Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Blir livet bättre i stan?

Salamno!

Över hela världen flyttar människor från landsbygden in till staden. Det kan vara till Stockholm, Madrid eller till Addis Abeba.

Gert och jag hade efter vårt deltagande i The Great Ethiopian Run(10 km) tagit oss till Sheraton käkat en god lunch och var nu på väg hem igen. Strax möter vi tre unga killar som försöker tjänalite pengar genom att sälja nötter.

Gert har jobbat i Etiopien under många år och börjar prata med killarna. Vi sitter en bra stund och samtalar...inte jag då men Gert. Det visade sig att ingen av pojkarna var från Addis utan hade alla sökt sig hit från landsbygden i hopp om att tjäna pengar, till sig själva och till sina familjer. Tyvärr hade det inte gått så bra som det hoppats.

Nu är de ensamma i en miljonstad, inte något bra ställe att vara på. Inget vettigt boende, svårt att få till ekonomin. De går inte i skolan, lär sig inte att läsa och skriva... de har ingen bra framtid här så är det bara.

Bara 100-talet meter till vänster ligger Sheraton. Området var tidigare fullt med små skjul men hade rivits för ett kommande bygge. Nu hade det dragit ut på tiden så några har flyttat in på området igen.

Här visade jag några pojkar som hade det tufft. Stället jag bodde på var också ett center för att hjälpa unga flickor/kvinnor som ville bryta med sitt liv som prostituerad.

Gerts fru Anita har under många år jobbat med dessa kvinnor. Jag kommer inte ihåg allt som görs men bl.a en sömmerske utbildning, lär dem läsa ock skriva, räkna. De har ett café där tjejerna får baka, laga mat, sköta om och när de efter tre år(tror det var så länge) har de en yrkesutbildning och har chans att få bra jobb och försörja sig själva och sina barn.

Det finns stora risker med att flytta in till stan i Etiopien. Hemmavid är det också många som flyttar in till städerna i hopp om ett bättre liv. Vi är dock bättre förberedda och klarar oss bättre.

Lite komiskt kanske att många flyktingar/asylsökare nu förläggs på mindre orter ute på vår "landsbygd" och ger liv till platser som haft en stor utflyttning.

Ja det var några små tankar och reflektioner mitt i natten.

Sov gott!

Daniel

Inlagt 2014-12-23 01:34 | Läst 2227 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant läsning idag, Daniel!
God Jul!
/Niklas
Livet bjuder på stora skillnader.
Intressant att ta del av.
Då jag jobbade i Saudiarabien hade vi många Somalier son hjälpte oss.
De levde hårda liv utan familj och med ständig risk att bli utvisade då visumen gått ut.