Livet, konsten och tekniken

Snö? Snö!

Åkte till Holland i torsdags. Väderleksrapporten hade varnat för snö, och med tanke på hur vår snöberedskap är kunde man känna viss oro. Det snöade lite redan på eftermiddagen, så Taxi Stockholm kände inte för att köra ut den förbeställda taxin.  På Arlanda var flyget ner en timme försenat, tråkigt men inget allvarligt.

Holländarna gillar juldekorationer, kunde jag konstatera. Några granar utanför hotellet. Det fanns ett dussin till inomhus, knappt man kom fram. Samt teddyrenar i naturlig storlek och girlanger och ljus överallt.

Fyren i Noordwijk var också juldekorerad.

Det var snö på stranden och såg inte så badvänligt ut.

Sen snöade det lite mer under natten. Så här är det inte ofta holländarna ser sitt land.

Och sen var det dags att åka hem efter utfört uppdrag. Inte helt lätt. På Schiphol blev så småningom alla avgångar inställda. Men ingen information. Vid gaten fanns inte en kotte. Inte i informationsdisken heller verkade det som, kön var en kilometer lång (hela vägen ut till slutet av terminal C!).

Vi hade tur och kunde boka om till ett flyg på lördagmorgonen och fick sova ett par timmar på hotell. På morgonkvisten insåg man att alla inte varit lika lyckliga. Iväg verkade de flesta ha kommit i alla fall.

Tre timmars väntan i planet på att avisningen skulle bli klar kändes trist, men med tanke på alla som sitter fast ute i Europa i dag så var vi ändå lyckliga. Vi kom ju faktiskt hem!

Är det inte lite konstigt att det skall behöva bli totalt kaos så fort det snöar? Inställda flyg och inställda tåg. Det har varit likadant varenda vinter de senaste tio åren. Är det inte ganska naturligt att det kommer nederbörd lite då och då? Hur kan man vara så naiv att man dimensionerar ner snöröjningen så fort det kommer en mildvinter eller två och ändrar normen för "normalt" vinterväder?

 Man förundras. Och tänker med medlidande på alla som sitter fast på flygplatser och järnvägsstationer utan information eller möjlighet att ta sig hem.

 

Inlagt 2010-12-19 21:54 | Läst 2096 ggr. | Permalink
Tänk att de ställer ut bäddar på flygerminalen, det har jag aldrig sett! Det är väl det som avses med snöberedskap då. Min far som reste mycket i tjänsten brukade alltid ta tåg på vintern. Men det är ju inte heller något säkert kort numer. En gång föreslog en satiriskt lagd person att trafikbolagen borde anställa framtidsstudieexperter för att hjälpa dem att förutsäga nästa gång det skulle bli vinter. Det är många år sedan, problemet tycks vara gammalt. Varför löser dom det inte? SJ har tagit fram en beredskapsplan i år (för att vara förberedda nästa år), någon journalist hade grävt fram en likadan plan från SJ för 2002, fortfarande inte införd. Någonstans i allt det här så är det något som inte funkar rationellt.

Fyrtornet är verkligen vackert!
Schiphol i lördags morse liknade en katastrofplats. Men det var lite mysigt med långa korridorer förvandlade till sovsalar med gröna sängar och röda filtar. Rena julkalaset! Vi klarade oss ganska bra tycker jag och Tack Gode Gunnar! Varje gång han öppnade munnen fick vi en jackpot av nya möjligheter. Låt vara att de flesta stängdes. Höjdpunkten var 1:a klass tåg med nöd och näppe inklämd innanför dörren =) En resa man sent ska glömma även om den inte var minnesvärd.
Man undrar faktiskt hur det kommer sig att lite snö ställer till total kaos. Vore kanske läge att flygplatserna är förberedda på att det kan bli vinter. Arlanda har tydligen insett det.
Smart med tältsängar på flygplatsen.
Näst sista bilden var riktigt läcker.
Kunde de inte ha bäddat innan de reste vidare? :-)
Svar från ylva_h 2011-03-06 20:27
Tycker lite synd om stackarn som satt kvar i sängen och läste en tjock bok. Han såg rätt resignerad ut...

De andra kanske nog bråttom, när det väl blev något gällde det att springa för att komma först i kön.