Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Ekorr´n satt i fågelmaten, skulle stjäla frön...

I går morse väcktes vi av ett högljutt Fylking-rop "ÄNTLIGEN!!!" utifrån. När jag tittade ut genom fönstret förstod jag vem som jublade och varför. Hela vintern har ekorrarna kämpat för att komma upp till fåglarnas fröautomater. Nu hade en av dem lyckats!

Det är inte alldeles lätt att ta sig dit. För att hindra Nicke, vår älskliga lille kisse, från att sitta och vänta på stekta sparvar från himlen har vi satt upp fågelmatningen på ett avloppsrör av plast från Biltema. För att få någonting att hänga fröautomaterna i har vi borrat hål och trätt igenom två halva kvastskaft. Här ses en av dagens besökare utnyttja den klätterkonstruktionen.

Inte lätt som sagt, att ta sig till matskatten fordrar noggranna förberedelser! ”Hur ser det ut här månne?”

”Eller är det bättre på den här sidan? Jag provar!”

”Hjälp! Stolpen är ju såphal! Attans också!”

”Ooooiiii...HJÄLP... ojoj... jag är en flygekorre! Eller SuperSquirel??!! Mitt i flygande maran!"

Men det gäller att hålla masken! ”Alltså, va… jag skulle ju bara ner och kolla markfrötillgången!"

Så nu är det inte bara fåglarna som skall matas! Men vi fortsätter så gärna ett tag till med påfyllning av rören. Underhållningen vi bjuds i utbyte är av hög klass! Så vi får väl vänja oss vid den här synen.

För dom är ju så söta! Eller hur?

Vi hörs!

Inlagt 2014-04-04 10:08 | Läst 2680 ggr. | Permalink
Härlig bildserie på den viga och hungrige ekorren.
Här hade vi en ekorre som var så listig att den öppnade alla hinkar som jag hade fågelfrö i och satt inne i dem och åt. Men den ekorren har tydligen gått till de sälla jaktmarkerna i vinter och en ny har kommit hit. Den är inte lika smart för jag har köpt en speciell ekorrmatare men den förstår inte hur mn ska lyfta på locket utan hänger i fågelmataren och ramlar ner hela tiden.
Svar från aasaboe 2014-04-04 20:22
Tack Margareta!
Jag har varit litet förvånad över våra också, jag såg en gång ett program om engelska ekorrar där man gjorde allt för att hindra dem från att komma åt fågelmaten. Men icke, de löste alla problem och ganska snabbt också! Våra svenska är kanske litet sega i kolan? ;-)
Härliga bilder på den lille filuren som verkar lite hungrig! Hälsn Danne
Svar från aasaboe 2014-04-04 20:24
Tack Danne!
Ja, dom måtte ha blivit hungriga nu på vårkanten och satt till alla klutar att lösa problemet att komma åt fröna! Hela vintern har de nöjt sig med att plocka på marken.
Å vilken rolig bildserie, njuter av varenda bild.De är både smarta roliga och ganska så ettriga...jag brukar bli utskälld härhemma av dem.
Svar från aasaboe 2014-04-04 20:26
Tack Annelie!
Jo, nog kan dom vara ettriga! En gång blev Amba (våran hund) och jag ordentligt uttjattrade av en ilsken ungherre på en bokstam. Han var så ilsken och upphetsad att han drösade i backen flera gånger, men han bara klättrade upp igen och fortsatte :-)
Härliga bilder på den lilla filuren. Jag satt igår och tittade när skatorna och kråkorna snodde frön från grannens lilla fågelfröautomat det var riktigt intressant att se!
Ha en fin helg!
Svar från aasaboe 2014-04-05 10:28
Tack Heléne!
Skator och kråkor är nästan sällsynta här hos oss - om än motsatsen gäller en kilometer ned för backen - men nötskrikorna håller ställningarna för kråkfågelsläktet och bjuder på en och annan uppvisning.
SKrattade gott åt din bildserie igår kväll. Snopet för ekorren med en plaströr, den måste ha testat många gånger. Smart lösning för att slippa hotet från katten, de är ju naturligt för dem att jaga och inte så mycket man kan göra åt (mer än att försvåra en aning).
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2014-04-05 18:50
Tack Lena!
Ja, det har säkert testats en tid, och det fortsätter. Full fart i dag också! Plaströret blev en lyckad lösning på "katt-sittande-i-fågelmaten-problemet". Vi körde länge med vanligt fågelbord på trästolpe och en "hundtratt" runt stolpen. Men våran Nicke lärde sig att hoppa högt -mycket högt!- så vi fick fundera ut något nytt. Avloppsröret visade sig funka fint!
Sicka rackarpälsar! Kul serie på de fina djuren. Det är inte ofta man får chansen att ta så många bilder.
Hälsningar
Bjarne
Svar från aasaboe 2014-04-06 18:03
Tack Bjarne!
Nä, oftast sticker dom så fort man siktar med kameran. Men enstaka gånger kan man ha tur och råka ut för en som tycker att man behöver en rerjäl uttjattring ;-) Just nu är det inflation i ekorrbilder här, men det ändrar sig säkert.