Livet, konsten och tekniken

Strålande tider? Nej inte läng(r)e?

Vi hade turen att bli bjudna på ett väldigt trevligt kalas på Alebo Pensionat i Småland. Jag hade aldrig hört talas om Alebo tidigare, men det visade sig ha varit en populär brunnsort runt sekelskiftet. I en broschyr som fanns i receptionen hittade jag en bild av reklamen från 20-talet:

Hälsokällan fanns fortfarande kvar i ett litet lusthus på gårdsplanen och vattnet smakade utmärkt. Däremot hade "pitchen" Stark Radiumhalt (som nämns tom två gånger!) en något annorlunda klang i dagens läge. Detta måste givetvis undersökas! Så vid avresan passade jag på att fylla en flaska med "Hälsovatten" och ta hem.

Åter på jobbet ställde jag upp ett jämförande test: Hälsovatten, vanlig oöppnad Ramlösa samt en flaska kranvatten direkt från diskbänken. Och så fram med mätinstrumentet.

Resultat? Ingen mätbar strålning från någon av flaskorna. Möjligen tickade det något mer från kranvattnet, men inget mätbart. Om det nu fanns radium i hälsovattnet så hade det förflyktigats under hemresan.

Det kom lite hälsovatten från ovan också, men det varade inte länge. Det var rätt behagligt efter all värme. Riktigt svenskt sommarväder till sist!

Och födelsedagsbarnet som fyllde 25 för 2:a gången lyste som en sol!

Inlagt 2014-08-23 14:21 | Läst 1429 ggr. | Permalink
Ja tänk att det fanns en tid när man trodde att radium var hälsobringande! Den idén levde kvar rätt länge. När jag var barns fanns ett tvättmedel som hette Radion, namnet var säkert inspirerat av liknande tankegångar.
Svar från ylva_h 2014-08-25 20:36
Det kanske det är, men i tillräckligt små doser? Folk som jobbar på atomubåtar lär ha bättre hälsa än normala människor. Men det kan ju också bero på att de inte är en representativ grupp och har täta hälsokontroller.