Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3842 / Att ifrågasätta rådande normer!Det brukar vara konstnärers sätt att upptäcka nya vägar! Men att i en normgrupp, försöka sig på det, kräver grit! ;) Ofta så lägger konstnären av efter ett tag och inordnar sig i normen och får då  uppskattning! Ok, då e väl allt väl va?
De beror på vad man e ute efter! ;)

.Jag fortsätter att fota med ett annat icke antireflexbehandlat objektiv, en Sonnar 1,5 / 5 cm i Contaxfattning. (Den här optiken har förresten varit på test hos Hasselblad)

.Här en bild tagen med Sonnar 1:2/5 cm, där jag inte "kolat till bilden", utan försökt bibehålla det som kom ut ur den icke antireflexbehandlade optiken!

Skall bli intressant att se hur 1,5:an funkar i porträttfoto. Å andra sidan, de "skavanker" som finns i sådana här objektiv går ju att fixa i PS! Å andra sidan igen, varför då köpa så fantastiska objektiv man gör idag, då det mesta går att fixa i PS efteråt? :)

/Bengan

Postat 2017-06-22 13:21 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3792 / Artificiell intelligens i hemmet! Å så Grit!
Man talar om artificiell intelligens, min dator e en sådan! När jag varit för länge på Fejan, nå'n halvtimme eller så, så stannar datorn, och det kommer upp en ruta, "Opåverkbart script! Du har varit för länge på Facebook!"  Då e det bara att starta om datorn och försöka komma in igen! Men den här uppstarten, och att få igång Firefox (och XP) gör att jag ofta hittar på nå't annat under tiden! Och att Windows XP inte uppdateras längre gäller inte för alla, jag fick en uppdatering i veckan!

I dag mera fotande med non coated optik! För allt skall inte vara så himla tillrättalagt!
Å de e för litet Grit numera! ;)

http://fof.se/tidning/2016/10/artikel/javlar-anamma-i-skolan

https://www.svd.se/hon-myntade-begreppet--na-framgang-med-grit

/Bengan

Postat 2017-06-22 08:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 3791 / Med stor respekt, Ludwig Bertele.Dagens digitalkameror har gett oss möjligheter att upptäcka äldre fotografiska objektiv. Kalla de här objektiven analoga, men det är objektiv som såklart utmärkt går att använda även på digitalkameror. Och det har adaptertillverkarna förstått. I de flesta fall så använder man en mindre bildyta än den från början tänkta, då de flesta amatördigitalkameror har en mindre sensor än 24 x 36 mm.

Sedan finns det historia i all gammal teknik, även i objektivhistorien. Och innan det fanns någon fungerande antireflexbehandling, så va det svårt att göra användbar ljusstark optik! Men sedan kom Ludvig Bertele hos Zeiss med Sonnarkonstruktionerna på 1930-talet.
Så det e både spännande och intressant att sätta en icke antireflexbehandlad Sonnar 1:2/5 cm från 1937 på Fuji X-E1 år 2017!

.Första bilden (bländare 2.8) och rakt ur kameran! Jpeg! Inga inställningar i kameran, typ mer skärpa eller liknande! Å visst tecknar Sonnaren mjukt, fattas bara annat, för det finns ju ingen antireflexbehandling, då blir det såklart en hel del interna reflexer! (Förstora gärna)

.Den här bilden e litet slarvigt fixad i PS! Aningen ändrade nivåer, litet för hårt kanske, och så på med litet oskarp mask! Den som e skicklig i PS kan säkert göra mycket mer av den här bilden!
Men ändå!

Och som sagt, stor respekt Ludwig Bertele!
Sonnar lever!

/Bengan

Postat 2017-06-21 08:27 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3790 / Ett litet helg och minireportage från Nyköping! Även passande för Facebook!

Här ser ni inkommande och utgående slangar! Det färgade är det utgående, som ni säkert fattar, annars vore det konstigt!

Å vad gäller bloggar, så skall man lägga de udda/intressanta bilderna först, då ökar intresset för vidare läsning! Men det här kan ni säkert redan! ;)

Och OBS, bloggen e anpassad för Facebook, så det e inget naket
eller annat olämpligt innehåll!

.Men helgen va ganska lugn faktisk, trots att jag fick en liten avhyvling på lördagen. Men de va lugnt före, efter och även under! Å mycket vila såklart och då  stora möjligheter för läsning! Här er'e om Higgs partikel! Men fattar inte bilden, partikeln borde ligga på den lilla bulan...?

.Fick varma sockor på mig så jag inte skulle frysa!

.Å för att jag skulle vara vaken under bokläsningen, så klämde den här grejen till runt armen då och då! Smart!

.


Å så fick vi förfriskningar! Det kom en ny påse när den hängande påsen va tom! Mycket fin service alltså!

.

Så jag känner mig mycket nöjd med helgen! I stort sett bara att ligga och läsa och vila!

Fick med mig några förhållningsorder från Nyköping, inga tunga lyft!
Så en dammsugare känns något för tung just nu! ;)

/Bengan

Postat 2017-06-20 13:53 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3789 / Att bli en långsiktigt intressant fotograf så måste man kanske sluta "tävla i solnedgångsbilder!"

Fotgängare


Men visst kan man göra snabba klipp med "solnedgångar", för det e ju den vanligaste amatörbilden! Och gillas då såklart mest och bäst! Men ändå, det här gillande, som ändå glöms efter nästa solnedgångsbild, vart leder det egentligen! Å andra sidan, det e ju väldigt trevligt med gillanden! "Titta här, så många gillanden jag fått!" Alltså måste jag också vara en bra fotograf!
Nåja, jag tror ju att det är solnedgångar som gillas, inte fotografen!
Men de e nog så numera, de här via nätet, de e en social "bildbytargrej", mera än fotografi!
Å det e väl också trevligt! :)

Annars rätt lugnt!

/Bengan

Postat 2017-06-20 07:58 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 759 Nästa 
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt