Livet, konsten och tekniken

I min lilla låda

Ärvde en gång i tiden en hög gamla kameror. De hade stått i en garderob hemma i föräldrahemmet i många år och vi barn hade lekt med dem då och då. När hemmet splittrades hamnade kartongen hemma hos mig. Den lyckades överleva ett antal flyttar och hamnade längst in i min garderob. Då och då har jag tänkt att det skulle vara kul att ta reda på om de gamla kamerorna fortfarande fungerade, men brist på tid och svårigheten att hitta rätt film fick det hela att rinna ut i sanden.

När retrokameradiskussionerna blommade upp förra året tyckte jag att det kunde vara dags att plocka fram den gamla lådan och titta lite närmare på innehållet. Det visade sig vara ett par lådkameror, några 50-tals småbildskameror, en Kodak bälgkamera och mina egna Instamatic-kameror från tidigt 70-tal.

Några egna inköp och ytterligare tillskott från släkte har dessutom tillkommit under året.

Tänkte presentera kamerorna allteftersom de testas, först ut blir lådkameran Box Tengor.

Box Tengor 

 Det här är en enkel lådkamera från 1930-talet. Den laddas med 120-film, så det är inget problem att komma igång och fotografera med den. Bildformatet är 4x6 så man får ut hela 16 bilder per rulle.

Det finns en briljantsökare för liggande och en för stående bilder. Som vanligt är de inte så värst briljanta, men man kan hyggligt gissa hur bilden kommer att se ut.

För skärpan finns både ett läge för närbilder (1-3 m) och ett för avståndsbilder.

Två bländare, 11 och 22,  så man kan justera lite där också.

Odenplan söndag eftermiddag

Avtrycket är en spak på sidan med en enda slutartid som lär ligga runt 1/50 enligt vad jag ha hittat på nätet. För säkehets skull finns en liten låsarm som gör att man inte kan råka komma åt avtrycket vid fel tillfälle. Man kan gissa att filmen var dyr förr i tiden så det var en uppskattad detalj. För lägre expneringar drar man ut en spak som ger "T"-läge.

Bilderna blir fövånansvärt bra, mjuka med fina detaljer. Det svåraste är att hålla kameran stilla eftersom den är ganska lätt.

Sveavägen norrut

På första rullen verkar dessutom filmen inte ha legat helt plant, hötorgsskraporna lutar lite!

Inlagt 2010-01-10 13:23 | Läst 3128 ggr. | Permalink
Härligt att du vågar använda dom gamla lådorna. Första bilden skulle ju kunna vara från 1950 utan vidare, skön känsla.
/Peter
Svar från ylva_h 2010-01-10 14:56
Ja bilderna blev oväntat bra. Men att använda den som "adventskamera" var nog lite väl vågat :-) Skall lämna in första färgrullen i veckan så får vi se om det blev något.
Min första kamera var en Box Tengor, men av 1950-talsmodell. Jag tror att det var mest kosmetiska förbättringar de gjorde. Dessutom hade min kamera 6x9-format. 4x6 var en nyhet för mig. Min hade dessutom hålskivebländare med tre lägen samt tre fasta avståndsinställningar. Det sämsta med den tyckte jag var sökaren.

Här är en bild jag tagit med den kameran:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1931470.htm