I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Glad över att äntligen fått ...

Det blev en riktig fest när RAZAGH fick besked att han fått uppehållstillstånd i Sverige, jag var där och fotograferade

från vänster tre glada killar Aman, Razagh och Hussain. Den sistnämnde har tidigare fått uppehållstillstånd och bor i egen lägenhet.

Det bor ett tio talet grabbar i ett asylsökandeboende i en inlandskommun och Razagh är en av dessa, alla där är under 18 år, han kommer från afganistan och har nog inte haft det allt för lätt här i livet, har nu bott åtta månader i detta asylsökande boendet och häromdagen så fick han det positiva beskedet att han får stanna i Sverige, då bjöd han in ett annat boende i samma kommun på mat och fest för att visa sin glädje.

Razagh är lättad och glad över beskedet.

Här är Homam han bor i egen lägenhet och har sedan tidigare fått uppehållstillstånd, han är inbjuden av Razagh för att fira och här nedan ser ni han dansar...

Lite annorlunda dans än vad vi är vana vid här i Sverige, i bakrunden ser vi Ferman som det kommer mer bilder av längre ner. ( Jag körde blixt synk på 2:a ridån för att få lite rörelse i bilderna )

Mitt i gläden finns ändå allvaret där och dom andra killarna som ännu inte fått beskedet om de får stanna eller inte, får det lite extra jobbigt mitt i glädjen.

 

Jag har ju två kameror två blixtar, två förlängningskablar, så jag lånade ut en 5D till Hussain som gillade att fotografera. jag visade hur jag brukar hålla blixten.

Här är Ferman, en riktigt skön lirare, om Ni sett Ipremreklamen på TV´n och MR Bean, så kan Ni tänka er en blandning mellan dom två det är Ferman :)

Här dansar Ferman tillsammans med en ur personalen.

 

Ferman vinkar hejdå!

 

 

/Ricke

 

 

Postat 2008-10-19 15:02 | Läst 11702 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag fotograferade en Chihuahua idag ...

eller läs igår för klockan har passerat det magiska 00.00

Hade bara en enkel bildidé i huvudet, ett stort hundben och en Chihuahua, både med vit och svart bakrund i studion...

Mums vilket härlig ben tycker Chihuahuan vars namn är Blossom och är en tjej... Vit bakrund som är ordentligt överexponerad med tre stora blixtar så den är verkligen kritvit.

Jag testade även med spegelbild, här ligger det en pexiglasskiva under Blossom och benet, nackdelen är att jag kan inte överxponera så att den blir kritvit för då försvinner spegelbilden helt. Visst kan man göra den i efterhand i photoshop men tycker det är skojgare om nan lyckats direkt med originalbilden i kameran.

 

Här har jag ljusat upp det mörkare partiet av spegelbilden när hon dansar

provade även med svart bakrund ... kolla en större bild här: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1477438.htm?set=mp

hum kanske bäst att börja käka lite om man ska äta den idag?

Hallå? va menar du att jag inte skulle orka det? kolla då bara ...

 

Mums det var ju riktigt gott :)

 

 

 

Ha de bra!

 

Mvh Ricke

Postat 2008-10-12 00:30 | Läst 25138 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ny och gammal teknik SIDE BY SIDE...

Finns det någon maskinpark som utvecklats så mycket tekniskt som ett tryckeri, men ändå så används dom gamla maskinerna flitigt fortfarande side by side...

Jag fick i uppdrag att fotografera i ett tryckeri, av tryckeriet som ska använda bilderna för egen marknadsföring, men jag som tidigare varit inom denna branchen fick mig en funderare på hur dom riktigt gamla maskinerna fortfarande används.  Alldeles intill denna mycket gamla Heidelbergare så står en toppmodern digital printer av märket Kodak, visst är den kanon på alla sätt och vis, men det är ju egentligen bara en stor ( ursäkta ) jäkla laserskrivare i färg.

Nu används inte just denna maskin så mycket skulle jag tro, men intill den står det en tvåfärgsoffsetmaskin, den är inte av senaste årsmodell den heller, men den gör sitt jobb fortfarande och med riktigt bra resultat, den t.o.m är mycket lönsammare eller den kostar betydligt mindre att producera med än vad den nya digitala pressen gör.

Men jag skulle tro att om 10 år så lever den gamla mekaniska maskinen vidare medan den digitala maskinen som står intill redan är skrotad och omkörd flera gånger av nyare teknik som blivit ännu bättre och mer lönsam... eller vad tror ni?

( Lite detaljblder från maskinen ovan )

Fördelarna men den digitala pressen är: Den går fortare, ingen ställtid utan det är bara att printa ut på direkten, ingen rengöring, mindre personalkostnader etc, nackdelarna är kort livstid, kostar mycket och ska betalas på mycket kort tid, mycket hög drivskostnad

 

Bilden nedan är en två-färgs offset som dom använder flitigt även idag, mestadels för blanketter och sådant.

Det är ett "sölig" jobb att vara tryckare vid en sådan här gammal maskin, man måste röngöra valsarna ordentligt och det som är jobbigast är om man ska byta färg för att köra gult... då kan man rengöra och få jobba en hel dag innan man kan påbörja den verkliga tryckningen!

Här tryck det blanketter för fullt...

En stolt tryckare av den äldre generationen...

Här är den yngre och modernare tryckaren, han trycker enbart digitalt och här står han vid den digitala tryckpressens Rippstation där alla tryckjobben passerar innan dom trycks.

 

Så ser den stora digitala tryckpressen ut, fast jag tycker egentligen att det är en som en jättestor färglaserskrivare.

Men visst är den både snabb och gör ett riktigt bra jobb.

 

Den unga moderna tryckaren kollar in så det inte blivit något fel vid utskriften eller förlåt menar ju tryckningen :)

 

Färgkarta

Lupp

Skellefteå AIK som är tryckta digtalt

Porträttbild av den yngre digitala genarationen ;) 

( Jag körde 3st blixtar här,  en mot en gul vägg på full speed för att överexponera bakrunden och lura den så den tror att den är den vit studiobakrund, en spott från vänster för att liva upp killen lite, sedan en blixt med softbox från höger som huvudljus, gillr inte de skarpa skuggorna, men med tanke på hur det såg ut här och den korta tid jag hade på mig ( typ två bilder eller 4 sekunder ) så blev den godkänd.

den äldre mekaniska generationen ;)

 

Tror ni de kommer att kunna använda några av dessa bilder för eget bruk/marknadsföring? dom är tre anställda till samt ägaren, men har fotograferat dom tidigare i studiomiljö, så dom ville inte bli fotograferade denna gång...

( alla bilderna ovan är original ur kameran, ej heller beskurna, bara krymta )

 

 

 

Postat 2008-10-10 22:59 | Läst 12867 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

SAABSURFING...

Större bild: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1469436.htm?set=mp

Hejsan!

Jag behöver hjälp med denna bilden, får inte riktigt till den som jag vill men vet inte riktigt vad det är som fattas med den för att den ska bli bättre?

Nedan ser ni originalbilden.

det jag gort är laggt in en grusväg, bytt ut delar på killen som håller i sig i bilen, samt tagit bort hn som håller uppe han, seda är det gjort lite osärpa för att få den lite fartig...

 

 

Tacksam för kommentarer och hjälp med denna bilden....

större bild: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1469436.htm?set=mp

 

Mvh Ricke

Postat 2008-10-04 00:53 | Läst 11282 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Häng med på Skellefteå Kraft Arenan ...

Igår var det hockey, Skellefteå AIK  - Färjestads BK...  Häng med och kolla in hur de ser ut på Skellefteå Kraft Arenan.

 

 

 

Uppe på pressläktaren där bl.a Tv filmar ifrån, men en liten trappa nedanför sitter hela presskåren och skriver på sina datorer i realtid om matchen.

 

Här sitter dom flesta tidningarna och rapporterar direkt hur det går för elitserien

 

Här står några fotografer och jag själv stundvis...

Ojsan höll på glömma matchen och lite bilder därifrån ;) 

- Skellefteå vann med hela 3-0 och Skellefteås andremålvakt Nicklas Dahlberg släppte inte in ett enda mål trots 35 skott från Färjestads BK, den killen som bara är 23 år är helt otrolig just nu, kolla bara vilka räddningar...

 

 

 

 

Och lite bilder från supporterklubben...

 

 

Det är riktigt skön stämmning i hallen när alla supporters gör sig hörda...

 

 

Mvh Ricke

Postat 2008-10-03 01:10 | Läst 12061 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 63 64 65 ... 70 Nästa