** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Skåne-alperna naturligtvis

Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Utterhanen ger honan present vid Naturum Vattenriket i Kristianstad.

Det är någonting speciellt med de där uttrarna vid Naturum Vattenriket i Kristianstad. Skånsk råkall vinter som kyler genom märg och ben lyckades inte hålla mig därifrån på fredagsmorgonen. En stund efter att jag kommit dit tyckte en av uttrarna att det var dags för litet publikfrieri.

Jag har undrat över uttrars uppvaktningsseder, kan det vara så att hanen ger honan små presenter? Bjuder på smaskiga små fiskmåltider? Vid ett tillfälle blev jag speciellt nyfiken på det, honan begav sig mot hanen som låg på isen och tycktes påkalla uppmärksamhet. Jag tog bilder på hennes väg dit och framkomsten, och tur var det! Hemma vid datorn kunde jag se att han fångat en fisk som han erbjöd henne, och hon tog nästan vördsamt emot den. Dessutom upptäckte jag ett presentöverlämnande litet tidigare som jag missat helt på plats.

Hanens uppvaktning med presenter till honan skedde på ganska stort avstånd, morgonsolen lyste på isen och allt ljus gjorde att uttrarna nästan blev silhuetter. Bildkvaliteten är inte den bästa, men de bilderna får hänga med här ändå. Det är fantastiskt att ha fått uppvaktningen på bild, liksom att hela uttergruppens morgonlek på isen kom med.

Det har varit fantastiska morgnar vid Naturum Vattenriket! Jag hoppas att det ska finnas möjlighet att återvända dit och se den nya omgången utterungar under sommaren och hösten.

Fler bilder finns i bildspel på min hemsida Linnekulla.se.

Simma lugnt!

Postat 2016-02-20 11:18 | Läst 1512 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Utter och kungsfiskare i Vattenriket, Kristianstad.

Utter och kungsfiskare. Två djur man som amatörfotograf inte precis snubblar över. När jag för fem år sedan läste att utter finns i omgivningarna här i Skåne (http://www.expressen.se/kvp/det-varas-for-uttern/) tänkte jag att det vore ju en dröm att få syn på. Kungsfiskare har jag sett fantastiska bilder på här på Fotosidan, själv har jag aldrig sett någon, än mindre har jag plåtat någon. Eller, hade menar jag.

När Naturum Vattenriket byggdes blev kungsfiskaren en symbol. En bjässe sitter högt upp på en påle när man svänger in på parkeringen. Keramisk tror jag, men sitter där gör den.

För en tid sedan kom en utterhona med två ungar till Naturum Vattenriket, mitt i Helgeå och närapå mitt inne i Kristianstad. Och kungsfiskare började visa sig där regelbundet. Uttrarna har väckt stor uppmärksamhet så klart, och ”ALLA” har varit där och fotograferat. Utom jag, då. Tills i förrgår, då åkte jag dit i vinterkylan. Och bilder fick jag, både på utter och kungsfiskare! Det kändes närapå magiskt att skriva in de båda nya nyckelorden i Lightroom...

Efter det kunde jag ju inte hålla mig, utan åkte dit igen i går för att frysa halvt ihjäl i den skånska vintern, men ha fantastiskt kul. Och bilder blev det igen. En av uttrarna är en riktig linslus! Bild på kungsfiskare blev det också. Det finns två där, den i går var den som skadat vingen. Det syns på bilden att det inte står rätt till. Den klarar att flyga och att fånga fisk, jag såg själv när den tog en. Förhoppningsvis kan det töa ett tag nu, så att stackaren inte dyker i nyis och slår sig än värre.




Nu har dessutom en fjärde utter dykt upp (bokstavligen!) bland de tre första. En hane? En ny omgång utterbarn på gång? Tänker mamma utter stanna vid Naturum Vattenriket? Hoppas kan man ju, och att de har ett helt fantastiskt fiskafänge där ger näring åt hoppet!

Jag har lagt ett par bildspel från de härliga morgnarna på min hemsida, http://www.linnekulla.se/

Ha det gott i väntan på våren!

Postat 2016-02-17 19:44 | Läst 1906 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera