Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6556 // Den bästa skidåkningen! Telemark!

När man har gått några timmar uppför, så bör man fylla på med vätska! Och Sönnertväråklumpen ligger i bakgrunden!

.

Det är i Maj i den svenska fjällen, Jämtland, och Storulvån! Nu finns det inga turister här, dom är hemma och skrapar på båten!  ;) Och det är ljust nästan hela dygnet, och det finns hur mycket snö som helst, och även den bästa skidåkningen! Men liftarna är stängda så man måste gå uppför backarna! Och det e en mycket bra utsikt när man kommer upp! Men visst finns det små problem, solen tex! Man blir solbränd på någon timme!

Om någon undrar över skidorna på bilden, så e det ett par skidor som Atomic gjort på beställning från Platou Sport i Bergen! Skidan heter Ulriken Utfor! Namnet kommer av en tävlig på berget Ulriken nära Bergen! Det är en utmärkt Telemark och fjällskida med bra utförsegenskaper, som det även går att köra portar med!
Bindningen är en Rottefella Super Telmark! Den va super då alltså! För en trettio år sedan!

.

Och det kan bli bra skiddåkning utför! Om, där kom det, om föret är bra! Och bra före det är en dryga decimeter kallsnö på en fast och bärande skare!
Så kan det  vara ungefär en gång vart tionde år! Som nu! Det kunde även vara någon som ringde och berättade , "nu är det perfekt i Storulvån!" Jag frågande, och var är du?
Jag är där, kunde svaret bli! ;)  Åkningen är längre än vad man ser, det är nästa lika lång åkning innan man kommer fram till kanten däruppe!  :)

Ock skidåkningen på den här tiden var litet annorlunda än i dag! Telemarksskidåkning alltså! Det va tex läderjäxor, och skidan va litet svårare att åka utför med då skidan va smalare och runt 205 cm lång för att man skulle kunna gå på tur med skidan också! När det inte va så brant uppför använda jag valla i stället gör stighudar! Swix Special! -2 till +5 tror jag!

Jag började åka Telemark för en trettiofen år sedan!

.

Och man kan gå på tur också som sagt! Med fästvalla! Här har vi gått upp vid Storsnasen med stighudar, och är nu på väg mot Storulvån och en nedfart där! Man kan även hitta bra nedfarter på Sönnertäråklumpen! Sylarna syns i horisonten! Jag va ensam här vid Storuvlån några gånger, både på vinter och vår! Så får man inte göra säger Fjällsäkerhetsrådet! Helt rätt att säga så tycker jag! :)

Och som vanligt, fotat med M Leica med Kodachrome!

/Bengan

Ps. Glömde nog berätta! Man sätter stighudar på skidorna när man går uppför för att få bra fäste!  

Postat 2024-03-02 22:33 | Läst 399 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6555 // Fotoäventyr med Zeiss! * UPPDATERAT! :)

*  Det uppdaterade ligger sist i bloggen!

Mycket av det vi omges av dagligdags är ofta tillrättalagt! Allt för att vi inte skall behöva anstränga oss! Det känner ni nog igen! Och det som ligger i bakgrunden till allt det här hjälpsamma, det e marknaden, om nu ingen har förstått det! Men i längden kan det här bli aningen litet tråkigt! Allt det hjälpsamma alltså! Tycker jag! Man bara trycker på en knapp, vare sig det gäller bil, tvättmaskin, matlagning eller att fotografera! Jag saknar ofta litet mer, äventyr, tex tankearbete! Ett vardagsäventyr att få tänka! Vart har vi kommit? ;)

Men Ok, vi skall inte diskutera äventyret, men jag känner att det e dags nu! Att få tänka litet själv alltså! Utmaningen och äventyret blir att få klura litet själv innan jag tar bilden!
Och det kan även bli en utmaning att bemöta den undrande omgivningens frågor, tex, " Är det så bra det där? Hur blir bilderna? Det blir ju väldigt få bilder! Vilken tid det tar att få fram bilderna! Fota digital så det blir fler bilder! Och var är skärpan? Tänk om alla skulle göra så där!"
Ni fattar och kanske känner igen? Avikande beteende oroar! ;) ;)

.

Och det som idag är ett äventyr, det va ju ofta vardag i förrgår! Jag tänker på hur jag själv fotade förr! Rena äventyret i dagens mått mätt! ;)
Nu håller jag redan på med litet äventyrsfotografering, en utgången filmrulle i min Leica!
Och jag tänkte ta äventyret ytterligare ett steg med den här utrustningen ni ser på bilderna!  Även där med utgången film! :)

/Bengan

Ps. Här kommer det uppdaterade!  Det handlar om Zeiss Biometar 2,8/35 mm! Men Obs, en varning, I som här inträden låten hoppet fara, för det finns intressanta länkar allra sist!

**Biometar** är ett intressant objektiv som konstruerades av **Dr. Harry Zöllner** vid **Carl Zeiss Jena** i Östtyskland (DDR). Låt oss utforska detta optiska mästerverk:

1. **Optisk konstruktion**:
- Biometar är en **vidvinkel** med en brännvidd på **35 mm** och en maximal bländare på **f/2.8**.
- Zöllner gjorde en viktig förändring jämfört med det tidigare Biogon-objektivet: han ersatte den bakre cementerade gruppen med en enda, mycket tunn negativ menisk. Denna enskilda lins var central för korrigeringen av Biometar, även om det inte gjorde objektivet enklare ¹².

2. **Prestanda**:
- Biometar är känt för sin **utmärkta bildkvalitet**. Det övervann vissa begränsningar i korrigeringen som hindrade Tessar-objektiven från att bli absoluta toppkonstruktioner.
- Dess **skärpa**, **kontrast** och **färgåtergivning** anses vara mycket bra.

3. **Tillverkning**:
- Biometar 2.8/35 mm tillverkades främst för **Contax IIa**-kameran.
- Tyvärr finns det ingen annan känd fattning för Biometar 2.8/35 mm än den som passar Contax-kameran.

Sammanfattningsvis var Biometar ett framstående objektiv med en unik optisk konstruktion, och det är fortfarande uppskattat av samlare och fotografer.

Source: Conversation with Bing, 3/2/2024

(1) Biometar | zeissikonveb.de. 
https://zeissikonveb.de/start/objektive/normalobjektive/biometar.html.

(2) Lens Design Evolution: Gauss, Double Gauss, Planar, Biotar and Biometar. 
https://tech.swiss-1.ch/planar-biotar-biometar-lens-design-evolution/.

(3) Review: The Konica 35mm f/2 & 35mm f/2.8 Hexanon Lenses.
https://davidde.com/2020/09/07/review-the-konica-ar-35-2-35-2-8-hexanon-lenses/

Postat 2024-03-02 08:46 | Läst 377 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6554 // Gatufoto i London

Jag har varit London för några år sedan! Som tur va hade vi en vän som bodde där och kunde styra oss bort från turistställena! Så förklarade han det i alla fall! Men det blev en del pubar! Och till pubar dit turister sällan hittar! Så sa han också! Och jag fotade såklart! (Och jag bör nog hitta fler bilder från London) Här är i alla fall en bild, tagen en se'n kväll utanför 10 Downing Street? Tror jag! Med tanke på staketen! IRA-va i farten då! Fotat med dia, och med en känslighet på max 200 ASA! Eller kanske va det bara 64 ASA? (Skall försöka kolla det på diat) Exponeringstiden va i alla fall lång som synes! Men man måste ju pröva att fota även om det e på kvällen! :)

Annars så va det fotofika i Norrköping i går, vi startade i fiket på Arbetets Museum, ett mycket bra fik! Vi satt på fiket ett bra tag i intressanta samtal, tills någon kom på att vi borde väl gå upp och titta på utställningarna också! :)

 Lunchen tog vi i Knäppingsborg! Sammanfattning, en mycket trevlig dag i Norrköping!

/Bengan

Ps. Kan inte riktigt släppa det här med Visuell tradering! Intressant begrepp! Kan vara en del i att utvecklas som fotograf! Om man nu vill utvecklas!

Postat 2024-03-01 08:02 | Läst 434 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8