Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6432 // AI genererade bilder på en fotoutställning? På Planket i Stockholm kanske?

Vi kan här tycka om AI-genererade bilder, men det som styr ute i världen det är den fria marknaden! Den marknad som vi gillar när vi får billiga prylar! Och många prylar att välja på! ;) Nu finns marknaden även i konsten, och har så alltid varit!

"Det anrika auktionshuset Christies kommer nu att för första gången auktionera ut konst som är "målad" av en artificiell intelligens. Det är ett konstnärskollektiv som kallar sig för Obvious som med hjälp av en AI-algoritm, ett så kallat GAN (Generative Adversarial Network), har målat de 11 porträtten som nu kommer att auktioneras ut. Obvious har matat sin AI med 15.000 porträttbilder som målats mellan 1300 - 1900-talet och sedan har man låtit AI:n generera nya porträtt baserat på den informationen.
Porträtten som auktioneras ut sägs föreställa hittepå-familjen De Belamy och på bilden ovan syns den fiktiva karaktären Edmond De Belamy. Obvious tror att deras AI-konst kommer att gå för mellan 7000 - 10.000 euro per tavla och överskottet från auktionen planerar man att använda för att vidareutveckla AI:n vidare, köpa datorkraft till algoritmen samt utforska hur man kan skapa 3D-modelleringar med hjälp av artificiell intelligens."
Läs mera här: https://feber.se/pryl/christies-kommer-att-auktionera-ut-ai-genererad-konst/386238/

Och på konstmässan i Colorado i USA skapade ett konstverk skapat av AI debatt! Konstverket vann i en av de största kategorierna. Men bidraget anklagades sedan att vara fusk och satte igång en internationell diskussion om AI:ns roll i konsten. Och om AI i konsten kan man såklart tycka!  ;)

"Men Jan von Bonsdorff, professor i konstvetenskap Uppsala universitet, anser att debatten är orättvis. -Det verkar vara folk som inte är insatta i hur de här nya programmen fungerar. De tror att det bara är att trycka på en knapp så generas en bild, men så enkelt är det inte."
Läs mera här!

/Bengan

Ps. Å vad gäller marknaden, så här ser en del av marknadsföringen för AI-bilder ut! :)
https://sv.vecteezy.com/foton/24641182-ung-vuxen-kvinna-ser-laskigt-i-svartvit-genererad-forbi-ai

Postat 2023-11-22 07:37 | Läst 456 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6430 // Att röra sig i kanten av huvudfåran! :) Och så en väderprognos!

"We live in this incredible digital age of photography. Where technology allows us to create hundreds - if not thousands - of images with quick turnaround times. Snap, edit, upload and repeat. However, film photography has had a steady resurgence over the past decade and thanks to platforms such as Instagram, an audience has formed and film photography is once again skirting along the edges of the mainstream."
(pixelz.com)

/Bengan

Ps. Och så litet om vädret! :)
"Vid Europacentret för medellånga väderprognoser, European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), i italienska Bologna finns en av världens mest avancerade superdatorer för meteorologiska beräkningar. Dygnet runt jobbar den med att producera väderprognoser som sträcker sig upp till 15 dagar framåt. Trots den enorma beräkningskapaciteten tar det timmar att få fram en ny prognos.
"I tidskriften Science presenterar forskare vid företaget Google Deepmind en AI-modell, baserad på maskininlärning, som gör samma jobb på under en minut. Dessutom behövs ingen superdator, beräkningarna sker på ett enda chip.Dessutom visade sig AI-modellen vara bättre än de traditionella metoderna på att förutse extrema väderhändelser, trots att den inte tränats för den uppgiften. Forskarna bakom modellen kallar den en ”vändpunkt för väderprognoser”.
–  Man kan lugnt säga att den här typen av AI-modeller skakat om vår värld.
Vi hade nog trott att det skulle ta lång tid innan AI blev bättre än de traditionella numeriska metoderna, säger Tomas Landelius, forskare vid SMHI."
(Forskning & Framsteg 23-11-15)

Postat 2023-11-21 07:06 | Läst 498 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6433 // Litet om den nya fotografin och den fotografiska framtiden!

Och att AI kan göra bilder det verkar de flesta ta med en nypa salt! - Det e bara att dra ur sladden om det blir problem! Eller "det här är en ny teknik, och det e dom äldre och teknikrädda som tror AI är en fara!" Ok, jag e äldre!  ;)

"I framtiden – och i viss mån redan nu – blir det svårare att lita på det man ser, hör och läser. Ett ruggigt exempel finns på www.thispersondoesnotexist.com. Varje gång du besöker sidan möts du av ett nytt ansikte. Som vardagliga porträttfoton. Saken är bara att personerna inte existerar, utan är syntetiserade av en mjukvara. Du skulle aldrig ana det, och med textroboten från OpenAI kan de icke existerande människorna få en livsberättelse lika trovärdig som deras fejkade ansikten".  (Linus Larsson DN Kultur 2019-02-18) Märk att Linus Larsson skrev det här 2019, nu är det 2023 och AI är numera mycket, mycket, mycket skickligare!

Vad blir då kvar av vår fotografi när alla bilder kan fabuleras utan att vi kanske märker det? För vi tittar inte heller speciellt länge på bilderna numera, inte på nätet i alla fall, så hur skall vi då kritiskt hinna bedöma orimligheter i bilder!

Och de nya bildprogrammen vi köper, från tex. Adobe, innhåller ju numera starka fabulerandehjälpmedel, läs AI, utan att någon i alla fall i någon större utsträckning ifrågasätter det! Nu kan det vara så att man inte har det här programmen, eller så har man inte märkt något av AI i sitt program, eller så tycker man det e Ok! (Det kan väl vara då det blir övertydligt som någon tycker något om AI-fabulerade bilder ett litet tag)
Eller så säger man, - man har alltid kunnat ändrat på fotografiska bilder!

Ok det e klart, vad gäller fabulerande, vi har ju haft Grindslanten, Fiskargubbar, dimmiga landskap och liknande hängande på våra väggar, ingen verklighet det heller, så vad e problemet! Det här kanske är den nya fotografin?  :)

/Bengan

Ps. Här är i alla fall den nya fotografiska framtiden!

Postat 2023-11-20 16:43 | Läst 637 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 6428 // En bra början på dagen, och så Tårtan på onsdag!

När jag slår på datorn så möts jag av den här bilden! Det blir en bra början på dagen tycker jag! :) Kommer ihåg den här kalven, vi va på Visingsö, kalven som hade hört oss på andra sidan muren och som flera gånger tittade över muren för att se vad vi höll på med! :) 

.



För övrigt startar dagen med tankar om varför vi fotograferar! Det e nog bra att man fundera på varför man gör det som man gör! Och inte bara gör saker som slentrian!  Ibland kan man säkert komma på saker, inte bara i fotografi, som gör att man funderar på att ändra sin hobby eller ändra sitt beteende eller tom. ändra sitt liv! Så jag tror det e bra att tänka till då och då! Men det gäller nog att ha ett bra bollplank, för att bolla med sig själv e nog inte så bra! Då får man ofta de svar man själv vill ha!

Nu håller jag på att komma ifrån ämnet, undrar vad för huvudämne jag hade tänkt att ha i bloggen? ;)

.

Jag lägger upp en sommarbild under tiden jag funderar! ;) Färska jordgubbar, hembakt sockerkaka, vispgrädde, Zoegas Skånerost och 25 plusgrader i luften! Längtar vi inte dit va?

.

Och så finns det olika sätt att fotografera på! Alla blir saliga på sin fason, fast ordningsmän kan såklart ha synpunkter på vad som är rätt och fel och riktigt! Ordningmän finns mest på nätet konstigt nog! ;)

.

