Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Svartvingad glada! Den väntade på mig!!

Hej!

I fredags åkte hela familjen ner till Malmö, vi skulle se innebandyfinalerna i Malmö Arena på lördagen, lyxa till det och bo på hotell i två dagar.

Vi skulle besöka lite släkt och vänner här nere i Skåne och åka hem till söndag kväll.

 En del av er vet att jag är fågelskådare så tidigt på lördag morgon smet jag iväg för att skåda lite fågel vid Klagshamns udde som ligger nära och bra. Med mig hade jag ett lånat Canonobjektiv 400 mm/5,6, funderar på ett köp och ville testa det.

Efter en rätt trevlig morgon var jag på väg till hotellet när jag får ett sms; Svartvingad glada vid Tranebo, Dumme Mosse!! Detta är en av mina hemmalokaler och så är jag i Skåne! Snacka om feltajming.

Svartvingad glada är framförallt en mycket vacker fågel och sällsynt. I Sverige bara sedd en gång tidigare, en riktigt drömart för en fågelskådare. Den kommer inte vara kvar på söndag kväll var min första tanke, slappna av ha roligt här och nu var min andra. Det funkade bra ända tills vi satte oss i bilen på söndag eftermiddag och jag fick sms hela tiden från en kompis att den är kvar, tror ni jag blev stressad!!

När vi kommer till Jönköping har jag inte fått något sms på över en timma och det ligger en dimma över stan....suck de e kört...men jag åker upp till Tranebo ändå man vet ju aldrig, kanske...kanske den finns där.

Genom rubriken vet ni att den var kvar, fick se den på söndagskvällen i ösregn. På måndag eftermiddag var det dags igen i bättre väder. Nu blir det några bilder, tagna med 400:an och min 7D. Bilderna kan inte göra fågeln rättvisa, den var enormt vacker! I tubkikaren sågs alla detaljer.

Ibland satt den länge i olika trädtoppar, för att sedan ta sig en sväng och jaga sork.

Tagen rätt bakifrån när den ryttlar, här har jag missat att brusreducera men kolla hur den har vingarna!

Spanar den på mig kanske? Gladan var obekymmrad trots att det stundtals kunde vara mycket folk på plats som följde den vart den än flög, många bilder blev tagna på gladan. Folk från hela landet skyndade hit, jag träffade på folk(killar/gubbar för det mesta) från Karlstad, Stockholm, Växjö, de som åkt längst kom från Sundsvall "bara" 70 mil enkel resa!

Denna bilden tog jag på måndagkvällen när jag var där för tredje gången, ingen perfekt skärpa men härligt belyst av kvällssolen. Den fångar en sork i just denna jakten och kommer flygande mot mig.

Efter den lyckade jakten kommer emot mig och sätter sig i en torraka hyfsat nära mig! Vilken obs! Vilken vacker fågel!

På jobbet frågade de mig om jag sett gladan, japp sa jag och gav en beskrivning av mina upplevelser. De skrattade när jag slutat och frågade om jag någonsin beskrivit min hustru på ett så fint sett??

En liten närbild, ser ni det röda, lite "onda" ögat?

Inför landning med ett landningställ! Sorken var i den andra.  Sedan kunde vi följa hur den metodiskt åt upp sorken innan den mätt drog till ett träd längre bort.

Stunderna med den svartvingade gladan kommer jag att minnas länge!!

Daniel

Inlagt 2012-04-26 22:12 | Läst 12083 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Snyggt fångat..... Stort grattis !!! kan tänka att du fortfarande har ett leende på läpparna :)
Svar från Daniel Steen 2012-04-26 22:21
Tack Christian!

Jo leendet finns kvar.

Daniel
Vilken lycka att få till det och med så många fina bilder! Sånt man kan leva länge på ..
Ha de gott
Monica
Svar från Daniel Steen 2012-04-27 16:02
Hej Monica!

Ja, jag är faktiskt rätt nöjd med flera bilder. Ibland gäller det att stå på rätt plats, då funkar det med en 400:a trots rätt långt fotoavstånd.

Mvh, Daniel
Wow! Mycket snyggt fångat! Mvh Elisabeth
Svar från Daniel Steen 2012-04-27 19:07
Hej Elisabeth!

Tack för komplimangen!

Mvh, Daniel
Tjusiga bilder! Förstår din uppskattning!!! Häftigt när den ryttlar och hur vingarna ser ut!!! och dom två sista - WOW!
Svar från Daniel Steen 2012-04-27 19:09
Hej Kjell!

Ja, den var riktigt fin när den ryttlar har en hel sekvens där man kan följa hur det ser ut men tyckte det fick räcka med en bild här.

Tack för berömmet!

Mvh, Daniel
Grattis till vackra bilder.. Köp objektivet!
Svar från Daniel Steen 2012-04-28 13:21
Tack Torbjörn!

Jo jag har faktiskt köpt det nu. Det har visat sig funka bra, har en mkt snabb autofokus som är bra när jag som fågelskådare gärna också fotar fåglar.

Trevlig helg!

Daniel