Skåne-alperna naturligtvis

Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Ännu fler bergfinkar

Som jag nämnde i förra inlägget var det en jätteflock med bergfinkar som drog omkring i Skåne vintern 2019-2020. Även vi fick besök av flocken, det var en upplevelse! När man gick i skogen och närmade sig finkarna såg det ut som om marken levde och gungade, och när man kom för nära och de lyfte blev det ett ordentligt brusande av vingar. På den tiden hade jag inte börjat filma så mycket, jag tog en snutt med mobilen men jag har lyckats slarva bort den. Men litet stillbilder finns kvar, som väl är. Inte hög kvalitet men att det handlade om många finkar framgår.

När flocken hållit till här några dagar, tog jag litet bilder den fjärde mars 2020. Några kommer här.

"Bluddret" är inte kringblåsande löv och skräp eller snöflingor, och inte något konstigt brus i kameran heller - bruset är en liten del av bergfinkflocken.

När flocken kom verkade sträcket oändligt, det susade fram fåglar under närmare en timme. Och då i samma riktning, de for alltså inte fram och tillbaka utan åt ett håll, konstant. Jag stod ute och följde dem en stund, det var tätt med fåglar framför mig, bakom mig, till höger och till vänster och ovanför mig. Bredden och höjden på sträcket var liksom längden imponerande. När jag stod där i bruset kom jag osökt att tänka på Hitchcocks "Fåglarna" :-)

Jag zoomade in för att få fåglarna tydligare men det var inte lätt att pricka ett bra ställe i flocken.

Några satte sig en stund och tog skvallerpaus.

Som sagt, många bergfinkar var det :-)

Vi hörs!

Postat 2023-01-24 19:23 | Läst 536 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Många bergfinkar var det...

Det kommer många fåglar till vår lilla fågelmatning. Himla kul, men ibland blir det nästan för bra. Som i dag till exempel, det kom en stor flock bergfinkar. Här följer några bilder från i förrgår, sist en video från dagens massbesök.

Titan håller sig med egen serveringslucka.

En nötväcka kommer i full fart för att delta i matmötet.

Konkurrensen gäller även inom arten.

Så till dagens invasion. Det kom inte lika många som när en flock på 5 miljoner bergfinkar (uppgift från nätet) drog runt i Skånes bokskogar vintern 2019-2020, men gott om dem var det! Jag filmade med telefonen, de hade hållit på en bra stund när jag började filma och de höll på en bra stund efteråt. Det fanns fåglar precis överallt, vi såg massor även i skogen runt om. Filmen är ganska enformig milt sagt och inte av bästa kvalitet, men man får en uppfattning om hur många de var. Bilden blir liten här, men om man klickar på "Youtube" nere till höger får man den i större format.

Postat 2023-01-23 18:34 | Läst 648 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Olika mening om saker och ting

Olika mening, det kan man ju ha, som de här båda till exempel:

Det finns ju olika meningar om vad som sagts av vem om el-stöd också, före och efter valet. Ibland kommer jag att tänka på Tore Skogmans "Storfiskarvalsen" och travesterar litet... När storfejkarn talar om hur stora el-stöd hen ger, då ljuger hen som hen vill, då räcker pengarna inte till. Eller något åt det hållet. Nåja, vädret har ju under januari varit på vänligt humör mot oss el-förbrukare har jag liksom Bengan konstaterat -som bäst pekade prognosen på 40% lägre förbrukning jämfört med i fjol. Men nu har det kommit sämre el-väder, minusgrader här i Skåne och idag dimma och fukt dessutom, det kyler! Prognosen har gått ned till 37% lägre och vi har 1/3 januari kvar. Och hela februari!

Det finns så klart delade meningar om annat också, vi såg ett intressant program på Kunskapskanalen, "Primaters känsla för moral" (kan ses till 31 dec 2024). Där pratas även om var moral och språk och sånt kommer ifrån, och då kom jag att tänka på Noam Chomsky, han språkforskaren. Han hävdar att språket, en "grammatikmodul" i hjärnan, uppstod plötsligt hos homo sapiens utan koppling bakåt. Jag har alltid tänkt att hopp i evolutionen finns inte, så jag blev glad när jag för några år sedan läste i Sverker Johanssons "På spaning efter språkets ursprung" att "Den idén, en språkets Big Bang, har förespråkare bland språkforskare som Noam Chomsky. Men biologiskt är det ytterst osannolikt att en så komplex egenskap som vår språkförmåga bara poppar upp ur intet." Där hör du, Chomsky!

Tanken på Chomsky ledde tankarna vidare till boken jag läser just nu, "Början på allt -En ny historia om mänskligheten" av David Graeber och David Wengrow. När jag såg annonsen för boken i f&f upptäckte jag nämligen att Chomsky berömt boken, "”En fascinerande bok som får oss att omvärdera människans förmågor och vår historias stoltaste ögonblick. Boken är såväl utmanande som upplysande.” – Noam Chomsky, professor emeritus i lingvistik vid MIT och ansedd som den moderna lingvistikens fader." Intressant, har han tänkt om? Jag får väl se när jag läst färdigt hur det står till med det. Det lär dröja ett tag, boken är duktigt tjock och jag läser inte i samma takt som jag läser en deckare, det går betydligt långsammare. Men intressant är det!

Apropå Sverker Johansson och språkets ursprung, även Tore Janssons böcker "Språkens historia" och "Språken före historien" är mycket intressanta. Och när jag ändå är inne på bokpropaganda, Karin Bojs och "Min europeiska familj de senaste 54000 åren" och "Europas mödrar de senaste 43000 åren" är mycket läsvärda. Det blir intressant att jämföra med "Början på allt".

Vad har allt detta med fotografering att göra kanske någon undrar. Tja, ta det som förslag till alternativ sysselsättning när det är för kallt och för mörkt för att få vettiga bilder. Fryser man i mörkret blir bilderna lätt darriga, och även om diskussionerna kring skärpa i forumet leder tankarna till meningsmotsättningar typ bilden ovan och de båda nedan - föredömligt oskarpa alla tre - kan det vara fint med en och annan skarp bild också. Om förutsättningar för det saknas, kan det vara skönt att slå sig ned i fåtöljen vid kaminen, insvept i en gosig morgonrock ovanpå koftan och med en bok i knät.

Vi hörs!

Postat 2023-01-21 13:05 | Läst 749 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

God Jul!

Jag har varit litet frånvarande, ska försöka bättra mig. Och God Jul måste jag ju önska er!

Postat 2022-12-24 18:59 | Läst 358 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Skånevinter på gång

Det har utlovats kyla till helgen. I dag vaknade vi till nollgradigt, men nederbörden under sena natten höll sig till regn. I går bestämde vi oss för att skaffa hem fågelfrö inför vintern, en tur till stan gav 20kg vildfågelfrö och 20kg solrosfrö, det blir en bra blandning här. Billigt blev det inte, men vi vill helst inte avstå nöjet och nyttan. Hemma igen tog vi ner säckarna i källaren, öppnade dem och blandade ihop i två plasttunnor så att inte möss skall komma åt.

Än så länge hittar fåglarna mat på egen hand -eller näbb kanske. De vänder på blad både på träd och buskar och på marken, tydligen finns det kryp där. Bär och frukter har de gjort slut på, i går plåtade jag en ung koltrast medan den tömde restlagret i benvedsträdet en bit från fönstret i Digitala Rummet (där surf- och bildbehandlingsdatorerna finns). Nu är det nog definitivt slut på de godsakerna i omgivningarna, så fröna kommer nog till nytta framöver.

Bilderna är från koltrastens fest i benvedsträdplundringen.

Före stadsbesöket var vi på vårdcentralen och fick influensavaccin. Det och fem doser covidvaccin skall förhoppningsvis hålla oss friska i vinter.

Vi hörs!

Postat 2022-11-18 10:47 | Läst 506 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 27 Nästa