The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 255 / "Objektivtest" Zorki 1,5 / 5 cm (Zeiss) samt långfärdsskridsko å litet från väntsalen i Gnesta........

 

Jag har tagit några negativa färgrullar med min Zorki-glugg på 1,5/5 cm. Mao en av de Zeiss-gluggar som ingick i den Ryska beställningen på FED-optik från Jena 1946. Optiken sattes i rysk fattning sanolikt 1949. Optiken är T-behandlad, men inte MC.


Så här ser objektivhuvudet ut när det är borttaget ur fattningen. Zeissnumret syns på den bakre objektivringen.

 

 


Här en bild från sista onsdagsmötet. Nu är den här bilden nog litet orättvis mot Zorki/Zeiss då det är rörelseoskärpa inblandad på det mesta här, sannolikt även hos fotografen! :)

 


Men här tycker jag optiken klarar sig bra! Motljus och grått!!

 

 


Å den här bilden säger väl inte så mycket annat än att för att ta "vanliga" medljusbilder så funkar Zorkin utmärkt trots sina dryga sextio år!

Optiken hade jag på min Leica M6.

 

Se'n har ju isarna kommit runt i Sörmland. Grannen ringde för någon dag sedan och föreslog en skridskotur på Klemmingen. (Ligger norr om Gnesta) Å vi tar det lugnt sa han. Det passade bra för min del då jag köpt ny skridskor.

Tidigare har jag åkt på ett par egenhändigt byggda skridskor, som jag byggde för en tjugofem år sedan, och använt ett par telemarkspjäxor, Asolo Extreme, som skridskopjäxor. Ni som inte sett ett par sådana pjäxor, så är det ett par handsydda italienska läderskor, typ utförspjäxor!! Mao, stadiga OCH tunga.
Nu hade jag köpt ett paket på rea för en 900:- mest för att komma över ett par lättare skor, men fick ett par skridskor på köpet.

Så där efteråt kan jag väl säga att jag nog bara blev imponerad av bindningarna på de nya skridskorna i jämförelse med mina gamla skridskor. Mina gamla skridskor är också av aluminium men har en mycket längre glidyta och aningen tjockare skena. Mao dom har ett bättre glid. Så nu funderar jag på att sätta den nya bakbindningen på mina gamla skridskor...  :)

Nåja, åkte gjorde vi i alla fall, å det va nästan vindstilla, sol och blå himmel och isen var en 15-20 cm. Jag tog några bilder. Några bilder e litet snea, men det är inget mondänt eller trendigt utan det bara blev så då jag tog de flesta bilderna under färd och tittade mest framåt/nedåt för att se ev sprickor i isen, än åt det håll jag fotade! :) 
 
Alla skridskobilder Canon G10. 28 mm läget.

 

 


Motljus med Canon G10

 

 


Vi träffade några trevliga fiskare. Gös och gädda var det som gällde idag!

 

 


Å så fika med mackor på en liten ö, å solen värmer!!!
Se'n är det svårt att komma igång igen....

 

 


På några ställen, i lä bakom några öar, låg ett millimetertunt snötäcke.

 

 


Här er'e litet snett å trendigt fotat igen! ;)

 

Och har börjat fota litet i vår Pressbyrå.
Tidigare så va det ju en vänthall å jag har tagit några bilder därifrån.

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/460712.htm

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/516477.htm



Tänkte att det kunde vara kul att ta några bilder nu i den nya "väntsalen"!

 

 


Å en liten del är fortfarande väntsal..

 

Ok, tack för idag, slut för idag!

/Bengan

 

Inlagt 2009-01-17 22:02 | Läst 6263 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilka härliga vinterbilder. Själv så har jag inte stått på ett par skridskor sen 1974 å då va det konstfruset som gällde. Zorkin funkar ju bra den med.Puc-bilden har en mycket fin värme å gemyt över sig
Svar från Benganbus 2009-01-18 20:41
Du får lämna in nå'n ny grej å köpa ett par långfärdsskrillor å ta pendeln till Gnesta så tar vi en tur på Frösjön som ligger 20 meter från stationen och se'n avslutar med en fika på Humles konditori med nybakade semlor! :)
Ser med all önskvärd tydlighet att jag kan fortsätta sökandet efter Zorki- eller Fedprylar... Fungerar bra! Ska ha någonting i en prisklass under Leican som dagligen får följa mig överallt. Analogt alltså! //Hasse
Svar från Benganbus 2009-01-18 20:43
Det finns mycket spännande i FED och Zorkiväg!
Till bra priser också!
/Bengan
Trevlig läsning och sköna bilder, Bengan.

När jag ser telefonbox-bilden så blir jag enormt sugen på att införskaffa en normal. Saknar det utsnittet! En Nikon FG20 med Nikkor 1.8/50mm var min första fotoutrustning (1987). Sen tror jag även att jag hade en normal till min Olympus OM-1;a i slutet av 80-talet. Så det vore lagom så här 20 år efteråt att skaffa en 50;a till min Leica! :)
Svar från Benganbus 2009-01-18 20:44
Köp en Jupiter-glugg!! :)
Trevliga utflycktsbilder. Beträffande Pressbyrån, hos oss har vi fått en helt ny Pressbyrå invid station Åkersberga (bussar/Roslagsbanan).
Och där kan man läsa: detta är ingen väntsal! ;)
Svar från Benganbus 2009-01-18 18:52
Tack för det Stephan!
Å vad gäller väntsalar, så går vi sannolikt in i ett "kallare klimat"!
Därför känns det extra varmt och mänskligt att sån'a här ställen finns. Tänker också på väntsalen nere vid Saltsjöbanan i Stockholm, där kan du också gå in och sitta utan att köpa något!
Hej igen...

Upptäckte att en samlare som jag flera gånger tipsats om bor i grannbyn! Världen är liten - i alla fall om det gäller rysskameravärlden...

Ska kontakta mannen ifråga, kanske finns överex som inte platsar i samlingen. Om inte annat måste det kunna ge en givande titt på samlingen! www.hedeby.org - bekant för dig?

Funderar på om inte jag lite fördärvar ert Dogma-fotande, vatusan det är ju mitt standardsätt att fota! En kamera som är med runt nacken, en reservrulle i fickan - that´s it! Vardagsfoto för mig... Måste passa utmärkt med en ryss som standin för Leican... //Hasse