Om härledning av bilder.

En dag med elväder, plusgrader och friska vindar, ungefär som vintrarna numera mestadels ser ut i östra Svealand, grått, vått och blåst. Då går elpriset ner. I övermorgon blir det kallt och sol, då går priset upp. Julstämning har en prislapp den också. Det om detta.

 Jag plockade  fram en bild ur pappans samlade verk. Fotograferad med en Rolleiflex, samma som står på hyllan framför mig, en kamera som ska in på rundsmörjning efter jul. Det kan den vara värd efter snart sjuttio år.
   Pappan var en som man säger, habil amatörfotograf, då och då på nivå hedersomnämnade eller rent av liten bronsplakett om han nu varit med i någon fotoklubb, vilket han mig veterligt inte var.
  Såna här bilder borde nu  fått nån form av metadata. Varför tänkte han inte på det? Nu får jag gissa mig fram till olika tänkbara situationer. Samtidigt förstår jag att pappans syfte med bilden helt enkelt var att få till en snygg bild. Kanske han sett nån bild i en fototidskrift och fått en liten inspiration hängande i bildminnet. Eller nån annan ingivelse.
  Två män på fördäck drar upp friholtarna på en passagerarbåt nångång sommaren 1944 möjligen sensommar 1945. Med tanke på pappans förehavanden borde det vara en Gotlandsbåt, sommartid indikeras av flickans klädsel där i bakgrunden, och att man drar upp friholtarna stämmer med ljuset och horisonten. Det är eftermiddag och man har precis löpt ut ur Visbys hamn. Men vilken båt är det? Hon har en mast ganska långt förut, dävertar på fördäck och lanterna i vanten. Det stämmer inte med någon av de bilder jag kan hitta på Gotlandsbåtar från den tiden.
   Nu vill väl fler än jag associera denotationen basker och randig tröja till helt andra breddgrader, Frankrike typ, men där var pappan inte då. Var han nånstans då så var det på Gotland eller möjligen till eller ifrån. Randig tröja och basker kan trots allt varit en möjlig klädsel även på en Gotlandsbåt.
    Den här kommer väl aldrig att lösas och var som sagt nog inte meningen heller. En bild utan egentligt syfte än att vara snygg, en bild där mottagaren inte är definierad eller ens påtänkt. En bild som bara vill vara en bild. Ett flanörfotografi från ett fördäck nånstans nångång.

Inlagt 2022-12-21 15:03 | Läst 940 ggr. | Permalink
Fin bild och en intressant fundering därtill!
Vad gäller elpriset, och en del annat, tex. skola, vård, omsorg och även kommunikationer, så verkar allt vara en marknad numera! Men det e väl det som folk ville ha! När det e bra tider alltså! ;)
Vi hade väl planer att köpa en ny bil, kanske en begagnad elbil, men det känns inte riktigt i tiden liksom, elen är osäker och dyr, och en elbil som vinterbil känns inte så bra om man skall till fjällen för att åka tåg e för osäkert och dyrt om man inte e ute något år innan, och så blir ju bensinen billigare, i alla fall fyra år till, så en bensinbil verkar ligga i tiden! :)
/B
Svar från mombasa 2022-12-21 20:16
Jomen, jag tycker pappan fick till det där. Det mesta är marknad och helst detaljstyrt med mätningar och statistik som New public management i offentlig sektor. Leka affär kallas det också.
Bensinpriserna har varierat under det senaste året betydligt mer än politiska utfästelser har lovat. Den gamla bensinaren får nog rulla ett tag till.
/Gunnar S
Elväder! Nyord kanske! :)
/B
Svar från mombasa 2022-12-21 22:28
Ja, varför inte :-)
/gs