Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

En eller tall? Tita som tita!

Förra vintern var ju undrens tid vid Naturum Vattenriket i Kristianstad. Där kunde man vara med om saker som bara inte händer. Att inom en kvart från ankomsten ha fotograferat både utter och kungsfiskare, till exempel. En utterhona med två ungar höll full show under lång tid, en hane anslöt sig till gruppen och Naturum Vattenriket blev känt vida omkring. Jag skrev om dem i bloggen i februari.

I höst har utterhonan siktats igen, med en unge denna gång. Hittills har de inte visat sig lika frekvent som förra vintern, men jag hade tänkt ta chansen att åka dit i morse. Om inte utter så kanske kungsfiskare, häger kanske kunde vara på plats. Eller måsar i alla fall. När jag vaknade strax innan klockradion skulle dra igång väckning blev det till att stänga av den innan oväsendet började och somna om. Ont i halsen, snorig näsa och förkylningsvärk över ögonen. Det verkade förut som om jag skulle slippa dela hustruns dunderförkylning, men icke alltså. Att ge sig ut i råkall, fuktig skånsk vinter fick anstå.

En tur med Amba blev det så klart, men mest inomhus i övrigt. Jag spanade litet på fåglarna vid fröautomaterna som jag fyllde på i går. Där var ett liv och ett kiv! Gott om titor upptäckte jag. Titor är litet av ett bekymmer för mig, hur vet man om det är en- eller talltita? Det hörs ju! har jag fått veta, och det är ju bra, det är bara det att det är mycket länge sedan jag hörde fågelläten i det registret. Jag har hört att talltitan skall ha ”tjurnacke” medan entitan inte har det. Talltitan är mer grå, entitan mer brun i tonen såg jag någonstans, plus skillnad i teckning på vingarna.

Jag tycker att det finns två typer av tita här, en med den där ”tjurnacken” och en som jag uppfattar som slankare. Jag tycker också att jag kan se det där med brunt och grått på undersidan, inte minst på bilder, men jag är osäker på om det verkligen är så eller bara skillnad i ljus.

Jag tog kameran och ställde mig vid köksfönstret för att försöka få några identifieringsbilder. Det var ordentligt grått ute och ont om ljus, men några bilder fick jag. De allra flesta inte särskilt bra, men det var jag ju inte ute efter heller, bara ett försök att få båda typerna på bild. Om det nu är två och inte en...

De två första titorna nedan uppfattar jag som slankare, kan det vara entita? Den tredje har ju ”tjurnacke”, den vill jag ha till talltita. Någon som är bra på titor och kan ge tips?

 


 

Vi hörs!

Inlagt 2016-12-16 19:12 | Läst 1819 ggr. | Permalink
Har samma problem som du med att skilja dessa titor åt. Här hos mig är entitan inte vanlig. Vid min skogsmatning har den nog aldrig visat sig. Man får nog leta där det är mer strandskog eller liknande. Skulle ändå vilja kalla fågeln på dina bilder för entita, utan att för den delen vara helt säker. Den ser mer skitig ut än talltitan. ( kinden ). Vi får lita på någon fågelexpert lämnar rapport.
Sten
Svar från aasaboe 2016-12-17 17:08
Ja, det verkar vara entita. Daniel har ju en hel del goda råd här nedanför, ska lägga dem på minnet.
Jag säger som Sten, och är inte längre så säker som förr på nacken som igenkänningstecken. Rimligen med tanke på de normala utbredningsområdena, är det entita, men vad vet Jag?
Svar från aasaboe 2016-12-17 17:08
Jag kör på entita.
Hej!

Det är en entita.

Talltitan har en ljus vingpanel som syns tydligt, ffa som fågeln sitter på bild 2. Från det sneda strecket ni ser på vingen brukar den ljusa "panelen" ses på talltitorna. Talltitorna är oftare lite mer gråa än den brunmurriga entitan.

Googla bilder på talltita och jämför. En bra fågelbok att önska i jultid är Fågelguiden av Lars Svensson, ett litet tips bara. Naturbokhandeln.se har den säkert.

God natt!

Daniel
Svar från aasaboe 2016-12-17 17:09
Tack Daniel! Jag lägger tipsen på minnet.
Jag har samma problem som du har att skilja dessa åt men nu har ju Daniel gett oss en bra beskrivning. VI har endera sorten i vår fågelrestaurang men jag måste fota dem och titta efter noga för att veta vilken sort det är.
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2016-12-17 17:11
Ja, bra tips av Daniel. Jag skall också ta litet bilder och kolla, jag har en del från tidigare som bör vara talltita också, med ljus vingpanel.
En eller tall... Fina fåglar är det i alla fall och du har fått bra svar från andra, så jag avstår från att lägga mig i! Blir nog bäst så. Spännande pose i sista bilden!
Hälsningar, Bjarne
Svar från aasaboe 2018-06-27 22:48
Tack Bjarne! Ja, tita tita här och tita tita där, alldeles lätt är det inte ;-)