när man besöker den, och finns det dessutom en örn eller fler där (vilket det oftast gör) så är det svårt att "toppa" den upplevelsen. Och strandlinjen är faktiskt också fin där! Det finns mycket fina motiv att hämta här..
Mvh!