** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Skåne-alperna naturligtvis

Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Vår på gång.

Våren är på gång sedan länge här i Skånealperna. Det är redan en månad sedan citron- och nässelfjärilar började fladdra omkring! Och under mars fick vi vara med om temperaturer runt 20 grader i skuggan. Rena sommarvärmen alltså. Citronfjärilarna fortsatte, och en hade inte mer bråttom än att jag fick en brådels sekund för ett porträtt.

Måtte det få fortsätta med mildväder och alla bakslag hålla sig långt, långt borta. Liksom flunsor och sån´t, vi åkte på en i asiatenklass makan och jag, det tar lååång tid att hämta sig igen.

Men i slutet på mars åkte jag i alla fall till Pulken en bit härifrån för att få se och höra tranor. Det fick jag, där var runt 5000 stycken enligt fågelklubbens ornitologer. Den skånska vinden var också på plats… Ögonen rann som på en biopublik när Lovestory var ny och värmen behövde man inte klaga på, den var bortblåst. Några bilder blev det i alla fall. Det fanns tranor på marken..

..och tranor som var på väg att landa för att tanka korn som bönderna kör dit och bjuder dem på i utbyte mot att åkrarna slipper tranbesök.

Andra höll på att lyfta för att fara vidare, mot Tåkern kanske? Tungt att lyfta efter kalasandet!

Här uppe hos oss börjar sommarfåglarna anlända, som de här till exempel

Jo, det förhåller sig faktiskt så att vi nästan ser fler domherrar här den varma årstiden än under vintern. Just nu är de riktigt många som passar på att förse sig medan fröautomaterna fortfarande fylls på. Paradisbusken och andra får stå för efterrätten, knoppar är populärt!

Titorna har vi här året runt, båda sorterna säger de som kan höra skillnad. Själv klarar jag bara att höra större fåglar med R i namnet som råka, kråka, nötskrika osv. Men titorna är fina att titta på också! Eller tita på kanske man kan säga.

Som sagt, måtte vi slippa kalla bakslag! Förvisso har vi inte passerat påsk och Valborg; ”Vintern rasat in för andra gången, drivans blommor växa upp igen” sjöng dom på TV för en massa år sedan när snön kom lagom till brasorna och Lunds studentsångare. Nä, jag gör som gulsparven, väntar lugnt och spanar efter mer värme! Man måste tänka positivt, säger dom ju.

Och tulpanerna är på gång dom också, så det ordnar sig säkert.

Vi hörs!

Postat 2014-04-06 21:52 | Läst 1296 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ekorr´n satt i fågelmaten, skulle stjäla frön...

I går morse väcktes vi av ett högljutt Fylking-rop "ÄNTLIGEN!!!" utifrån. När jag tittade ut genom fönstret förstod jag vem som jublade och varför. Hela vintern har ekorrarna kämpat för att komma upp till fåglarnas fröautomater. Nu hade en av dem lyckats!

Det är inte alldeles lätt att ta sig dit. För att hindra Nicke, vår älskliga lille kisse, från att sitta och vänta på stekta sparvar från himlen har vi satt upp fågelmatningen på ett avloppsrör av plast från Biltema. För att få någonting att hänga fröautomaterna i har vi borrat hål och trätt igenom två halva kvastskaft. Här ses en av dagens besökare utnyttja den klätterkonstruktionen.

Inte lätt som sagt, att ta sig till matskatten fordrar noggranna förberedelser! ”Hur ser det ut här månne?”

”Eller är det bättre på den här sidan? Jag provar!”

”Hjälp! Stolpen är ju såphal! Attans också!”

”Ooooiiii...HJÄLP... ojoj... jag är en flygekorre! Eller SuperSquirel??!! Mitt i flygande maran!"

Men det gäller att hålla masken! ”Alltså, va… jag skulle ju bara ner och kolla markfrötillgången!"

Så nu är det inte bara fåglarna som skall matas! Men vi fortsätter så gärna ett tag till med påfyllning av rören. Underhållningen vi bjuds i utbyte är av hög klass! Så vi får väl vänja oss vid den här synen.

För dom är ju så söta! Eller hur?

Vi hörs!

Postat 2014-04-04 10:08 | Läst 2663 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera