Livet, konsten och tekniken

Bonjour tristesse!

Så var det då äntligen semester, även om det satt hårt åt. Lite småsaker måste fortfarande fixas, men i stor sett är läget under kontroll. Det känns bra. Efter en (som vanligt) ovanligt jobbig vår har man stort behov av att vara ledig. Första dagarna ägnar jag därför gärna åt kvalificerat slappande. I år har vi en nybyggd veranda som behöver leveranstestas. Att sitta i skuggan med en kopp kaffe och en bok och känna in kvalitén passar därför bra med det rådande vädret.

När man behöver liite mer stimulans så passar lite budget-retro fint. Dvs kompaktkameran i 1:1-läge och svartvitt. Finns många intressanta former att studera just runt knuten, och ingen jobbig framkallning att vänta på. Tyvärr blir ju kontrasten inte riktigt samma som med film, och min kamera ger inte raw-bilder i detta läge vilket är ett klart minus. Men för lite lek en lat dag duger det gott!

Rabarbern är ju en given favorit.

Vallmon har också intressanta fröställningar. Men Fotosidan envisas som vanligt med att vända mina bilder åt fel håll. Någon som vet varför?

Men blommor skall nog fotograferas i färg. Låter man kameran konvertera själv blir det mest grå gröt av alltihop. Bättre att lita till Lightroom där.

Även om det känns banalt så är det nu ett ypperligt läge att fotografera blommor att användas till gratulationskort under resten av året, och man skall inte heller glömma att ta neutrala bilder som kan fungera som bakgrunder i årets fotobok. Annars sitter man där i november och undrar förvånat vart grönskan tog vägen! Även tidningen Foto har i sitt sommarnummer taggat ner konstfotoprofilen och "likar" såväl solnedgångar som badstränder och myror i motljus! Det banala är alltså det nya-nya. Vi får se om trenden överlever rötmånaden. Min gissning är att sannolikheten för det är låg.

Sist en ros till alla er som fortfarande jobbar i värmen! Hoppas ni också får komma på grönbete snart!

Inlagt 2014-07-08 14:10 | Läst 1225 ggr. | Permalink
Blommor är inte alls banalt!

Trevlig semester på dig!
Svar från ylva_h 2014-07-08 16:16
Trevlig semester på dig med!
Jag tror inte att det är med spektakulära bilder man utvecklar bildsinnet. Det är inte de bilderna jag återvänder till. Den stora konsten är att avlocka vardagsmiljön intressanta bilder. Svartvitt är svårt. Kanske är vi otränade för det nuförtiden.
Svar från ylva_h 2014-07-08 20:04
Ja, du har rätt. Varje tid har sina favoritmotiv och stilar. Men jag känner lite att när jag tittar tillbaka i mina gamla sommarbilder så ser de ungefär likandana ut med blommor osv.
Svartvitt är trevligt i bland, när man har mycket röriga bakgrunder tex. Då blir det lite lugnare om man slipper färgprickarna. Med digitalkameran är det ju enkelt att ställa om och prova sig fram.
Tack Ylva, om några dagar så sticker vi...
Det blir några blogginlägg
Svar från ylva_h 2014-07-09 10:38
Ha en skön semester!
Jag förutsätter att du gjorde en ordentlig ankomstkontroll av altanen...
Svar från ylva_h 2014-07-09 10:39
Givetvis! Har dock inte hittat något folkdanslag ännu, men det kommer ;)
Ibland får man anstränga sig för att koppla av. Ha en trevlig semester :)
Svar från ylva_h 2014-07-10 21:44
Det börjar kännas bra! Nu är det svampskogen som lockar.
Önskar dig en trevlig semester också. Och kanske en och annan fotosession...