I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Jag ska bli en duktig byggare, köpte mig en proffshammare idag!

Det är inte vilken hammare som helst jag köpte mig, nej det var en riktig hammare som känns gedigen och försäljaren sa att det var det värsta man kunde tänka sig på marknaden just nu, så nu kommer jag att bygga och det kommer att bli riktigt snygga och bra jobb...

Är det någon som känner igen sig?

Jag har fått återbud på bröllop p.g.a att någon släkting har fått en ny kamera i julklapp. "Den kameran tar så bra bilder att han kommer att få ta våra bröllopsbilder i stället" ( visst tar dom bra bilder tekniskt sett, men tror ju inte kameran ljussätter och komponerar bilden själv? måste ju vara en människa bakom som gör det eller ? )

- Ja, vad säger man? Lycka till och hoppas att det inte är någon nybörjare utan denne har fotograferat tidigare, så att han kan med kameran och dess inställningar så kan det ju bli bra med lite tur?

Visst finns det supermånga duktiga nybörjare och amatörer, helt klart, jag klankar inte ner på någon utan bara hur folk ibland tänker, för det blir ju inte bara bra bilder för att man har en bra kamera? man måste ju ha lite förutsättningar för att lyckas eller vad tror du?

 

Nu byter jag ämne...

 

Originalbilden är här http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1582603.htm?set=mp ( har bara tagit bort en skateboard, bilden är gjord i studion med svart bakrund, rökmaskin och några blixtar, d.v.s inte i ps)

 

 

Oj vad less jag är på allt skit som kommer in i sensorn

I kväll eller i natt för dom flesta har jag säkert rengjort min sensor i min Canon 1ds huset i timmar, jag blir så fruktansvärt less på att rengöra och få bort allt, har köpt det mesta i rengöringsgrejor för detta men tycker det är jättesvårt att få bort det ändå? Kameran har inbyggd rengöring men jag måste ändå rengöra för hand i bland.

Det är så jobbigt att sitta och fixa bort alla prickarna som är störande i photoshop i datorn efteråt, så jag föredrar att ha ett superrengjort kamerahus och få så lite efterjobb som möjligt i datorn.

- Hur rengör ni?  och vad använder ni för grejor? Hur fungerar det?  Kan Ni rekomendera något bra?

I går fotograferade jag produktbilder för en broschyr, hittade en som kunde ställa upp som modell på en bild, det är ju alltid roligare med lite ansikten för att liva upp bilden eller hur?

- Nyckelfärdiga lösningar för kontoret!

Nej! nu måste gå och sova nu, är en jobbig dag i morgon också...

Ha en bra dag!

 

 

Postat 2009-01-23 01:25 | Läst 8279 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nu är det ny högkonjuktur på gång!

Ett större företag inom byggbranchen har fått in en jätteorder så stor att dom måste bygga ut fabriken för att kunna leverera jätteordern.

bygget är deran i full gång, vi funderade inte på om det är lågkunjuktur eller inte säger vd Anders Andersson, "det gäller att smida medan järnet är varmt" .

Även inom legotillverkningen så har det börjat strömma in fler order än normalt.

Byggindustrin räknar med att det kommer att blomstra på arbetsmarknaden nu under våren.

Till och med den lilla korvkiosken runt hörnet har känt av att det är något på gång och tror det lossnar snart...

 

Tja... tänkt!

- vem styr en lågkonjuktur, ja det är ju vi människor, det är ju vi som bor på denna planet och det är ju vi själva som styr om det är mycket jobb eller inte

"Om media skrev mer possitiva reportage om företag som går bra trots lågkonjuktur, - så skulle det sporra andra att bli mer possitiva och våga lätta på plånboken"

Själv hade jag tänkt köpa en ny bil i höstas, men då blev även jag påverkad av alla negativa artiklar i dags och kvällstidningarna. så jag tänkte att jag har väl kvar min gamla v70 som inte är så dålig trots allt, dessutom har den ju 4-hjulsdrift och det kan ju vara bra för mig här uppe i norr, även om den tar lite mer bensin. Jag tänkte att jag kan väl ha kvar den i en två tre år till säkert, eller så länge denna lågkonjuktur varar. Jag läser varje dag hur företagen permiterar folk. Tidningarna har stora svarta rubriker på förstasidorna och ju hårdare håller jag om min egen plånbok.

Det är en masspsykos som påverkar oss alla,  även om vi inte tror det så blir vi påverkade!

Visst förstår jag att det finns andra orsaker också, men att det gick så fort denna gången skyller jag mycket på media som säljer bättre med stora svarta rubriker.

Om vi fick läsa reportage om hur bra många av våra företag går och investeringar som görs trots lågkonjukturen så kanske det skulle smitta av sig till andra att våga satsa och på så vis ta oss snabbare ur den låga svaka vi är inne i just nu?

Vad tror Ni? är Ni påverkade liksom jag?

Hur har Ni drabbats av lågkonjukturen? har ni kvar ert jobb eller är Ni permiterade?

Vad tror Ni om framtiden?

 

Mvh Ricke

 

Postat 2009-01-18 13:49 | Läst 10467 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Träffade en riktigt god vän ikväll...

Det var min första lediga lördag på riktigt länge idag, jag hade planerat att åka ut och prova mitt 500mm objektiv på några fåglar. Tyvärr så var det inte så bra väder jag hoppat på så det blev inte av, men hoppas att det blir bättre väder imorgon söndag?

Jag träffade en riktigt god vän ikväll!

Jimmy Stenberg "tecknar´n" är en riktigt god vän till mig, jag lärde känna honom när han var anställd i mitt företag under tiden 1998-2001. Han är nog den mest ärligaste och en av dom trevligaste jag känner på denna planet. Jag har även många roliga minnen tillsammans med denna man, ett exempel var när vi bilade ner till Malmö ( typ 160 mil enkel väg  ) för att träffa Hemmets journals ansvariga för korsord, Jimmy tecknade illustrationer till deras korsord. vi skulle få sova över i hennes lägenhet och Jimmy hade skrivit upp på en lapp var hon bodde trodde jag.

 Året var 2003 och det var jag som körde, när vi närmade oss Malmö så frågade jag om hon bodde i centrala Malmö eller i utkanten? - Tja nog tro i hon bo i e hus i utkanten av Malmö sa han på den bredaste dialekt som någon kan tänka sig ( ja, han pratar alltid så, mycket värre än jag själv som har svårt att förstå vad han säger ibland och då är jag född här uppe i norr. ) Jag blev lite småstressad och undrade om han överhuvudtaget visste var hon bodde? Då säger Jimmy: Ja, men kör runt en stund i Malmö så kanske i kom ihåg va gatu´n haijte. Han menar att vi ska köra runt i Malmö för att han kanske skulle komma på vad gatan som hon bodde på heter.

När vi kört runt i en timme i staden malmö så inser vi båda två att det är en aningen större stad än den vi själva kommer ifrån, Jimmy bor i en by som heter Raggsjö med ett 20-talet hushåll och jag bor i Norsjö ca 2,5mil från Jimmy med ca 4900 innevånare. Jag blir mer och mer stressad och lite småförbannad för att han inte tagit reda på mer fakta om var hon bor, så jag frågar han en gång till om han inte skrivit ner adressen på en lapp eller om han har hennes telefonnummer? - Nja svarar han, in´t ha i hennes adress men kör runt en stun till så kanske i minns vå vägen haijte.

Och vid ett rödlyse så håller jag på att deppa ihop helt, klockan hade passerat 21.00 och jag börjar tro att det blir till att sova i den lilla bilen, vi körde en Honda Civic. Men rätt som det var så tittar Jimmy upp när vi står vid det där rödlyset och ser en skylt Amiralsgatan, Ja i tro he hajte Amiralsgatan sa han. Jag blev naturligtvis mycket gladare och sökte reda på någonstans att parkera, men Amiralsgatan är ju en ganska lång gata, så frågan är ju om vi ändå skulle hitta igen henne och får sova inomhus till natten? Jag undrar med Jimmy om han kanske pratat med kvinnan i hans mobiltelefon någon gång och köra uteslutningsmetoden eller ringa typ någon nummerupplysninge eller något så? Nu visste han ju bara hennes förnamn så vi kollade igenom mobilen och lyckades hitta rätt nummer.

Vi ringde upp henne och hon bodde inte så långt ifrån där vi parkerat, hon bodde dock inte på Amiralsgatan men en gata i anslutning till den, så Jimmy hade hört den gatan i beskrivningen hon fått av henne. Nåväl vi körde runt och kom fram till ett stort gammalt hyreshus där hon stod ute och väntade på oss. Problemet var nu att det inte fanns någon parkering och alla parkerade ju ute på gatan, vi såg dock en liten öppning mellan två bilar men det skulle vara omöjligt att parkera där då det var för trångt. Vi körde fram bilen och stannade av den mitt på vägen intill öppningen mellan de två bilarna, sedan klev vi ut och tog i var sin framskärm på bilen, vi drog in framsidan och sedan gjorde vi likadant med bakskärmarna på bilen och till slut ade vi lyckats dra in den förhand mellan bilarna och gjorde en riktigt snygg parkering, när vi tittade upp stod kvinnan och gapade... parkerar ni alltid bilar så i Norrland undrade hon och vi kunde inte annat än skratta.

