The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2445 / Mima, Martinson, universalmaskinen och att räkna ut hur framtiden blir! Eller vädret!

 

 

behind sunglasses...?

Inte så mycket att göra idag, så man får väl spåna litet! :)  Läst i Martinsons Aniara den senaste tiden, nåja inte hela Aniara, utan små brottstycken ur boken, och mest om Mima. Mima är byggd på matematiska algoritmer, må vara dolda för oss, så hon vet naturligtvis att matematiska sanningar inte är fullständigare eller mera allomfattande än sanningar härledda ur andra vetenskapsgrenar.

Men Mima kanske såg in i framtiden också men saknade förmågan att handskas med det hon såg, för framtiden blev för komplex och för kaosartad! (Lorenz) Så tolkar jag det i alla fall! Turing hade redan också upptäckt det här och även Gödel och kanske fler. Så Hal i Space Odyssey 2001 kunde inte veta att Dave skulle plocka bort minnet på Hal senare även om Hal hade en del sanningar om framtiden i samtal med Dave.

Så det e bara att låta tiden gå, för att se hur framtiden blir! :) Och den framtid som gått, den är såklart lättare att hålla koll på! Å man kan ju försöka att styra sin framtid litet, med bra mat, motion osv! Och att spara litet pengar!

Och så är det nog viktigt att leva här och nu, fast man e ju inte riktigt i nuet ändå! Vår egen hjärna ligger halvsekunden före oss i vårt eget nu! Och hjärnan delar dessutom ut valda nudelar åt oss en halvsekund senare! Vi får det hjärnan tycker vi behöver vara medvetna om!
Och det lilla vi får av vår hjärna, det kallar vi nuet, eller att vi e medvetna!
Å hur mycket e det på en skala!?

Så det e nog inte så märkvärdigt det här med vår medvetenhet tyvärr! :)
Men nu e de de enda vi har, så det e bara å gilla leget liksom! :)
/Bengan

Ps. Och sista Tårtan för terminen nu på onsdag, sedan e det jullov!

 

Inlagt 2014-12-15 11:40 | Läst 2224 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Snygg docka och snygga reflexer! Letade efter fotografen men såg ingen reflex med kamera.

Hjärnan före: Halvsekunden eller nåt ditåt. Jag har lagt märke till att min hjärna fattar beslut innan jag vet om dom. Sen jag fått reda på beslutet har jag nån sekund på mig att lägga in veto om hjärnan hittat på nåt dumt, typ ta en kaka till. Vetofunktionen funkar sämre på nätterna tyvärr.

Om algoritmer: Hörde matematikern Max Tegmark på radion. Han verkar tro på fullaste allvar att universum består av matematik. Jag tror han har fel, universum kan måhända beskrivas med matematik men består inte av matematik.
Intressant! Men svårtuggat, Bengt =)
Hej Bengan.
Kloka, och tänkvärda ord om "nuet".
För var får vi alla våra drömmar ifrån annars, dom som vi ibland får när vi sover, dom känns ju inte som något som vi tilldelas i vaket tillstånd, eller ens har upplevt.
Dom verkar ju vävas ihop av en mängd saker som vi inte tilldelats i ”nuet”, men som kanske har hänt i periferin?

Ha de gött.

/Tobias
Aniara är ett av mina favoritdiktverk och har läst det många gånger. Alltid lika förundrad över hur han gör vackraste vers av fysik, matematik, astronomi och rymdteknologi, inte så vanliga. poesitema precis. Och resan blir väl en symbol eller metafor för den resa vi alla gör gissar jag.
Miman, denna fantastiska "maskin" , påbörjades väl av människor men fortsatte sen och uppfann sig själv tog på måfå in både främmande världar och tider men dog av skam när den fick in hur jorden sprängdes av människors kärnvapen.
Och hjärnan ja, det är väl den som ofta hindrar oss från att vara i nuet? I alla fall det medvetna tänkandet, det handlar bara om igår eller imorgon.
Intressant blogg/ Björn T
PS Glömde - gillar bilden också/ DS
Leva i nuet, en viktig egenskap, men tämligen svår att förverkliga, åtminstone stundtals. Märker ibland att tankar, minnen och upplevelser helt oförhappandes dyker upp. Har ibland fått höra att jag har " fotografiskt minne " kan ha sina fördelar, men kan också verka i motsatt riktning.Barn och hundar, har uppfattats leva i nuet. Får väl söka att iakta hur vår Labrador Findus hanterar situationen, just nu vill han gå på promenad.
Det känns fint att Heisenbergs osäkerhetsprincip ersatt den klassiska mekaniken. ;)
-affe