Kontemplative KayCee

kontemplation -en -er s. (djup) begrundan, försjunkande i betraktelser

Nu är vernissagehelgen över …

Jag och två andra nya medlemmar i Södertälje Konstnärskrets ställer ut målningar, foton och digitalkonst på Galleri Kretsen i Södertälje. Marion Forssell och Ulf Sand är målande konstnärer i akryl resp. olja.

Själv visar jag svartvita porträtt, PhotoArt och Digital Fine Art. En förklaring är kanske på sin plats; efter över fyrtio års fotograferande och trettio års daglig användning av datorer, har jag börjat titta på möjligheterna att använda fotografiet som grund för konstnärliga övningar. I dag huvudsakligen på min iPad Pro, med den tryckkänsliga pennan, Apple Pencil. Det är alltså dessa, ibland mer och ibland mindre, bearbetade foton jag kallar PhotoArt – i brist på en bättre svensk beteckning.

Jag visar även Digital Fine Art, där jag startat som man gör "analogt" med ett tomt ark eller tom duk. De rit- och målarappar jag använder ger mig tillgång till en komplett färgskala, olika typer av färger, samt en uppsjö av olika pennor, penslar och andra verktyg. Jag kan dessutom skapa egna varianter av verktygen och spara dessa för framtida bruk. Jag har möjlighet att arbeta i flera lager, ställa in transparens mellan lagren och låta dem interagera med varandra. I en, ofta använd app, Stackables, kan jag skapa hela filterpaket som går att spara och återanvända.

Ett av dessa filter, som jag döpt till "b&w A. Adams" använde jag till att slå om en del färgbilder till en serie svartvita porträtt med mustig svärta och fin gråskala. Mina fotografier är annars av typen Street Photo, men de som väcker mest intresse hos besökarna är nio svartvita porträtt på lite äldre herrar med karaktär och attityd. Med olika uttryck stirrar de, från sin vägg, tillbaka på besökaren. Ett par stycker ser bort, kanske lite fundersamma över hur de hamnat i den här situationen. 

För närvarande har jag c:a 185 st appar för bildredigering, teckning, målning och grafik på min ritplatta. Samtliga verk på utställningen är gjorda på en iPad Pro. Photoshop på stationär dator har jag bara använt för att komma åt utskriftsprofilerna till den Epson A1-skrivare som jag haft till mitt förfogande i Konstnärskretsens grafikverkstad.

Utställningen visas på Galleri Kretsen i Södertälje tis-sön kl 12-16 t.o.m. 10 september. 

Postat 2017-08-28 16:18 | Läst 1735 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera