I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Test av skarp objektiv wow...

Jag köpte ett Samyang 135/2.0 som jag fick tag i i fredags, säger bara ... hum... skarpt eller vad tycker du? 

( klicka på bilden för större och skarpare bild )

Min son Casper poserar fint på sin skoter idag lördag när jag vrider och försöker focusera helt manuellt, då detta Samyangobjektiv INTE HAR AUTOFOKUS . Känns som att backa till gamla systemkameror utan autofukos, men helt klart prisvärt objektiv med kort skärpedjup om du kör på största bländaren 2.0 

Läs mer info här: http://www.cyberphoto.se/info.php?article=135mmC

Jag har även hunnit filma en hel del under lördag, så kanske kommer med en filmsnutt senare...

Tjamstan i Malå, skidbacken...

Hittade en ny trädplanta som växer upp ur intet...

Han är lite rolig min son, an behövde pengar, så han var på mig i två veckor och ville jag skulle köpa av han skotern, för han behövde pengar, vilket jag gjorde ... men han vill ju gärna komma och låna den ... -smart kille :-)

Dom hade lite sämre åldringsvård förr i tiden :-(

Inte är det så långt skärpedjup på detta objektiv, ögat närmast är det superklart på, men det andra hamnar utanför...

Visst ser det enkelt ut att fokusera manuellt, men sanningen är att det är inte speciellt enkelt, det kräver ganska mycket träning och är ännu svårare efter en fläck på näthinnan efter att fotograferat  solförmörkelsen som var igår, men helt klart ett mycket prisvärt objektiv tycker jag. Eller vad tycker du??

//Ricke

Postat 2015-03-21 23:35 | Läst 5818 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Solförmörkelsen kan göra mig blind på ett öga?

Så här såg solförmörkelsen ut i Norsjö, Västerbotten 2015-03-20 , bara 24 år eller så till nästa gång det inträffar? 

Klicka för större bild.

Jag gjorde dock tavlan att titta rakt genom kameran och 400 objektivet för att över huvud taget hitta åt solen genom kameran, innan jag fick skärpa så tog det en stund ...  kände hur det riktigt brände till i höger "sökar" ögat, så har nu varit hos docktorn som undersökt ögat och enl. han ser hornhinnan ut ha klarat sig, men det gör ont bakom ögat, så har jag otur kan "gula fläcken" blivit skadad? och kan bli blind med tiden? fast det är ju bara vänta och se...

Borde ju gå som arbetsskada i sånt fall, fast hjälper ju inte ändå, för utan höger öga lär man ju inte kunna leva på sitt fotograferande mer i varje fall med systemkamera?

Det som var lite häftigt var att det blev så snabbt kallt ute, för när månen skuggade solen föll nog temperaturen här med 6-8 grader på bara några minuter

Mvh Ricke

Postat 2015-03-20 15:48 | Läst 5573 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Norrskenet i Lappland

Här är några av gårdagens bilder från Malå, Lappland Sweden 

Råkade titt ut snavskall´n genom ytterom dörr´n,  å då såg i detta Norrskene, så i gick in å hämte kamera för å ta na korta.  - ett mäktigt skådespel på himmel´n

När jag tittade rakt ovanför huvudet såg jag denna vy... magiska färger!

Här bakom macken i Malå, nedanför huset vi bor i

Det var lite blandande känslor, för jag gick ut på isen stod där och fotograferade, det small ordentligt och blev en enorm spricka precis bredvid foten min, trodde att isen skulle braka, så blev lite skraj där så jag skakade till kamerastativet så jag lyckades sabba en bild som blev suddig.

Bilder nedan tog jag natten före bilderna ovan...

Så här bor vi i Lappland, med kåta fru och barn. Tog ett självporträtt här så man ser storleken på kåtan :-)

OBS! det snöar inte, det är stjärnor i massor...

Nice stjärnhimmel 

Nilagubben som Lappgubben/statyn på Tjamstan heter i Malå.

Har väl typ ett dussintalet bilder till med liknande stuk, men man val ganska less å se all bilder´n 

Nej vi i Lappland bor inte i kåtor som jag skrev längre upp, vi bor i vanliga hus, här ser ni samhället Malå i Lappland. Bilden är tagit från Tjamstan med vidvinkel typ 17 mm och ...

Detta är fotograferat från samma ställe med 400mm så man har rätt bra utsikt från toppen av #Tjamstabackarna som är en slalombacke vintertid och sommartid bor det björnar där :-) 

se och läs om det här: http://www.fotosidan.se/blogs/rickes/norrsken-och-bjornfrossa.htm#comments   ( samma ställe annat Norrsken och ett möte med björnen )

Nej nu måste jag sluta, sover så dåligt när det är norrsken, ligger och rycker i avtryckarfingret hela natten då ;-) haha...

Sov gott!

/ Ricke

ps. alla bilderna ovan är skyddade genom lagen om upphovsrätten.ds

Postat 2015-03-18 22:42 | Läst 5890 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

SM Burkarcupen Gargnäs 2015 Veteranskoter

Jag åkte till Gargnäs för att " ta några kort " av Burkarcupen i veteransnöskoter, tävlingen är från 12 år som får köra i enstånkklassen.

