Livet, konsten och tekniken

Retrofotosimulanten drar vidare - mot Fotografins Hus

När man har varit på Fotografiska och vädret är fint är det bra läge för ytterligare kulturkonsumtion. Om man har månadskort på SL kan man tex. ta en liten promenad till Slussen och hoppa på Djurgårdsfärjan där. (Den lär ha lagt till direkt till Fotografiska på prov ett tag också, men så lite reklam som det gjordes för den verkar man mest ha velat bevisa att det fanns för dåligt kund-underlag!)

När man ändå är på Slussen är det ju bara några steg extra till Galleri Kontrast som just nu visar Pressfotografernas "Årets Bild". Alltid intressant att se, finns kvar till 5/5 så chansen finns än.

Alltid gott om tid på Slussen!

En strömmingspuss sitter bra i vårsolen.

När man tagit sig till Skeppsholmen (och förstås fotograferat Grönans nya torn, nu med bygglov) så är det ju trevligt med en promenad längst kajen och titta på skutorna som ligger där.

Här kan man både flanera och fotografera.

Ostörda.

När man just känner att man har tittat klart på båtar så kommer man lägligt nog till Fotografins Hus. Då är det lämpligt att smita in där och titta på Joan Fontcubertas bilder. Eller, det är egentligen inte hans bilder som den vänlige mannen receptionen berättade för mig: Fontcuberta hittade ett program som används för att omvandla information på kartor till 3d-modeller. Han blev nyfiken på det och matade i stället för kartinformation in olika välkända bilder som fick bli underlag till fiktiva landskapsbilder. Landskapen blev oerhört dramatiska.

Som ingenjör funderar man ju på hur programmet kunde tolka de (förmodligen digitaliserade) bilder som det utfodrades med. Det gick dock inte att skönja något samband eller mönster i utfallet blev baserat på ursprungsbilden.

Landskap utan minne.

Och blir man sedan fikasugen är det nära till Moderna. Men var försiktig, man bör inte överdosera kulturintaget! Kanske dags att tänka på "Beach 2013"? Då får man ta det lugnt med fikat också.

Kolhydratval.

Och sen får man knalla hem och börja fundera på middagen.

Over & out!

 

 

Inlagt 2013-04-13 22:39 | Läst 1475 ggr. | Permalink
Du är inte tydlig om vid vilken kaj du plåtat skutor. Det är så länge sedan jag var i Stockholm nu att jag inte kan identifiera den. Men det tycks som om skutorna är i bättre skick nu än de halvvrak man såg vid Strandvägskajen förr i tiden. Fotografins hus är en annan intressant sak som uppstått i Stockholm sedan jag lämnade stan.

Vad beträffar Fontcuberta så hade jag aldrig hört talas om honom, men nu har jag googlat lite. Han är systemvetare, tyngd av akademiska meriter, så man kan nog räkna med att tekniken han använt för sin bildbearbetning är avancerad. För övrigt förstår jag inte riktigt vad det går ut på, vad han egentligen sysslar med. Men säkert är det intressant nog. Mitt eget fotointresse ligger nog annars mer åt det enkla och raka. Ännu så länge i alla fall, kanske får jag så småningom behov av några konstigheter som kan utveckla mitt eget fotograferande. Men där är jag inte nu.
Svar från ylva_h 2013-04-14 09:14
Hej!

Det är inte så konstigt, skutorna på Skeppsholmen har inte legat där så länge. Jag tror att man byggde en ny kaj runt holmen på "djurgårdssidan" något år efter att det nya Moderna Museet blev klart. Minns dock inte vad som fanns där innan dess. Kanske inget? Tror Fotografins Hus uppstod samtidigt, det är ett av de gamla skjulen som har renoverats lite. Sen stannar ju Djurgårdsfärjan på Skeppshomen nu, och det gör att det är många som åker över och tar en promenad runt. Det är mycket mer folk där nu än det var förr.

Fontcuberta var "artist in residence" någonstans när han gjorde landskapsbilderna. Det fanns en intervju på museet som uppenbarligen var gjord över Skype. Jag tror han har formatterat filerna från scanningen av ursprungsbilderna ganska kraftigt för att få vettiga resultat. Lite lustigt är det ju med "digitala foton" som inte passerat genom en lins, av något som inte existerat.

Håller med om det enkla och raka. Men i bland kan det vara kul att se annat också. Det blev en väldig kontrast till de dokumentära fotona i "årets bild" som jag sett precis innan. Där var det inget som var påhittat, även om man kunde önskat det. Antites kanske är ordet.
Suverän kråkbild!
Svar från ylva_h 2013-04-14 09:16
Beröm från mästaren, man tackar och bugar!
Mycket kultur av olika slag
Förstår att du måste ha ett kolhydratintag på vandringen
Gillar gubbarna på sin båt
Svar från ylva_h 2013-04-14 09:20
Ja, jag har ju sällan så mycket ledig tid i stan så det gäller att beta av mycket på en gång. Och så var ju vädret så fint!
"Gubbarna" på båten är ett par som satt och njöt av solen utan att låta sig störas av den ständiga strömmen av åskådare. Jag var mest faschinerad av att de kunde skärma av så bra. Och kul att båten heter "Torsten".
Vad fotografen skulle fånga var däremot svårt att förstå!
Du verkar haft en trevlig dag :)
Fotografins hus står på min "att besöka lista". Jag har aldrig varit där och nu börjar det bli dags.
Svar från ylva_h 2013-04-14 20:38
Bara att se till att komma dit då! Det är inte så stort, så man kan gott ta det på vägen till eller ifrån Moderna. Och det finns många fotogeniska saker i närheten. Jag lekte med en gammal lastbil i 15 minuter...
Fint inlägg och många intryck du fick den dagen! För mig räckte Fotografiska gott och väl. :-)
Ha en fin söndag!
ewa
Svar från ylva_h 2013-04-14 20:42
Ja det var mycket intressant! Men så hade jag ju redan sett utställningarna på fotografiska en gång redan. Efter första vändan var jag helt slut, så det var bra att ta en extra titt när man hade fått smälta det lite. Och så blev det lite plats över för nya intryck.
/Y