Skåne-alperna naturligtvis

Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Vintern fortsätter, isrosorna blommar.

 

Termometern håller sig på minussidan både dag och natt, och ska enligt vädersiarna göra så ett tag. Det är inte så vanligt här i Skånealperna numera, det brukar vara ett evigt hattande mellan tö och frost som gemensamt bygger upp ett inte särskilt roligt väglag i omgivningarna. Då är det bara att spänna broddarna på stövlarna.

Jag är ingen vinterälskare precis. Som barn älskade jag vinter, och när min farbror sa att dom milda, disiga Skånevintrarna var bra, ”Det är så mjukt och skönt...” sa han, tyckte jag att han var obotligt korkad. Numera har jag anammat hans synsätt.

Men OK, så här med någon minusgrad och några centimeter snö går det att stå ut med vintern. Det är ljust, rent och fint. Veckodammsugningen går mycket lättare när folk, hund och katt inte drar med grus, lärkbarr, rester av höstlöv och annat mög in efter utevistelser.

Och riktigt tjusigt var det på bilrutan i förmiddags. Jag hade inte den tid jag skulle velat ha för att fånga de vackra isrosorna, när vinkeln stämde för skärpedjup stämde den definitivt inte för motivframhävande. Då ska man inte ha begränsat med tid om det ska bli fina bilder, men här kommer ett par exempel i alla fall.

1.


2.


Dagens blåmes är från igår.

3.


Vi hörs!

Postat 2015-01-22 19:57 | Läst 2238 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Snö i Skåne-Alperna...

 

Ibland går önskningar i uppfyllelse. Senaste bloggen avslutade jag med att jag nästan längtar efter snö för att få slut på mörkret. Och i går morse kom vi upp till det här.

1.


Man får tänka sig för när man önskar... En blåmes såg sig om och begrundade vad som tornade upp sig bakom honom.

2.


En svartmes höll en lång utläggning om vad han tycker om snö och vinter.

3.


Sedan vände han sig mot mig och undrade ”Eller hur?” Visst ser han ut som ett litet troll?

4.


Det dröjde inte länge förrän dekorationerna på trädens grenar drösade i backen och snön blev allt blötare. I dag har snöandet fortsatt, liksom töandet. Skånsk vinter är här i sin prydno, kallt, mörkt, blött, skitigt, rått och jäkligt. SMHI:s långtidsprognos säger tö – frost –tö – frost – tö – frost för de närmaste dagarna. Suck.

Vi hörs.

Postat 2015-01-20 19:11 | Läst 2047 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Regn, regn och regn. Med litet slask emellan.

 

Ja, så har vi haft det den senaste tiden. Just nu passerar ett rejält nederbördsområde ser jag på DMI:s radarbild. Med blötvädret och molnen kommer mörkret. Inte lätt att få till några bilder...

Ute fortsätter blåmesarna att knapra på hasselhängen.

1.


Gulsparvarna håller sig mest till fröautomaterna, emellanåt vilar dom i buskaget. Den här herrn såg ut att vara sur både av och på vädret.

2.


En annan var mer vänligt inställd. Eller om han bara resignerat kanske.

3.


Svartmesen den stackaren såg både våt och arg ut.

4.


Dagens sista blåmes spanar efter bättre tider...

5.


Enligt SMHI:s långtidsprognos ska det bli snö och minusgrader framåt tisdag - onsdag i nästa vecka. I går sa dom att det skulle komma på söndag, det varierar i tiden. Vi får väl se vad det blir i verkligheten. Jag är så trött på detta eviga mörker så jag börjar snart se snö som en ljusets befrielse... ;-)

 

Vi hörs!

Postat 2015-01-15 19:15 | Läst 1866 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Color Efex Pro – en samling filter i filtersamlingen Nik Collection.

 

Jag har fått frågor om några bilder jag lagt upp, om jag bildbehandlat på något särskilt sätt. Ja, alla mina bilder är bildbehandlade på något sätt. Det är i och för sig alla digitala bilder över huvud taget, men vi lämnar det där hän tycker jag. Jag tycker om att arbeta med mina bilder, så mycket som jag anser behövs. Ibland mycket litet, ibland en hel del. Här ska jag berätta om exempel på hur jag använder plugin-filtret Color Efex Pro för Lightroom och Photoshop, som jag använt i bilderna frågan gällde.

Som jag skrev i rubriken, Color Efex Pro är en filtersamling som ingår i Google Nik Collection, https://www.google.com/nikcollection/ Liknande plugin finns från till exempel Topaz Labs, http://www.topazlabs.com/ Om man köper filter från de här ställena bör man kolla igenom vad man kan tänkas vilja ha, om man vet att man bara kommer att köpa ett är det inget problem, blir man intresserad av några stycken ska man kolla så att det inte blir billigare att köpa hela samlingen än några stycken.

Till Color Efex Pro! Den innehåller en rejäl omgång olika filter, det är inte säkert att man kommer att använda alla – inte ens troligt - men några brukar alltid vara användbara. Man får helt enkelt gå igenom samlingen emellanåt och se vad den innehåller för att hålla sig uppdaterad. Man bör utgå från RAW-filer eller TIFF i så hög färgupplösning som möjligt, JPEG ”spricker” mycket lätt.

Här visar jag hur jag använt filtret Glamour Glow för att göra en bild en aning drömsk och kanske ”glamouriserad”. Bilden tog jag rakt ned i bäcken vid grinden till Hästahagen i går som en ren dagboksanteckning, obehandlad ser den ut så här:

1.


I Lightroom högerklickar jag på bilden och väljer sedan ”Redigera i” och Color Efex Pro. Jag anger att en kopia ska användas, i TIFF, ProPhoto RGB och 16 bitars färgdjup. En TIFF-bild skapas som man sedan arbetar med, och Color Efex Pro öppnas med den bilden.

2.


Jag väljer filtret Detail extractor för att inte smådetaljer ska försvinna senare. För den här bilden använder jag så svag verkan jag kan, här är allt nollat utom Detail Extraktor överst till höger, 3% har jag ställt in. Mängden väljs efter bild, ibland behövs betydligt mer. Sedan klickar jag på Add Filter, och väljer sedan Glamour Glow i listan till vänster. Det nya filtret öppnas,

3.


Jag väljer Strong glow men drar sedan ner Glow till 80%. Här måste man hålla koll på värdet, någon gång kan 100% vara användbart, 60 – 80% betydligt oftare och ibland lägre, allt beror på utgångsbilden. Ett exempel på en extrem; mörka trädgrenar mot en blå sommarhimmel lämpar sig inte alls för detta, själv får jag ont i skallen och blir illamående av den effekten ;-)

När värdena är inställda klickar jag på Save och återvänder till Lightroom, där jag exporterar bilden till rätt mapp och öppnar den i Photoshop. Där kan det vara aktuellt att använda Nivåer och Kurvor, här har jag lagt på en lätt S-kurva.

4.


Och sedan skärpt bilden med Oskarp mask.

5.


När allt är klart och efter eventuell storleksändring ändrar jag bilden till 8 bitars färgdjup och konverterar om den till s-rgb om den ska till webben. Konverteringen görs via Edit – Convert to profile (femte valet nerifrån). OBS att konvertera till profil ska användas, inte tilldela.

Kanske inte världens bästa exempel precis, men principen framgår hoppas jag. Sedan får man prova sig fram, det finns naturligtvis inga ”rätta” recept, man måste testa. Det är inte alla som gillar det här sättet att bildbehandla, men jag har stort nöje av det ibland. Och det är det som är det viktiga, att det är rätt för en själv. Jag hoppas att den här beskrivningen är begriplig trots att jag snott ihop den mycket snabbt...

Så här blev resultatet den här gången:

6.


 Javisstja, blåmes kan vi inte vara utan! Hasselhängena måste ha nått någon form av mognad, blåmesarna är på dom hela tiden. Den här lyckades hålla sig kvar trots att vinden svepte runt grenen åtminstone någon meter åt flera håll, Egon är inte färdig än här. När det äntligen stannade av tryckte jag... Blåmesen har bara fått vanlig framkallning i Lightroom.

7.


Vi hörs!

Postat 2015-01-12 20:43 | Läst 1657 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nu har det lugnat sig och återgått till det vanliga.

Vädret alltså. Vi hade tur med stormen, den kom i exakt rätt vinkel för att vindarna skulle gå ovanför oss, åsen skyddade bra. Och strömmen har vi fått behålla hela tiden! På E-ons avbrottskarta har vi varit omgivna av röda pluppar men klarat oss. Tidigare räckte det med en laber bris och/eller litet duggregn (jaja, litet mer då) för att strömmen skulle försvinna men sedan dom grävde ned kablaget har vi klarat oss helt undan.

Jag återgår också till det jag höll på med och lägger upp novemberbilder. Regnat har det sannerligen gjort, och mörkret har varit deprimerande. Men 2 november tittade ljuset fram en stund, och jag fick en bild på Linnekullavägen, upp mot Ringmuren. En halvcirkelformad anläggning som Önos-grundaren anlade som helikopterlandningsplats, att använda när han ville lyssna till forsen i Linnekullabäcken .

1.


En blåmes måste jag ju ha med! Den här fick syn på mig och hojtade ”VA??!!! Paparazzo!” innan den försvann.

2.


Kaprifolbär fanns fortfarande, titan lät sig väl smaka.

3.


Gärdsmygar håller till i några rishögar, kommer ibland fram till matningen.

4.


Domherrarna bryr sig inte så mycket om fröautomaterna så länge det finns ”naturlig” föda. De här båda herrarna rök ihop om en samling nässelfrön.

5.


27 november var det dags igen. Det regnade ordentligt, men så slutade det och det blev ljusare. Amba och jag begav oss till Hästahagen, precis när vi kom fram där man ser ut över ett kalhygge bröt solen aningen igenom molntäcket. Hela hygget blev som försilvrat med tillhörande miljoner diamanter. Helt omöjligt att fånga med kameran – i alla fall för mig, jag provade inte ens – men jag fick i alla fall med den döda hasselbusken som sträckte armarna mot solen och jublade ;-)

6.


Ett par ögonblick senare bröt solen igenom helt och förtrollningen försvann. På vägen tillbaka hittade jag ett spindelnät inne i buskaget där litet av stämningen dröjde kvar.

7.


Bofink,

8.


Grönfink,

9.


och nötväcka får avsluta november. Och hela återblicken på 2014, december har jag redan klarat av när jag kom igång här igen för ett tag sedan.


10.

 

Vi hörs!

Postat 2015-01-11 19:19 | Läst 2157 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 Nästa