Klassindelningar på detta roliga veteranrace :

Enstånk Mod -85, 1cyl, fri trimning, 

Lilla Standard -85, FC/FA, Maskinen skall av normal  upp till 400cc, 

Stora Standard -85, FA/FC, 400cc och uppåt, 

Retro Veteran -75, Fri cc inom årtalsbegränsningen,

Stora Fläkt Mod 76-85, Fri cc, Serietillverkade F/A F/C motorer i sitt ursprungsutförande, Fri trimning,

Lilla Dam Standard -85, FC/FA, Maskinen skall av normal konsument kunnat handlas över disk hos återförsäljare, upp till 400cc

Dam Racer -85, L/C Max 400cc, Serietillverkade F/A F/C motorer i sitt ursprungsutförande, Fri cc, Fri framvagn, Fri trimning,

Stora Racer -85, LC/FA/FC, Framvagn, Ombyggnad av/till framvagn tillåtet inom årtalsbegränsningar,

Det var lite av en nostalgikick att se alla dessa maskiner, då jag växte upp med en av Sveriges största skoterhandlare, min mor och far ägde och drev Motor & Fritid i Norsjö. ( det brukade passera ca 400 begagnade inbyten varje år, och vi sålde nya Yamaha, Skidoo, Polaris, Ockelbo, Lynx, Rajd, Polaris ett tag Här är några bilder och vill Ni ser mera kolla här: www.ricke.se/burkarcupen

 Endast 12 år gammal men riktigt duktig skoterchafför på en minst 30 år gammal Skidoo.

Skidoo Everest 340 eller 440 från 1976 gissar jag?

Yamaha SS 440 eller en tidig SRV?

Yamaha ET 340

Polaris

Yamaha EX 340 årsmodell? 1978/1979?? 

Brukade vara trångt i första kurvan efter starten...

Observera skotern som är bakom, man ser bara mattan i luften då det blev tvärstopp...

Han som körde slog sig nog rejält, men ...

Tog sig upp och gick själv från platsen, men gissar att han nog ont i kroppen idag!

Funktionärerna verkar vara på "hugget" :-)  den första dräglar över maskinerna, den andra funderar och den tredje verkar mer tycka synd om dom som kör eller? 

Vill Ni se mer häftiga actionbilder med över 30 år gamla snöskotrar, kolla in här: www.ricke.se/burkarcupen  massor med häftiga bilder!!

Ha en skön söndag!

Mvh Ricke

Postat 2015-03-08 12:22 | Läst 6238 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Actionbilder med liten kompaktkamera

Jag köpte mig en liten kompaktkamera på Cyberphoto för någon vecka sedan, en sådan där kamera som man alltid kan ha med sig när man inte orkar ta med den stora fotoryggsäcken. 

En Canon PowerShot G7 X - den hittills mest kraftfulla PowerShot-kameran i fickformat. Inte tvärbillig med tanke på priset för den lilla krabaten...

Alla bilder nedan är tagna med Canon G7X

Den sköter sig fint när det gäller naturbilder och även foto direkt mot solen, inställt på AV läget. se tidigare blogginlägg om det.

I går hängde den med på en bilaffär och ett 30 års kalas, det fungerade ju ganska bra, fördelen är att folket som man fotograferar regerar annorlunda när man trycker en liten kompaktkamera i trynet i stället för en stor systemkamera, jag tycker dom är betydligt mer avslappnade.

Min son Casper och jag drog ner till Staan ( Skellefteå ) för att gratulera Matilda ( min stora systers dotter ) på hennes 30 årsdag., men först kollade vi in några bilar på en bilaffär då vi båda gillar bilar och andra prylar.

Vi gick in på en bilaffär och hittade en bil som hade samma färg som min son Caspers mössa :-) Riktigt cool bil faktiskt! men jag sa till bilförsäljaren att det var synd att den bara hade två dörrar. Bilförsäljaren svarade: Häng med på andra sidan bilen...

( fotograferat mot ljuset/fönstret så överexponerade 1 steg )

Men dra på trissor! titta bilen har ju faktiskt en bakdörr på denna sida, men ingen på den andra sidan. Sådant gillar jag, kreativt sa jag och köpte bilen, just bara därför...

Fast ångrade mig när jag såg avgaspiporna, för här kan man ju inte hänga på en dragkrok, släp och snöskoter, så då får det vara sa jag. Men erkänn att den var cool!

Nu åkte vi vidare till Örviken där Matilda bor med hennes sambo i ganska nyinköpta villa.

Matilda som är både Mäklare och modell blev glatt överaskad att vi kom min son och jag, så hon visade det med ett bländande leende.

Fast det kanske berodde på att vi hade med...

Lite skumpa och fin, fina blommor på hennes 30 årsdag?