Och här va det vårskidäkning i Tänndalen! Jag är nog en av de sista entusiasterna med fästvalla och telemarksstavar! ;) Nåja, tävlingsåkare har fästvalla! Och jag gav mig fasen på att hitta den rätta vallan i det här svåra föret och inte bara köpa mig fri från det hela med vallafria skidor! ;)
Det e så hela tillvaron fungerar idag, nästan i alla fall, i stället för att anstränga sig litet, och kanske träna, så köper man sig fri! ;)

,

Men hallå, vad är nu detta? Reklam för en fotoutställning i Gnesta som du sätter upp på en anslagstavla i Elgå!
Här har du inte fundrat så mycket va? Vem tror då läser det här och tar sig till Gnesta för att titta på det här? Så en fråga, varför satte du upp affischen här?
- För att det gick att sätta upp en affisch här!  :)

Det hänger nog ihop litet med frågan, fast på ett annat sätt, varför startade jag en bildutställning på baksidan av ett gammalt godsmagasin i Gnesta! Hur genomtänkt kan det vara på en skala? 
- För att det gick! ;)

Ok, jag har kommit ganska mycket från ämnet va ämnet, va det nu va för ämne!

.

Det får bli en fjällbild under tiden jag tänker! Grövelsjön, på väg upp eller ner från leden mot Rogen! Rogen ja, vilka minnen! Vi levde på Harr, svamp, hjortron och Kaptenlöjtnant i fjorton dagar! Hårda bud! ;)

.

Nu kom jag på spåret, det va en kallelse till fotofikat på Tårtan som jag skulle göra! På Tårtan har vi fikat i en femton år nu tror jag! Långsiktighet kanske man kan också säga där! Och det e kanske det som gäller i de flesta ämnen här i livet, om man skall bli något bra! Långsiktighet eller envishet! Och man kanske kan påminna om det här med 10.000 timmar! Ursäkta med! ;)

Nu behöver man kanske inte fika i 10.000 timmar för att man skall bli bra på att fika, men ni fattat nog vad jag vill säga!  ;)
Men vi lever i tider då långsiktighet och uthållighet inte är något som premieras, för hur skulle komsumtionsamhälle kunna överleva då?

Alltså, fotofika på Tårtan nu på onsdag den 22! :) IRL! Från 15.00 c;a! Väl mött!

/Bengan

Ps. Det kan vara en del stavfel och annat, typ syftningsfel i bloggen, men det får jag ta senare! :)

Postat 2023-11-20 08:27 | Läst 390 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6427 // DN:s Kristofer Ahlström försöker att göra en bild av en helt vanlig människa med AI

DN:s Kristofer Ahlström försöker förgäves få AI-verktyget Dall-E att göra en bild av en helt vanlig människa! Kristofer har synpunkter på att AI inte kan göra vardagsmänniskor, han tycker det bara blir vackra, unga vältränade människor på de bilder han får fram!
Här är en länk till artikeln!

Jag letade snabbt upp ett gratis AI-redskap på nätet, det första jag hittade va Gencraft, och promtade in en beskrivning på ett porträtt, på en äldre kvinna, med litet allt det som ofta ingår i ett porträtt på en äldre människa, och fick det här! Så vad är svårigheten Kristofer Ahlström?

.

Jag tycker att det här liknar en ganska vanlig något äldre människa/kvinna! Som jag som bad Gencraft göra! Nu kan säkert vän av ordning hitta några konstigheter/småfel eller annat i det här porträttet, just genom att vi vet att det är AI-genererat! (Det går att fortsätta att arbeta med bilden och finkorrigera porträttet via Genecraft)

Jag gjorde den här bilden för att visa att det visst går att göra människobilder som ser litet äldre och mer äkta ut! Om man jämför med de bilder som visades i DN! Och tycker att en journalist, som ofta skriver bra, inte skall ha så himla bråttom att skriva om nymodigheter, utan tänka till litet extra! ;) Och en del i artikeln svamlar litet för mycket tycker i alla fall jag! Men visst oroar den här AI-bildtekniken många, helt klart!

/Bengan

Postat 2023-11-19 14:15 | Läst 507 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa