Annons

Vilka tror ni påverkas mest av AI?

Produkter
(logga in för att koppla)

fotobollfoto

Aktiv medlem
Tänk nästa OS, när tv och tidningar världen över väljer att AI-generera allt innehåll i sina kanaler hellre än att skicka fotografer eller köpa tv-rättigheter.
... och brölloppsfixare som erbjuder AI-bilder hellre än brölloppsfotograf. Vi kan få bilder från Mount Everest topp, eller från månen. Tänk vilka minnen att visa upp för framtiden!

Men det tar nog några år till
 

Sten-Åke Sändh

Aktiv medlem
Jag kan inte förstå hur någon kan tro att detta på något vis skulle lösa detta problemet.

Vi kommer nog snart få tillsatser att sätta fram på objektiv, med tillräckligt bra skärmar i för att kunna fotografera av AI-genererade bilder och vips är den AI-genererade bilden certifierad som omanipulerad.
Det kommer säkert lösa en stor del av problemen då exv. stora nyhetsbyråer och andra större spelare kommer bygga upp en certifierad omvärld som de kommer kunna lita på i betydligt högre grad än idag och tillit är grundbulten i allt detta. Idag är situationen den helt omvända.

Det är ingen slump att de stora mediaaföretagen och de IT-företag som står för utrusningen driver detta. För mediaföretagen är trovärdigheten allt. Utan den finns överhuvudtaget varken någon autenticitet eller "sanning". Problemet med det är att det är omöjligt att planera och utveckala en värld utan en vettig omvärldsbeskrivning.
 
Senast ändrad:

Falumas

Aktiv medlem
C2PA kan kanske lura någon, jag tror endast att dom som vill luras kommer profitera på den eftersom det inte krävs speciellt mycket för att att gå runt den. Möjligen räcker en 8k-skärm och en 24MP-kamera som är C2PA-certificerad.
 

MNB

Aktiv medlem
Om 10 år eller något när AI är helt problemfritt så lär fotografer bli överflödiga tyvärr. Varför kommer reklambyråer och nyhetsbyråer betala fotografer när dom kan generera en egen bild?

När tiden är inne och AI är såpass bra så hur ska man ens veta om favoritfotografen man följer i sociala medier faktiskt tar sina egna bilder eller genererar dom?

Jag har noterat att Göteborgs Posten redan nu börjat att publicera nyhetsartiklar som är skapade med stöd av AI. Länk

Så om det på så kort tid redan skapar nyhetsartiklar så känns det som att om 10 år skapar det bilder problemfritt.
 

Sten-Åke Sändh

Aktiv medlem
C2PA kan kanske lura någon, jag tror endast att dom som vill luras kommer profitera på den eftersom det inte krävs speciellt mycket för att att gå runt den. Möjligen räcker en 8k-skärm och en 24MP-kamera som är C2PA-certificerad.
Nu fick du nog till det av misstag :)
C2PA är inte avsett att lura någon utan det är till för att se till att autenticitet och spårbar proveniens snabbt gör det möjligt att se om materialet är pålitligt och om någon medvetet eller omedvetet försökt manipulera datat och det räcker med att man gör det med verktyg som inte är goda C2PA-medborgare. Görs det kommer nästa C2PA-system som kollar exv. en bild att radera det manifest som finns inlagt i bilden. Vi får väl se också vad Microsoft kommer göra i Windows för som jag visat i länken till C2PA, så kommer C2PA-godkända viewers att kunna indikera status på bilder och dokument.

Om du som fotograf lever i AP:s, AFP:s eller Reuters nätverk så kommer det nog vara det sista du gör i de nätverken om man finner att du medvetet försöker bryta mot regler som gäller inom dessa nätverk. Om de inte sköter sig så kommer deras kunder att se till att de gör det. I de fall de stora nyhetsbyråerna kommer lita på andra certifierade källor som kommer dessa källor nedströms säkert att fimpas om de inte håller måttet och håller sig med fotografer som försöker fippla med data för att medvetet solka ned trovärdigheten.

Det här är på allvar nu för det står mycket stora värden på spel och att du skulle begåvas med en certifierad kamera som det nätverket kommer lita på är nog rätt osannolikt. Just nu håller all seriös media att undergrävas av fejkade nyheter på alla fronter och en stor del av den seriösa mediavärlden kraftsamlar nu tillsammans runt en gemensam standard.

Det finns inga alternativ till att städa upp i detta moras som på många håll nu är fullständigt degenererat och det är det uppenbarligen många mediaföretag som till slut fattat, så man kommer nog med alla medel och ansenliga resurser försöka göra vad man kan åt detta, eftersom utan en solid trovärdighet är faktiskt seriösa media körda. Då kommer folk vända sig till gratismedia i stället. Det kommer inte gå att sälja nyheter och information som inte tillför något gratismedia inte har.

Det finns ett skäl till att folk år efter år i ett land som Sverige fortfarande vänder sig till de media man har mest förtroende för såsom SVT och DN framförallt men även SvD. Den dag dessa inte förmår att hävda sin trovärdighet kommer deras läsare, tittare och användare att vända sig någon annanstans och det kommer få svåra konsekvenser.

Vi har i många år haft IT-system som använt certifikat och kryptering av dataströmmarna mellan dessa och nu kopplar man periferi i form av kameror, konverterare, metadata-editorer och DAM-system till dessa med hjälp av certifierade källor och manifest samt metadata som gör att autenticitet och proveniens kan spåras i varenda bild som gått i dessa flöden och det kommer få stora konsekvenser.

Jag vet att detta funkar i andra sammanhang eftersom jag ser det nästan varje dag. I början fanns det folk som försökte lura sig in på bussar och vår pendelbåt 83:an till Rindö med skärmdumpade "Biljett-QR-koder" i sina telefoner men det har upphört nu het då personalen skannar alla telefonbiljetter. Framöver när dessa system vi pratar om här kommer i drift, så kommer konsumenterna av nyhetsbyråernas data enkelt kunna verifiera dessa via exv. AP:s servrar och vi kan nog vara rätt övertygade om att detta metadata som skrivs in under namespace C2PA eller vad det nu kommer heta i XMP kommer vara ordentligt krypterat.

Vi har ju länge haft både antivirus av andra skydd för malware i våra datorer och utan dessa så skulle många fler datorer ha grava problem med detta idag. Få vill vara utan sådana skydd idag. Precis som med antivirus-programmen så kommer säkert dessa C2PA-specifikationer utvecklas över tid.

Så visst Karl, kan man lägga sig platt för tidens mörkmän och bli en av dem själv om man nu känner för det men som jag och många nu ser det så finns inga vettiga alternativ till att komma samman och bygga upp nya typer av skyddade dataflöden som kan minska effekterna av fejkade nyheter och det systematiska undergrävande av tilliten som nu sker på bred front över hela världen. Vad som sker i övrigt i Internet-träsket kan vi inte göra något åt men det vi kan göra är att se till att stärka de fundament som hela demokratin ytterst vilar på och det är en korrekt och sanningsenlig beskrivning av världen så gott det låter sig göras. Har vi inte en sådan bas att stå på kan inga samhällen styras annat än av maffior och djungelns lag.
 

Tomasz

Aktiv medlem
Den påverkan jag skulle vilja se är:
En AI som väljer ut meddelanden i min mailkorg (som håller på att bli full) och som den intelligent har avgjort att jag inte behöver behålla, och listar dem för mig så att jag kan fälla ett sista avgörande innan jag tar bort dem.
En AI som går igenom all barnpornografi som polisen får in att undersöka, så att endast ett aggregerat urval återstår att plågas igenom innan man har underlag för tillslag.
En AI som kondenserar inlägg på t.ex. FS forum där inläggen i fråga likt golvspackel flyter ut över alla gränser.
En AI som frågar mig varför jag skriver detta, och ger mig argument för och emot.
 

lonian

Aktiv medlem
Nu jobbar jag inte inom foto utan det är min hobby.

Men jag känner av att fotografin som helhet för mig personligen har blivit lite tråkigare i och med alla Ai bilder som sprängs upp i mina flöden på nätet.

Inte så att alla Ai bilder ser fantastiska ut utan snarare att de som beskådar alla bilder blir mättad och börjar ifrågasätta om en bild är verklig eller inte.

Visst, det fanns förr också någon som frågat om en bild jag gjort är Photoshoppad, men nu har någon frågat om det är JAG som fotat, gissar att de syftar på om det är en ai bild jag postat eller inte.
Det blir inte lika kul bara.

Sen har jag själv testat att leka med ai och visst är det kul för stunden, men det ger inte mig någon inre känsla av att jag har skapat någonting bra. Behövs jag? Ska jag fortsätta med fotografi?

Den första bilden är min egna och den andra ai genererad.
 

Bilagor

lonian

Aktiv medlem
Vi sitter ju alla med våra redigerings program som vi är halvbra eller i några fall bra på. En del är riktigt duktiga och kan modulerna fram, korrigera och även skapa något nytt och intressant i ex Photoshop.

Att som ett alternativ be ett AI program på ett enkelt och omedelbart sätt redigera, skapa och lägga till något i ett taget foto som man också vill ska ingå. Ex lägg till vit snö på granarna i bakgrunden... osv osv. Om det blir möjligt kommer det enl mig att få mycket stora konsekvenser
Ja, dagens photoshop har ai funktioner. Du kan markera ett område i bilden och skriva in vad den skall ändra i bilden som exempelvis lägga på snö på dina granar.

Här fotade jag min katt inomhus, markerade allt runtom och ändrade bakgrunden och la till en hand. Min katt lekte med en kattleksak.
Gjorde detta test mest för att se om folk skulle reagera på det eller inte.
 

Bilagor

Senast ändrad:

LGNLGN

Aktiv medlem
Ja, dagens photoshop har ai funktioner. Du kan markera ett område i bilden och skriva in vad den skall ändra i bilden som exempelvis lägga på snö på dina granar.

Här fotade jag min katt inomhus, markerade allt runtom och ändrade bakgrunden och la till en hand. Min katt lekte med en kattleksak.
Gjorde detta test mest för att se om folk skulle reagera på det eller inte.
Ja, det är alltså redan idag möjligt och antagligen inte heller svårare än något annat att lära sig.

Såg en Youtube film för något år sedan hur man korrigerade reklam bilden med en modell liggande på sidan i en soffa. Ändrade proptioner på kroppen, tog bort små valkar etc.

Har anat men använder själv inte PS. Hur många av bilderna vi ser redan idag kan då vara manipulerade? Utan att vi vet det.

Och.... hur mycket enklare och smidigare kommer det att bli?
 

Falumas

Aktiv medlem
Så visst Karl, kan man lägga sig platt för tidens mörkmän och bli en av dem själv om man nu känner för det men som jag och många nu ser det så finns inga vettiga alternativ till att komma samman och bygga upp nya typer av skyddade dataflöden som kan minska effekterna av fejkade nyheter och det systematiska undergrävande av tilliten som nu sker på bred front över hela världen. Vad som sker i övrigt i Internet-träsket kan vi inte göra något åt men det vi kan göra är att se till att stärka de fundament som hela demokratin ytterst vilar på och det är en korrekt och sanningsenlig beskrivning av världen så gott det låter sig göras. Har vi inte en sådan bas att stå på kan inga samhällen styras annat än av maffior och djungelns lag.
C2PA kommer bli hjälpsammare för dom som vill luras än för dom som vill spegla verkligheten, eftersom den kommer vara för lätt att gå runt.

Sedan vet vi ju alla varifrån medias bilder kommer numera och det är nog oftare från allmänheten än från AP-fotografer. Här kommer den gilla-knarkande allmänheten lätt kunna C2PA-certifisera sina AI-alster.

Att lägga sig platt kan man också kalla att acceptera en lösning som helt uppenbarligen inte kommer funktionera. Dom som vill fuska tror jag i alla fall jublar.

Om C2PA är bättre än att inte göra något vet jag inte och jag har heller ingen lösning på problemet.
 

Bengf

Aktiv medlem
Ja, det är alltså redan idag möjligt och antagligen inte heller svårare än något annat att lära sig.

Såg en Youtube film för något år sedan hur man korrigerade reklam bilden med en modell liggande på sidan i en soffa. Ändrade proptioner på kroppen, tog bort små valkar etc.

Har anat men använder själv inte PS. Hur många av bilderna vi ser redan idag kan då vara manipulerade? Utan att vi vet det.

Och.... hur mycket enklare och smidigare kommer det att bli?
Ja AI fans nästan förr om åren också men inte ändå, klassiskt var väl när någon gjorde Carolas midja smalare på någon omslagsbild, blev omtalat i pressen då. Nej jag hänger inte riktigt med nu för tiden, Superdatorn jag nämnde tidigare matades ju av matematiker av högre skolan, forskare kunde mata in mycken kunskap så den datorn hade att jobba med. Googel kan man inte lita hundra procent på eller fast man söker efter sanningar som varit så bra att göra.
 

Bengf

Aktiv medlem
Samma som alltid händer med sådana datorer. Några år senare står motsvarande kapacitet på ett skrivbord och en dator med ännu osannolikare snabbhet står på ett golv.
Jomen vad är bäst då en matematik expert som laddat in den senaste rätta formeln för en lösning i datorn eller AI som svamlar runt med påstående som inte är fakta belagda.
 

apersson850

Aktiv medlem
Det beror helt på om det finns någon "senaste rätta formel" eller ej.
Gör det det finns ingen applikation för AI i det sammanhanget. Men vet man inte riktigt hur problemet ska lösas kan AI vara en väg att närma sig en lösning, som alternativ till att svamla själv.
 
  • Gilla
Reaktioner: PMD

Bengf

Aktiv medlem
Det beror helt på om det finns någon "senaste rätta formel" eller ej.
Gör det det finns ingen applikation för AI i det sammanhanget. Men vet man inte riktigt hur problemet ska lösas kan AI vara en väg att närma sig en lösning, som alternativ till att svamla själv.
Ja men vi vanliga svensson behöver nog bredda våra kunskaper också för att möta AI på bästa sett, man bryr sig tydligen inte i dag om dom urusla digitala filmerna och foton som våra media visar oss, visserligen högt nyhetsvärde men aj vad dåligt ljud och bilder rakt upp i näsan. Undantag finns förstås. Tränade tidigt skivstång vid 60-talet men allmänheten trodde det var luft i alla muskler och att dom var åt andra hållet som höll på.
 

PMD

Aktiv medlem
Ett sidospår men vem har copyright på ai skapat material?
Den saken kommer det nog att stridas en hel del om i domstolar. (Det har redan börjat).
Vanligen är det skaparen av ett verk som har upphovsrätt, men den stora frågan kommer nog att vara om en dator kan anses vara skapare av ett verk. Eventuellt kommer en del att hävda att det är den som har skrivit programmen för att lära en AI något som ska anses ha upphovsrätten till det som den AIn skapar.
 

fotobollfoto

Aktiv medlem
Om 10 år eller något när AI är helt problemfritt så lär fotografer bli överflödiga tyvärr. Varför kommer reklambyråer och nyhetsbyråer betala fotografer när dom kan generera en egen bild?

När tiden är inne och AI är såpass bra så hur ska man ens veta om favoritfotografen man följer i sociala medier faktiskt tar sina egna bilder eller genererar dom?

Jag har noterat att Göteborgs Posten redan nu börjat att publicera nyhetsartiklar som är skapade med stöd av AI. Länk

Så om det på så kort tid redan skapar nyhetsartiklar så känns det som att om 10 år skapar det bilder problemfritt.
Hur "kort tid" menar du att AI-utvecklingen tagit?
Ett viktigt namn inom AI är Alan Turing. Han dog 1954.
 

Falumas

Aktiv medlem
Hur "kort tid" menar du att AI-utvecklingen tagit?
Ett viktigt namn inom AI är Alan Turing. Han dog 1954.
AI-tekniken är gammal, men det var förut svårt att träna en AI-motor. Hårdvaran var långsam och det var svårt att hitta data att träna sin AI med. Dom senaste 2-3åren har bägge sakerna ändrat sig och då har det gått väldigt fort. Så även om grundtanken funnit ett tag så har man inte kunnat använda den.
 

fotobollfoto

Aktiv medlem
[...]

Även det faktum att en illustration/ett målat konstverk faktiskt ofta tar betydligt längre tid att förfärdiga och därigenom möjligen blir dyrare borde öka incitamentet att låta AI göra jobbet istället. Det blir ju inte bara billigare utan man får ju dessutom ett resultat direkt eller åtminstone betydligt snabbare.
[...]
Jag tror det är väldigt sällan som priset för ett konstverk är en faktor av tiden det tog att skapa. Om vi alltså pratar konst-konst.

Men sannolikt kommer illustratörer och "stock-fotografer" utsättas för en helt ny konkurrens på sina marknader.
 

Falumas

Aktiv medlem
Fast nu är det nog svårare att starta ett nytt AI, eftersom dom flesta som har data håller hårdare i sin data nu. Så fönstret för att skapa ett AI var öppet, men är nog stängt eller på väg att stängas nu.
 
ANNONS