Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Hundratals millimeter och en massa ringar.

Sommaren har återkommit här i Skåne-alperna. Härligt! Litet värme kan kanske få igång de stela musklerna igen! Den har i alla fall fått igång en ny generation blå jungfruslända, till min glädje. När Amba och jag hämtade posten såg vi fyra stycken i solgläntorna längs vägen, när vi gick hem igen hade antalet ökat till det dubbla. Härligt, i fjol var de så gott som helt frånvarande. Kan de hoppa över en generation? Får dock inte riktigt ihop den ordningen... ;-)

Vi får posten sent här i bokskogsdjungeln, solen stod redan lågt när vi upptäckte sländorna. Men jag plockade i alla fram kameran, var sugen på att prova mitt längre normalobjektiv (100-400mm L) tillsammans med mellanringsatsen jag köpte för ett tag sedan av en klubbkompis. Jag är inte i form för att släpa med tillbehör så stativet fick stanna hemma. Handhållet och manuell fokus går det också, om än spillet ökar med en darrig kamerahållare. Här är en av sländorna när den väntar på käk i solskenet.

Här är ännu en:

För båda bilderna gäller iso 400, 1/250, f 5,6, 400mm och alla tre mellanringarna från Kenko, 12/20 och 36mm. Båda bilderna beskurna från 5184  till 4241 pixlar på långa sidan.

Det ser ut att vara en användbar kombination när man inte vill släpa med makroobjektivet och tillbehör men ändå ha möjligheter åt makrohållet tillgängligt i fickan. För just sländorna verkar det nästan bra, avståndet blir hyfsat långt så att man inte skrämmer dem. Skall testas mer i morgon.

Som sagt, underbart med sommar på riktigt! China pink står och rodnar i blomlådan och fick nästan inre belysning med solen från rätt håll:

Amba är liksom husse och katten Nicke sommarälskare. Här njuter hon medan husse håller på med den där apparaten han tydligen inte klarar sig utan. De två sista bilderna med korta normalobjektivet, 70-300L.

Vi hörs!

Inlagt 2013-05-30 20:42 | Läst 1395 ggr. | Permalink
Den andra sländbilden...mmmmmmmm! :)
Svar från aasaboe 2013-05-30 20:56
Tack Peter! Ja, den första är ingenting att ha, med bara som exempel. Hoppas på fler bra i morgon!
Hej Christer! Mycket fina bilder. Nummer två på sländan är ju fantastiskt bra! Kul text också. Du verkar ha en annorlunda definition av normalobjektiv än de flesta, men vad gör det...
Hälsningar
Bjarne
Svar från aasaboe 2013-06-09 22:02
Tack Bjarne! Ja, det som de flesta kallar normalzoom är supdupervidvinkel för mig ;-) Jag brukar litet skämtsamt säga att min vinternormal är 100-400L, sommarnormalen är 70-300L. Och menar då att normalobjektiv är det som normalt sitter på kameran, även om undantag givetvis finns. 150mm makro till exempel ;-)