Livet, konsten och tekniken

Expedition i österled, del 2: Sofia

Här kommer lite "highlights" vad man kan se i Sofia med omgivningar under en helg.

Inne i stan finns det en del fina sevärdheter. Man hinner igenom det mesta på en dags sightseeing. En del är tyvärr stängt för renovering, det råder en fullkomlig byggboom.

Det roligaste var ändå att titta på folklivet, tex här på "Kvinnornas marknad".

Lite gurka, mums!

Klart man tar på sig shoppinghatten när man skall gå marknad

Här vankas goda bulgariska ostar

Säsongens största hit är inte snus som jag först trodde utan burklock. En rulle röda tack...

Det fanns shoppingmöjligheter för retrografer också

Stan är full av spårvagnar och även trådbussar. Så utvecklingen har liksom sprungit i kapp. De som aldrig hann ta bort spårvagnarna är ju utramoderna nu!

Men har du inte fattat att pojkar och spårvagnar skall man aldrig springa efter?

Man bör inte heller missa de fantastiska guldskatterna på "Nationella Historiska Museet" som ligger strax utanför staden. Från början är byggnaden avsedd att bli utrikesministerium och är sevärd även den, om man inte är så intresserad av de fantastiska fynden från 400-talet f.kr. Inte helt lätt att hitta dit dock. Vill man fotografera inne på museet går det att köpa en fotobiljett. Museefoto är inte riktigt min grej så jag hoppade över det, vilket jag ångrade lite.

Det fanns parker för alla smaker:

Ett annat monument som ter sig ganska orginellt för en folkhemssvensk var detta:

 

Pojkarna hade kul trots den något tungt dekorerade omgivningen.

En öl är alltid gott

Och till sist lite modern "folkkonst"

 

Inlagt 2010-08-12 23:16 | Läst 1669 ggr. | Permalink
Hmm. Det där där retroståndet hade man ju gärna tittat mer på... Jag tyckte mig se bl a en Zeiss Werra.
Svar från ylva_h 2010-08-13 10:09
Jag pillade lite på den men sökaren saknades och utgångspriset var nära tusenlappen så det fick va. Det var för varmt för att pruta...
Så skojigt att flyta runt och insupa atmosfären i en så annorlunda stad! Det där tunga monumentet kommer mig att tänka på Brantingsmonumentet :-)

Säljer dom burklock? Som i Povel Ramels och Martin Ljungs film Ratata. Där sitter Martin i ett stånd i Tropikerna(!) och säljer glasspinnar, medan Povel läskar sig i baren intill. Efter ett tag kommer en besviken Martin in, affärerna går inget vidare. "Dom vill ha glass på pinnarna också" suckar han.

Flickor ska man inte heller springa efter :-)
Svar från ylva_h 2010-08-13 10:20
Det var roligare att flyta runt än att titta på kyrkor, även om de var fina. Efter ett par stycken blir man "tempeled out" som det stod i min kinesiska guidebok. Det fanns många fina cafeer och maten var billig så man kunde sitta och titta på folklivet i lugn och ro.

Det var tråkigt att det municipala badhuset var stängt. Men den naturliga mineralvattenkällan utanför höll öppet. Fullt med folk som fyllde på flaskor med hälsosamt vatten vid en spårvagnshållplats. Jag tänkte smaka och upptäckte att det var varmt, säkert 40C!

Den filmen har jag missat, låter kul!

Det var väl någon norrman som lyckades kränga sand till de Saudiska scheikerna? Specialvariant för rening av pooler om jag minns rätt.

Misstänker att det var konserveringssäsong och viktigt med lock som har bra tätning. Glasburkarna går nog att återanvända.
Sofia verka intressant
Kan meddela att även FInland exporterat sand till Saudi
Den lokala sanden är för fin för reningsverken ;)
Även svår att använda som ballast i betong
Gurklasset påminner mig om när det svenska 80-talsbandet Trance Dance skulle spela i Polen och att få gaget i Dollar va ju inte att tänka på. Det va Zloty som gällde och den valutan va ju helt värdelös utanför landets gränser. Men arrangörerna hade ett ess i rockärmen och erbjöd bandet en skeppslast med slanggurka till valfri hamn i Sverige. Det vart inget gig i Polen :) Annars så ser det varmt och skönt ut där borta med.
Ja ha du hinner se en hel del. KUL.
Jisses vilken kyrka (eller???) på första bilden. Bilden på snubben som ligger på parkbänken vid den stora hunden fick ett stort leende.
Typiska öststatkulpturer. Undrar hur många så'na de' finns.!00-tals??
Ha de' fortsatt bra//Kurre