Det som är kul med Jimmy är att han är lika lugn i alla situtationer, har ni sett reklamen Norrlands Guld? - så är Jimmy, helt cool och vill gärna vara för sig själv en stund, själv så stressar man upp sig men inte han inte.

Bilden är tagit med en kompaktkamera där av kvalitén och med lite oskärpa i ansiktet men vad gör det, det är ju en dokumentär bild på en Jimmy " tecknar´n

När vi träffas, så brukar vi som oftast ta fram papper och penna och sitta där vid köksbordet och teckna, dricka en eller några koppar kaffe samt surra om allt mellan himmel och jord.

Det är både avkopplande och härligt att teckna, jag hittar ett inre lugn på något vis? Fast Jimmy är ju klart mycket bättre på att teckna än jag, men jag tycker det är lika skoj ändå...

 

Jimmys ena teckning, inget speciellt blev det idag utan pennan bara åkte runt på papperet i sin egen fantasi, det verkar vara en man men en orm runt huvudet.

Sedan blev det en fantasigubbe med cowboyshatt...

själv ritade jag denna ;) en snubbe som hade enorma överarmar.

 

 

Det var skoj att träffa min vän, synd bara att man inte tar sig mer tid att umgås med vänner och bekanta, men det kanske kommer en tid när man blir äldre och får mer tid över?

 

Ha en bra helg!

 

 

Mvh Ricke

Postat 2009-01-18 01:03 | Läst 8676 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Interiört och minus 30 grader kallt...

Vilken dag!

Termometern pekade på nästan -30 grader i morse och jag måste medge att det är verkligen kallt även för en norrlänning som jag ;) När jag skulle starta bilen ( MB vito diesel ) så gick det trögt som attan även om den suttit i motorvärmaren, men den startade ganska på direkten, men man lider med bilen då allting går så segt.

Man måste ha handskar annars fryser fingrarna fast i ratten, växllådan är seg när det är sååå kallt, man får verkligen jobba för att lyckas trycka in en växel i -30 grader.

Jag hade lite fotouppdrag ute hos en slutkund där uppdragsgivaren ville att jag fotograferade interiört.  Som tur var så fick jag låna en strömkabel till bilen där jag fotograferade idag så bilen startade och tog mig hem igen...

Här kommer lite av dagens bilder som jag fotograferade för nordens största trapptillverkare, några av dessa bilder kommer att hamna i en broschyr...

( jag har fotograferat trappor för dom sedan 2003, så man har sett dom flesta trapporna i norden )

 

Det är svårt med vitbalansen då det är så många olika ljuskällor och med olika färgtemeraturer, ni ser det blåa ljuset som kommer från dagsljus via ett fönster.

Oftast är det väldigt trångt i trapphusen så även här, men det ser betydligt större på bild ut än vad det är i verkligheten tack vare ganska extrema vidvinklar.

Uppifrån. Jag försöker hitta alla möjliga viklar samt att jag tar en del detaljbilder...

 

Försöker titta på linjer...

 

 

 

 

 

Tror Ni jag missade någon vinkel/bild?

Kommentera gärna bilderna om ni tycker de fungerar?

 

Mvh Ricke

 

EDIT

visar en bild på de små blixtarna jag avänder vid trappfotograferingen :

här ser ni en av blixtarna på bild, dom är små på 100w och tar inte så mycket plats för ofa är det dåligt om utrymme och oftast behöver jag belysa mer än den befintliga ljuset som finns på plats.

 

Postat 2009-01-15 18:49 | Läst 8420 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Allting har en baksida, även en fotograf...

Det här är min baksida ;)

Inte speciellt snygg baksida, men som sagt så är det ju en baksida.

 

Idag har jag fotograferat lite produktbilder, här är en av dessa...

ska in i en broschyr när allt är klart, inte alltid så kul att fotografera döda ting, men jag är duktig på att prata med mig själv och fördelen är ju att jag får dom svar jag vill då  :)

Det gäller ju att få dom alla i samma vinkel och tagna från samma höjd så det ser bra ut i broschyren, så här kan det se ut när jag fotograferar produkter i studion...

Jag har tre blixtar mot bakrunden för att den ska bli helt vit ( överexponerar den ) sedan två blixtar mot produkten med olika styrkor för att få ett ljus som jag tycker är spännande om man nu kan göra en produktbild spännande?

 

 

Ha de bra!

 

Mvh Ricke

 

Postat 2009-01-14 19:34 | Läst 8546 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa