Livet, konsten och tekniken

Retrofotosimulanten

Kände ett sug efter att fotografera med film, men det ligger redan alltför många oframkallade rullar i kylen, så jag orkade inte riktigt ladda någon av de gamla maskinerna. Men det finns hjälp för lata retrofotografi-wannabees: Man kan ställa in kompaktkameran på svartvitt och 1:1! Så denna dag blev det dubbelt digitalt med färg och svartvitt.

Snurrigt i Rolleiflex-stil

Dagens första mål var Fotografiska. Där hade Uppsala Fotofika bjudit in till träff. Ett sådant tillfälle att träffa ett antal Fotosidan-profiler kan man ju inte missa. Många har ju relativt porträttlika profilfoton så att de går lätt att känna igen. Hade varit värre med bilder på hunden... En trevlig blandning av Uppsalabor och Stockholmare var det. Mycket intressant dryftades. Dock inte så mycket tyska filmkameror.

Per berättar om sin spännande Rom-resa. Hoppsan, nu blev det visst färg?

 

 Anna

Per

 Ewa

 

 Jan-Olov

Fototeknisk diskussion

Och sedan fanns det ju "lite" bilder att titta på. Att se både Henri Cartier-Bresson och Ruud van Empel på en dag är rätt mastigt. Henri Cartier-Bresson är ju en klassiker och Ruud van Empels skogsrån är också rätt spännande! Efter de starka kontrasterna var Anna Claréns svala bilder ganska rogivande.

Den hoppande mannen fanns naturligtvis med. Men ser han inte ut som "ampelman"?

(Alla svartvita bilder är förstås direkt från kameran.)

Och sen drog jag vidare på nya äventyr....

 

Inlagt 2013-04-08 21:15 | Läst 1516 ggr. | Permalink
1:1 och svartvitt i det digitala är kul
Svar från ylva_h 2013-04-08 21:38
Ja, det blir lite annorlunda! Men riktig film är ännu roligare. Och varför kan inte kameran ge raw-filer samtidigt? Informationen på sensorn är ju samma...
begust 2013-04-08 22:01
Med min Panasonic fick jag både jpeg och rawfiler
rawfilen i färg så klart, jpeg i svartvitt
Svar från ylva_h 2013-04-08 22:19
Verkar tyvärr inte vara så på Canon. Men jag får väl konsultera manualen igen...
Vad kul att se dina bilder från fikat! Finstämda och "mjuka" bilder.
Ha det fint!
ewa
Svar från ylva_h 2013-04-14 20:35
Tack Ewa! Det mjuka beror mest på att jag inte riktigt har koll på hur man skärper bilderna på ett bra sätt. Men för porträtt funkar det ju.
Ha det bra!