Första gången jag är inne i deras hus, kök

sovrum... behövs det mer i ett hus?  ;-)

Nej det var ett stort hus med både över och undervåning, dessutom med fantastisk utsikt över vattnet, men förvånar mig inte för hon är ju mäklare och dom hittar nog fina ställen kan jag tro.

Fungerar bra med att ta närbilder och kort skärpedjup med denna lilla kamera. den har väldigt ljuskänsligt objektiv med f 1.8-2.8 .  utan att zooma 1.8 och med full zoom bländare 2.8 vilket är väldigt bra om man fotograferar där det är lite mörkt eller dåligt ljus.

Matilda fick en bok med bilder från hennes första 30 år av sina föräldrar. Lite kul bild med tanke på att den inte är planerad, den gamla handen är Matildas farmor som fyller 94 år i augusti detta år. ( hon är ju ganska precis 44 år äldre än jag )

Och jag upptäckte att det går bra att ta bilder när ingen ser att man tar bilder :-) Här till vänster ser man min systers ena öga, Matilda i mitten och Greger, min systers sambo längst till höger, in gen visste att jag tog denna när dom tittade i boken ovan. Sådan här bild är svårfångad med en systemkamera som är allt annat än smidig och diskret.

Jag hittade även en hel del bilder i boken där jag varit fotograf, b.la denna när Matilda och hennes kompis gjorde en bok om baka kakor och jag fick fotografera första sidan till omslaget, året var 2004 d.v.s 11 år sedan... jösses vad tiden går, kändes som igår jag tog den bilden ju!

Här är en bild på Elna, Matildas farmor som fyller 94 år i augusti, fortfarande pigg och kry. Hon har upplevt både första och andra världskriget, en hel del annat också med sina år, jag säger bara respekt.

Här blev en naturlig bild då hon inte visste att jag fotograferade, jag såg ljuset från fönstret, focuserade på henne, sedan var jag beredd att trycka av och ropade hennes namn... klick! där satt den. Man kan med fördel använda fönsterljuset som blir nästan som studioljus.

Här är Matilda och hennes hund, överexponerat 3 steg då det var motljus ( fönster ) så blir väldigt vitt men ändå inte överexponerat på Matilda och hennes hund, vilket jag tycker är bra!

Här är några av dom som läser upp i kör hela Matildas uppväxt och en del dumheter som hon varit med om. Kul att höra -och se :-)

Actionbilder med den lilla Canon G7X, fungerar det?

Idag kom Erik och hämtade mig, för tänkte ut och åka lite snöskoter. Tog då med den lilla kameran och tänkte testa den för lite actionbilder och se vad den klarar av där...

Vädret var det sämsta tänkbara :-(  - snö, blåst och värsta oväder, men, men ...

Och Erik som skulle guida mig runt omkring i Malåskogarna var helt vilsen, så jag som bara bott där ett halvår fick bli guiden och visa han som bott där hela sitt liv hur vi skulle hitta hem igen, men det är en annan historia.

Vi körde runt i någon mil, och där hittade vi ett perfekt ställe!

Jag hade kameran inställd på RAW+JPG och då klarar den bara ta en bild, sedan lång väntan...

Jag ställde om kameran till enbart jpg, och nu blev det en väldans sprutt i den lilla kompakten...

Nu fungerade sekvenstagningen superbra hela 6,5 bilder/sek (kontinuerligt tills minneskort är fullt om man nu vill hålla nere knappen så länge vill säga )



Ja, blev till slut en del häftiga actionbilder och kameran fick godkänt även där, fast jag vill nog gärna ha min andra stora kamera när jag ska göra denna typ av bilder, kan ju kanske vara för jag känner mig trygg och vet hur den fungerar.


Jag fick säga till Erik flera gånger att han inte ska köra sönder dom stora långa plantorna  i skogen, för skogsägaren blir inte så glad då...

Men Erik då... se vad du gjort när du hoppade :-)

Nej skämt å sido så var vi noga med var vi körde, så skadade varken skog eller plantor.


Vi körde även upp för Tjamstan och tittade på utsikten, trots det dåliga vädret.


och till Ättestupan där samerna förr i tiden visade hur dom skötte sin åldringsvård. Billigaste alternativet som inte kostade några skattepengar.


En decimeter till och även jag med min skoter åker den sista resan på detta jordeliv...


Erik står där och tittar ut över stupet från Tjamstan

Här är det "rättne å gör no illt om man rammel skull i tro "


Canon G7X är en bra kamera, visst finns det säkert brister för inget är perfekt, inte änns jag :-)

Det viktigaste är dock:  1. Lära dig hur din kamera fungerar, först då får du dom bilder som Du vill ha dem, använd gärna AV läget för då kan du själv ställa in bländare och kameran anpassar slutartiden ( exponeringstiden, beroende på vilken ISO du ställt in  ) använder du bara den " gröna knappen" så blir oftast bilderna som kameran vill, inte som du vill, bara ett bra tips.



Önskar alla en lika trevlig söndag som jag haft hittentills!


// Ricke




Postat 2015-03-01 18:11 | Läst 5563 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera