The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6556 // Den bästa skidåkningen! Telemark!

När man har gått några timmar uppför, så bör man fylla på med vätska! Och Sönnertväråklumpen ligger i bakgrunden!

.

Det är i Maj i den svenska fjällen, Jämtland, och Storulvån! Nu finns det inga turister här, dom är hemma och skrapar på båten!  ;) Och det är ljust nästan hela dygnet, och det finns hur mycket snö som helst, och även den bästa skidåkningen! Men liftarna är stängda så man måste gå uppför backarna! Och det e en mycket bra utsikt när man kommer upp! Men visst finns det små problem, solen tex! Man blir solbränd på någon timme!

Om någon undrar över skidorna på bilden, så e det ett par skidor som Atomic gjort på beställning från Platou Sport i Bergen! Skidan heter Ulriken Utfor! Namnet kommer av en tävlig på berget Ulriken nära Bergen! Det är en utmärkt Telemark och fjällskida med bra utförsegenskaper, som det även går att köra portar med!
Bindningen är en Rottefella Super Telmark! Den va super då alltså! För en trettio år sedan!

.

Och det kan bli bra skiddåkning utför! Om, där kom det, om föret är bra! Och bra före det är en dryga decimeter kallsnö på en fast och bärande skare!
Så kan det  vara ungefär en gång vart tionde år! Som nu! Det kunde även vara någon som ringde och berättade , "nu är det perfekt i Storulvån!" Jag frågande, och var är du?
Jag är där, kunde svaret bli! ;)  Åkningen är längre än vad man ser, det är nästa lika lång åkning innan man kommer fram till kanten däruppe!  :)

Ock skidåkningen på den här tiden var litet annorlunda än i dag! Telemarksskidåkning alltså! Det va tex läderjäxor, och skidan va litet svårare att åka utför med då skidan va smalare och runt 205 cm lång för att man skulle kunna gå på tur med skidan också! När det inte va så brant uppför använda jag valla i stället gör stighudar! Swix Special! -2 till +5 tror jag!

Jag började åka Telemark för en trettiofen år sedan!

.

Och man kan gå på tur också som sagt! Med fästvalla! Här har vi gått upp vid Storsnasen med stighudar, och är nu på väg mot Storulvån och en nedfart där! Man kan även hitta bra nedfarter på Sönnertäråklumpen! Sylarna syns i horisonten! Jag va ensam här vid Storuvlån några gånger, både på vinter och vår! Så får man inte göra säger Fjällsäkerhetsrådet! Helt rätt att säga så tycker jag! :)

Och som vanligt, fotat med M Leica med Kodachrome!

/Bengan

Ps. Glömde nog berätta! Man sätter stighudar på skidorna när man går uppför för att få bra fäste!  

Inlagt 2024-03-02 22:33 | Läst 405 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vet ingenting om skidåkningen, men bilderna är underbara!
Hälsningar Halina
Svar från Benganbus 2024-03-05 15:03
Tack för det Halina!
Mvh Bengan
Ser otroligt skönt ut, åka skidor i fjällen är bäst under den femte årstiden! Hälsningar/ Björn