The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6432 // AI genererade bilder på en fotoutställning? På Planket i Stockholm kanske?

Vi kan här tycka om AI-genererade bilder, men det som styr ute i världen det är den fria marknaden! Den marknad som vi gillar när vi får billiga prylar! Och många prylar att välja på! ;) Nu finns marknaden även i konsten, och har så alltid varit!

"Det anrika auktionshuset Christies kommer nu att för första gången auktionera ut konst som är "målad" av en artificiell intelligens. Det är ett konstnärskollektiv som kallar sig för Obvious som med hjälp av en AI-algoritm, ett så kallat GAN (Generative Adversarial Network), har målat de 11 porträtten som nu kommer att auktioneras ut. Obvious har matat sin AI med 15.000 porträttbilder som målats mellan 1300 - 1900-talet och sedan har man låtit AI:n generera nya porträtt baserat på den informationen.
Porträtten som auktioneras ut sägs föreställa hittepå-familjen De Belamy och på bilden ovan syns den fiktiva karaktären Edmond De Belamy. Obvious tror att deras AI-konst kommer att gå för mellan 7000 - 10.000 euro per tavla och överskottet från auktionen planerar man att använda för att vidareutveckla AI:n vidare, köpa datorkraft till algoritmen samt utforska hur man kan skapa 3D-modelleringar med hjälp av artificiell intelligens."
Läs mera här: https://feber.se/pryl/christies-kommer-att-auktionera-ut-ai-genererad-konst/386238/

Och på konstmässan i Colorado i USA skapade ett konstverk skapat av AI debatt! Konstverket vann i en av de största kategorierna. Men bidraget anklagades sedan att vara fusk och satte igång en internationell diskussion om AI:ns roll i konsten. Och om AI i konsten kan man såklart tycka!  ;)

"Men Jan von Bonsdorff, professor i konstvetenskap Uppsala universitet, anser att debatten är orättvis. -Det verkar vara folk som inte är insatta i hur de här nya programmen fungerar. De tror att det bara är att trycka på en knapp så generas en bild, men så enkelt är det inte."
Läs mera här!

/Bengan

Ps. Å vad gäller marknaden, så här ser en del av marknadsföringen för AI-bilder ut! :)
https://sv.vecteezy.com/foton/24641182-ung-vuxen-kvinna-ser-laskigt-i-svartvit-genererad-forbi-ai

Inlagt 2023-11-22 07:37 | Läst 465 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Obvious, men vem håller i penseln?
/Gunnar s
Kommer mig att tänka på när några spefåglar under slutet av förra århundradet lät en apa måla "nonfigurativ" konst. Apan kladdade på duk efter duk, hej vad det går - och "konstexperterna" satte pannorna i djupa veck i mångordiga analyser, och undrade vad detta var för ny lovande förmåga? Dom gick alltså på det med hull och hår!
Om nu en apa kan nå stora framgångar i branschen, varför skulle inte AI kunna göra det?
Jag håller nog ändå på apan. Verkar roligare.
nyanders 2023-11-22 10:11
Förr sa man ju att om man sätter 1000 (eller var det 10000) apor vid varsin skrivmaskin så kommer de till slut ha skrivit Shakespeares verk.
Men dagens apor nöjer sig nog inte med en skrivmaskin, de vill ha varsin MacBook.
//Anders
TomasKronberg 2023-11-22 19:43
Ska man dra paralleller med utvecklingsläran kanske det bara är en fråga om tid. Någon har också påpekat att trots att över kanske en miljard "apor" länge har skrivit text på Internet så har fortfarande Shakespeares samlade verk inte dykt upp (igen).
/Tomas