Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3429 / Den lilla Q-kameran! Fuji X-E1!

En kul, kompakt, kompetent och prisvärd liten digitalkamera för oss som vill använda M-Leicaobjektiv! Här är det Summicron 35! (Även Fujiobjektiv går såklart att använda)
Och så står det  ett Q på baksidan av kameran! Den bokstaven måste vara ett synonym för Kul! :)

.

Det här är ett AF-objektiv som kan tänkas komma på kameran, Fuji 18 mm f2! Vi får se om jag hittar nå't så'nt framöver!

Carpe liksom!

/BenganPostat 2016-09-29 10:56 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 3428 / Objektivtest på Tårtan i dag! Fuji vs Leica!

 Fuji 2/18 mm autofokus

Vi fikar inte bara på Tårtan, vi testar utrustningar också! Bengt-Åke från Sötälje va där med sin X-Pro2 och 2/18 mm, så jag tog chansen att testa ett Fujiobjektiv mot Leicaobjektiv! Fuji testades både manuellt och med autofokus, Leica bara manuellt!

.

Å när folk inte sitter stilla, då blir det även rörelseoskärpa! Manuellt med Summicron 35 mm!

Fujiobjektivet funkade bra, men det e litet tjong när avståndets ställs in via autofokus! Leicaobjektivet går alltid ljudlöst vid avståndsinställning! Men visst e Fujigluggen bra! Har bra skärpa! Men det känns litet mer utmanande att ställa skärpan manuellt! För det e inte så himla lätt när folk rör sig! Men skärpan räcker gott och väl i Summicron 35:an! Nästan för väl!

.

Manuellt skärpeinställning Summicron!

.

Manuell skärpeinställning Fuji!

.

Å så sista bilden hos Gert! Summicron 35 mm, manuellt!

Å inga konstigheter! Simple is Best! Svartvitt Y och jpeg direkt ur kameran!

Så testet blev nog oavgjort, men kanske med en liten fördel för Leicaobjektivet! För Leicaobjektiven har litet mer mytos än Fujiobjektiven!! ;)

God natt!
/BenganPostat 2016-09-28 23:35 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3427 / Ibland blir jag aningen trött på allt positivt Leicasnack! Ursäkta mej!Jag har fotat med Leica sedan 1959, å det har ni säkert hört förut, och att jag gillar Leica, och det har ni nog också hört förut! Men det va en annan Leica i en annan tid!

Leica då, de va en liten, nätt och funktionell kamera! Med rätt optik, så gick kameran ned i kavajfickan! Ett fantastiskt fotoverktyg för reportage, gatufoto och familjefoto! Till ett pris som gjorde att en spårvagnskonduktör på 1960-talet kunde köpa kameran tillsammans med en Summicron 35:a! Jag hade dessutom en svart Leica med svart optik, som kostade nå'n hundralapp mer än den kromade! ;)

Satt och tittade på youtube i går kväll, och på alla hallelujainlägg om Leica! Och, jag fattar ingenting vad gäller alla glada tillrop för Q-kameran! (Kan väl mellan fyra ögon hålla med om att den digitala M9:an e Ok) Men Q-kameran har jag svårt för! Stor, tung, klumpig och dyr! Nu e säkert tekniken i kameran helt leicafantastisk, men det är inte det som det här handlar om! 

Många av de här lovorden för Leica bottnar nog i att det är just Leica! Och att det under de senaste åren blivit en hel del mytos i Leica! Och har man inte varit med så länge på "fotobanan" vad gäller Leica, så kanske man inte ser det här som nå't konstigt! Man kanske inte har någon egen historisk eller praktisk koppling till den tidigare Leica M-kameran och då kan det vara svårt!

Ok, jag skall inte titta så mycket på youtube! Jag fattar! ;)

/BenganPostat 2016-09-28 08:02 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 3426 / Tårtan i morgon och en fin gatufotobild!

Trappan 3

(Bilden här ovan har inget med texten i bloggen att göra)

Som sagt,
Tårtan i morgon och så tar jag mig friheten att visa en gatufotobild via en länk till gatufotopoolen! Det kan vara enklare att visa vilken typ av bilder som man gillar i stället för att försöka beskriva bilder i ord! Nu finns det självklart många andra bilder jag gillar, men den här e litet av en typbild i ämnet för mig! Såg bilden första gången på Galleri Kontrast!
Men allt e ju en smaksak som vanligt!

Här är bilden, som är tagen av Kicki Mannberg

/BenganPostat 2016-09-27 13:52 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3425 / Så va det det här med gatufoto igen! Personliga funderingar!

Kaffebaren

Bilden här har inget med innehållet i bloggen att göra!

Alltså, det är mycket gatufoto numera! Både här på Fotosidan och på andra ställen på internet! För det finns många gatufotoställen på internet! I alla fall bilder tagna på gatan, eller i publika miljöer! Men jag har litet svårt för många av de bilder som benämns gatufoto! Jag tycker det mest är gatudokumentation, eller dokumentation av våra liv i publika miljöer! Å andra sidan, det är väl inte alls så dumt inför framtiden!

Men när jag tänker på "gatufoto", så tänker jag ofta på något annat! Jag tycker det bör finnas nå't i bilden som gör att det blir mer än bara en dokumentation! Något som händer i bilden, kanske ett litet subtilt mänskligt ögonblick, det kan räcka med en blick, och den här lilla grejen i bilden gör att bilden kan stå för sig själv och inte behöver någon som helst text eller förklaring!

Men att hitta en så'n bild tar såklart tid, bra bilder kommer sällan på beställning! Men man kanske måste inse att det är så! Även om det kan ge litet bildångest att bilderna inte kommer i jämn ström!  Bra bilder tar tid att hitta!
Och se'n måste man ju även fånga in bilden i kameran! 

/BenganPostat 2016-09-26 23:06 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 686 Nästa 

Skriver om

  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt