Sigma EX 50/1,4 DG HSM



N/A



2017-03-19 janne68nilson

PLUS: Underbar Bokeh
MINUS:

Skön maffig lins med stor bländaröppning
2016-02-23 gorgusmol

PLUS: Bra när det fungerar.
MINUS: Opålitligt med brister i kvaliteten.

Autofokus med klara brister. Nyckfullt uppträdande, går inte att lita på. Lägg inte pengarna på detta objektiv om du inte har tålamod och starka nerver.

Kundtjänst: Rajala lurade på mig en USB-docka för kalibrering som inte ens var kompatibel med objektivet.

Pris: 4000.00
2015-09-19 Hayder Alsahaf

PLUS: Skärpa, kontrast, boke, Af mm
MINUS: Inga

Det bästa normalobjektivet jag har använt. Jag har använt många 50 mm objekttiv från Nikon, Canon, Olympus och konica inom åren. Inget annat 50 som jag använt kommer i närheten av detta underbara objektiv. Massor av plus ger jag det. Jag sålde min Nikkor 50/1.4G för Sigman var bättre.

Liknande produkter: Nikon 50/1.4' Canon 50/1.4, Olympus 50/1,8, Konica 50/1.7

Pris: 2700.00
2014-09-14 krillan54@gmail.com

PLUS: Vackra färger -Superskarp . Gediget byggt .
MINUS: Ej hittat några .

Har haft denna glugg i endast några dagar . Men jag känner redan att den kommer att sitta på min kamera stor del av tiden . Hittade ett begagnat exemplar som var i väldigt fint skick . En optik som levererar . Hälsningar Krillan 54 .

Liknande produkter: Nikon 50-1,8 .

Pris: 2350.00
2014-04-29 carus

PLUS: + När allt stämmer helt underbar. + Välbyggd + ljusstark
MINUS: - Fokuseringen rätt lotto - Kvalitets problem då AF lägger av återkommande.

Nu ger jag upp. Haft den på rep/rengöring av AF en gång per år sista åren men nu har den dött igen. Tillsammans med 5Dmk2 ger den ibland underbara nästan magiskt skarpa bilder med perfekt bakgrundsoskärpa. Problemet är mest att jag får ta massor med bilder för att få skärpa på någon. Känns annars välbyggd och bra balanserat på mitt hus.

Pris: 4000.00
2014-03-28 toffeboffe

PLUS: Skarpt, härligt krämig oskärpa (bokeh)
MINUS: Bak-/framfokuserar beroende på bländaren, omöjligt att få tillförlitlig autofokus.

Det här är ett objektiv som jag har försökt älska, men det går tyvärr inte...

När objektivet är rätt fokuserat blir bilderna skarpa med en härligt krämig oskärpa (bokeh). Personligen tycker jag oskärpan är bättre på Sigma än Canons motsvarighet. Bilderna tagna med Sigma får en mera drömsk känsla, bilderna sticker ut på ett bra sätt.

Problemet är bara att objektivet sällan är rätt fokuserat. Jag har försökt allt: mikrojustering i kameran, olika fokusmetoder på kameran, skickat in objektiv och hus på service. Men inget har hjälpt. Det var först när jag läste recensionen på Photozone.de som bitarna föll på plats. Objektviet lider av "residual spherical aberration", vilket betyder att fokusen skiftar beroende på vilken bländare man har. Exempelvis kan objektivet framfokusera på 1,4 för att bakfokusera på 5,6. Det var därför jag aldrig lyckades få tillförlitlig autofokus på min 5D mark II.

Färgerna är lite varmare än på Canon. Jag upplevde också att jag måste bildbehandla bilderna mera för att få till rätt färger, jämfört med Canons 50:a.

Slutsats: Ett objektiv som kan leverera bilder med en härligt krämiga oskärpa men som tyvärr inte har en tillförlitlig autofokus.

Liknande produkter: Canon 50 1.4

Kundtjänst: Skickade in objektivet för fokusjustering med huset, samma fel när jag fick tillbaka det efter någon vecka.
2014-01-11 CarlOberg

PLUS: Skärpan, bokehn. Robust. Jag gillar så gott som allt!
MINUS: Kanske aningen stor i vissa sammanhang.

Köpte detta till min 5D mk ii efter många timmar av recensionsläsande. Gluggen är robust minst sagt och ger en fantastisk kvalitétskänsla. Bokehn är riktigt krämig och mjuk och skärpan är fantastiskt bra över hela omfånget. Liiiite mjuk på 1.4, men står sig fortfarande relativt skarp även där.

Många har kommenterat att de har upplevt fokusproblem med den här gluggen. För mig har fokusen varit strålande i såväl riktigt mörk miljö som dagsljus. Då skärpedjupet är så kort gäller det dock att inte dröja förlänge mellan fokusering och att man tar bilden då det är lätt att flytta på sig där emellan.

Av alla 50mm jag testat är det här den i särklass bästa.

Liknande produkter: Canon 50/1.4, Minolta 50/1.7

Pris: 2200.00
2013-12-28 b_pinner

PLUS: Skärpa även vid full bländare!
MINUS: Stort

Ägde tidigare sigmas 30/1,4 och skillnaden mellan de två är stor! Skärpan är mycket bättre på 50:iat redan från f/1,4. Inga fokusproblem överhuvudtaget utan skärpan sitter perfekt även vid mycket dåliga ljusförhållanden. Litet minus för storleken...
2013-10-26 johpih

PLUS: Bra byggkvalitet, hög ljusstyrka
MINUS: Nervös fokusering

Har hela tiden tyckt att objektivt haft svårt att hitta fokus under dåliga ljusförhållanden, och var inte riktig säker på om det berodde på Kameran eller objektivet. Nu är det kostaterat att objektivet uppför sig lika "nervöst" både på 1D Mark III och 5D mark III. Det hela bekräftades också när jag fick prova en Sigma 85mm 1,4 som gav en helt annan upplevelse vid fokusering.
Jag har sålt objektivet och köpt en ny Canon 50mm 1,4 och den är inte lika "nervös" men har motsvarade optiska kvalitet.

Liknande produkter: Canon 50mm 1,4
2013-06-13 Tobbe Arnesson

PLUS: Funkar hyggligt bra att ställa skärpan manuellt.
MINUS: För långsam fokus på Canon EOS 60D, snabbare på dyrare hus.

Fantastiskt mjuk bokeh!

Riktigt knivskarpt först vid f2,2 men vid större bländare blir allt annat så suddigt att det inte riktigt märks.

Liknande produkter: De flesta andra 50 mm.
2013-04-24 Damm på sensorn

PLUS:
MINUS: Tappar kontrast i motljus.

Trevlig glugg. Min kopia sätter skärpan perfekt. HSM-motorn är inte lika tyst och smidig som den i Nikon 50mm f/1.8G men tycks göra jobbet lika bra. Däremot är den inte 50 mm snarare 46 mm eller nåt, betydligt vidare än mitt Nikon 50mm f/1.8G - vilket eg. är bra, då jag använder den på DX-hus. Som alltid med Sigma får man kolla att den spelar med huset, gör den det är det inte mycket att tveka över. Köp.
2013-03-10 stilero

PLUS: Kvalitetskänsla och stabilt bygge.
MINUS: Uselt mellan bländare 1.4-2.8. Opålitlig autofokus som gärna lever sitt egna liv, speciellt i sämre belysning. Ganska tungt och stort jämfört med konkurrenterna.

Har ägt detta objektiv i drygt tre år och använt det till och från på olika kameror av både fullformat och croppad sensor. Dessvärre är detta objektiv helt oanvändbart vid dålig belysning då det är enormt mjuktecknande och lämnar en vit "slöja" mellan bländare 1.4-2.8. Trodde först att det var fokusfel som orsakade detta, men efter kalibrering på Sigma fick jag bekräftat att objektivet har dessa egenskaper.
Har testat flera versioner av objektivet på olika kameror med samma resultat. När jag jämför detta med Canons motsvarighet i samma prisklass, så slår Canon objektivet Sigma rejält på fingrarna redan vid bländare 1.4 där det är precis så skarpt som det borde vara. På bländare 2.8 - 11 är objektivet dock väldigt skarpt och trevligt och har fungerat kanon både i studio och till gatufoto. Men om man inte kan använda bländare 1.4, så förlorar man ju vitsen med ett ljusstarkt objektv.

Liknande produkter: Canon EF 50mm f/1.4 USM

Kundtjänst: Har alltid funkat bra med kunnig personal.

Pris: 3600.00
2013-03-09 Christer av Johansson

PLUS: Gedigen prime-lins till ett lågt pris. Väldigt bra bildskärpa. Kommer förpackad i en vadderad väska.
MINUS: Linsskyddet är för plastigt.

Fick objektivet för inte så länge sedan, haft det i några månader bara. Har testat objektivet lite överallt, det är ljusstarkt och skarpt redan vid f2.0, lite mer soft när man öppnar fullt f1,4.

Autofokusen är snabb och tyst, ännu bättre är att den manuella fokusringen inte är ett med motorn. Råkar man snurra på den manuella ringen när autofokusen är på så rör sig alltså inte motorn, vilket ibland kan spara ett eller annat mekaniskt haveri om jag tänker efter lite.

Denna nya primelins från Sigma väger lite över 500 gram, vilket gör att den känns gedigen på alla sätt och vis, personligen gillar jag vikt och lite redig konstruktion.

Skalet runt om denna verkar gediget, dock så är den Ej vädertätad, men därav priset då den är enligt mina verderingar väldigt billig för sin prestranda.

Motljusegenskaperna är avslutningsvis fullt acceptabla.

Över lag så är jag fullständigt nöjd med denna prime lins!

Pris: 3399.00
2013-03-06 jenordfoto

PLUS: Skarp, snabb, gedigen, bokeh,
MINUS: Pris, fokus,

Fungerar bra. Har av någon oförklarlig anledning ibland svårt att hitta fokus på långt avstånd. Det kan också vara svårt att fokusera rätt på närmare avstånd, men det är väl allmänt känt på sådana optik.

Liknande produkter: Nikkor 50/1.4

Kundtjänst: Snabb leverans

Köpt hos: Fotokungen

Pris: 3690.00
2012-08-14 hallengren

Mycket bra
2012-08-09 Dzenis

PLUS: Skarp från F1,4.Underbar skärpa och bokeh.Stor fin glugg.Tyst och snabb autofokus
MINUS: Osäkerautofokus.Missar ibland fokuspunkter

Den här recensionen skriver jag med de erfarenheter som jag fick med den här gluggen.
Skarp redan från F1,4, levererar den fantastisk bokeh.Autofokus på min Alpha 700 har en tendens att missa ibland träffpunkten.Men det kan jag leva med.Jag fokuserar ofta manuellt så att jag slipper dessa problem då jag fotar porträtt.

Liknande produkter: Minolta Maxxum AF50mm F1,4
Sony AF 50mm F1,4
Carl Zeiss AF 50mm F 1,4
2012-07-06 Harald Cederlund

PLUS: Skärpa, underbart mjuk och fin oskärpa
MINUS: otillförlitlig autofokus

Sitter ofta på kameran som normalobjektiv (då jag saknar normalzoom). Skarpt redan från f1.4 men autofokusens träffsäkerhet är det väl tyvärr lite sisådär med - mitt ex backfokuserar dessutom ganska rejält (vilket jag turligt nog kan fixa med mikrojustering på min 5D mark II). Oskärpan är underbart mjuk - en del kanske skulle tycka lite för karaktärslös men jag gillar den.

På grund av fokusproblematiken kommer jag ibland hem med underbara bilder och ibland med flertalet bilder med missat fokus.

Liknande produkter: Canon 50 mm1.4
2012-05-31 Robin Eriksson

PLUS: Skärpa, Bokeh
MINUS: Det skulle väl vara filterdiametern om det räknas som en egenskap

Riktigt fin glugg med klockren skärpa och bokeh. Bra prestanda för en billig peng och definitivt värd att testa.
Det är betydligt roligare med fast brännvidd då man får tänka inför varje foto, var man skall befinna sig o hur man ska vinkla kameran.

Som någon tidigare har nämnt är just diametern ett litet problem i samband med filterköp. Det blir dyra filter.

Liknande produkter: AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
2012-04-06 Zebelon

PLUS: Bra skärpa, fin bokeh och snabb autofokus
MINUS: Inga ännu för den prislappen

Bra skärpa, tyngden, fin bokeh och snabb autofokus (min funkar perfekt). För priset mycket bra valuta.

Köpt hos: Tradera

Pris: 2600.00
2012-02-17 realyslow

PLUS: tyngd inte plastikt
MINUS: ej hittat några,

Fantastisk, har haft den några dagar, och vilken skillnad mot mitt "gamla" Canon 50/1.8 II. Det fungerar klanderfritt och fokuserar perfekt,

LÖJLIGT SKARPT !!!

Liknande produkter: canon 50 mm 1.8 II canon 50 mm 1.4

Kundtjänst: löjligt bra bemötande på scandinavian photo Malmö
dom är fantastiska !!!!

Pris: 3799.00
2012-01-05 Alex_Torn

PLUS: Skärpa, storlek, bokeh, priset!
MINUS: AF, filterdiameter 77mm

Sigma EX 50/1,4 DG HSM är relativt stort och tungt för min 550D med batterigrepp. Men detta är ger ändå en skön tyngd som passar bra för att hålla kameran still. Så detta är ändå positivt vid inte allt för långa fototagningar.

Vid 1,4 är objektivet relativt mjuktecknande men från bländare 2 blir skärpan och kontrasten riktigt bra!

HSM är inte alls så tyst som jag trodde men detta påverkar inte mig eftersom jag inte fotograferar tigrar...

AF fungerar bra och är snabb utom i sämre ljusförhållanden där EF 50mm f/1,8 II fokuserar utan back.

Det mest negativa är filtediametern på 77mm som ger väldigt dyra filter!

Jag kan inte annat än säga att detta är det bästa inköp jag gjort hittills. En riktigt mjuk bokeh gör bilderna underbara. Detta är verkligen ett objektiv som ska köra fullt öppet och klarar måtten bättre än konkurrenterna!

Liknande produkter: EF 50mm f/1,4 USM; EF 50mm f/1,8 II

Kundtjänst: Väldigt bra kundservice! Alltid trevligt att prata med dem.

Pris: 3890.00
2011-11-22 Benjamin Rudström

PLUS: Snabb, Skarp, HSM-motor, Bra byggkvalité, Bekväm storlek och vikt.
MINUS: 'back focusing', CA vid 1.4,

Skarpt, snabbt. Bra vikt och byggkvalitet!

Dock lite problem med CA vid största möjliga bländare, vid 1.8 försvinner dock detta. (löses dock lätt med PS)

Även lite problem med back-focusing (kan ha svårt att hitta fokus). Löser detta med mittpunkt-AF och manuell fokus) - Inget stort problem! - Det mesta är pga det korta skärpdjupet.

Mycket trevlig med HSM motor. Vet ej hur den står sig mot Canons 50 1,4 USM, men mot min fd. Canon 50 f/1.8 står den sig bra.

Största fördelen mot 50 f/1.8 är den mycket bekväma storleken och byggkvalitén. (sitter på en 1Ds mkII). Samt HSM, som är tyst. Till skillnad från canon 50 1.8.

Liknande produkter: Canon 50mm f/1.8

Kundtjänst: -

Köpt hos: Begagnat (byte)

Pris: 2500.00
2011-08-31 Gorthank

PLUS: Skarpt
MINUS: Autofokus missar för ofta, ljudlig AF, MF gnisslar som alla Sigma objektiv

Har kvar objektivet, och varit nöjd med bildresultaten. Neutrala färger. Det som fick mig att byta till Canons 50/1.4 var att sigma:t missar autofokus alldeles för ofta. Microjustering funkar inte praktiskt heller då det alltid var olika beroende på motivets avstånd. Synd på en övrigt bra glugg. MF ringen gnisslar oacceptabelt vid filmning.
2011-01-25 zhapp

PLUS: Skarpt redan vid f 1.4, mycket fin bokeh.
MINUS: Inte så snabbt autofokus.

Mycket trevligt objektiv. Redan skarpt vid f 1.4 och blir knivskarpt vid f 4-5.6. Sitter på kameran för det mesta nu. Den ger en riktigt fin bokeh. Det jag kan tycka som minus är att AF är inte så snabbt men oftast sätter den fokus perfekt även vid
f 1.4

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4500.00
2011-01-17 Marcvs

PLUS: Bokeh, HSM, ser bad ass ut.
MINUS: CA

Riktigt bra glugg med trevlig bokeh. Brukar använda det när jag vill fota lite artsy-farsty.

Tungt och gediget, råkade tappa gluggen från översta hyllan i garderoben men den funkar hur bra som helst iaf.

Har inte haft några fokuseringsproblem.

Mycket tyst och trevligt att jobba med.

Kundtjänst: Super

Köpt hos: Cyberphoto
2010-12-19 Magge84

PLUS: Stor, Ljusstark, Tung.
MINUS: HSM, Fokusering,

En glugg som är riktigt bra i situationer där du inte kan använda blixt och behöver bra slutar tider. MEN, HSM = tyst, NEJ NEJ NEJ. Riktigt besviken på att den låter som tusan. min 1,8 Nikon 35mm är 1000ggr tystare. Den tar helt ok bilder men kanske att den vill fokusera lite på bakgrunden lite väl ofta när jag kör seriebildtagning och lågt bländar tal(Kan vara kamera inställning vet inte riktigt om det är objektiv eller kamera). Bra till porträtt. känns riktigt bra på min Nikon D300s, bra tyngd

Liknande produkter: Nikon AF-S DX 35mm 1,8g

Kundtjänst: Jobbar mycket med misco via jobbet vet inte om dom har så bra support på kamerasaker men med datorer så kanon bara bra. priset kanske inte det absolut bästa

Köpt hos: Misco AB

Pris: 4897.00
2010-11-29 Magnus Grimmer

PLUS: Bommulsmjuk oskärpa, skarp på F1.4, gedigen
MINUS: Tung, stor

Den här linsen ger helt underbara bilder. Den är inte lika suddig i kanterna och oskärpan är mycket mjukare är konkurrenterna. Allra finast oskärpa får man visserligen på F2.0 men den är fortfarande mjuk och krämig på F1.4. På FF-hus så uppkommer coma i kanterna, runda saker blir plattare. Detta ger iofs lite rörigare oskärpa än i mitten men den är fortfarande helt OK. En annan sak är att oskärpan är lite rörigare i förgrunden.
En personlig nackdel är att jag gillar att höra autofokus. Det enda man hör från Sigmat är emellertid lite klonkanden. Vanesak, AF sitter ändå klockrent.
Mitt exemplar är nyare och har därför inte den typiska luddytan som lossnar. Istället finns en mer konventionell yta som inger förtroende. Objektivlocket är riktigt bra och går bra att sätta på med motljusskyddet monterat och sitter bra.
Detta objektivet är gjort för att köras på full bländare och då gör det riktigt bra ifrån sig. Här är ett talande exempel med mellanformatskänsla, direkt från kameran på F1.4:
Bildexempel

Liknande produkter: Sony 50mm F1.4, Minolta 50mm F1.7

Köpt hos: Begagnat -privat

Pris: 3500.00
2010-10-03 William Spiik

PLUS: Ljusstarkt, priset, väl byggt
MINUS: Autofokusen är ganska seg och låter en del, kan vara lite framtung på en 1000D

Bytte till mig detta mot ett Samyang 8/3.5 Fisheye, men använde inte detta objektiv tillräckligt länge för att hinna göra något riktigt test, utan nu är det sålt för 3.200:-. Men det jag gillade så länge jag hade det var att det var robust (på gott och ont), vägde en del och hade nog inte gått sönder av lite smällar. Ljusstarkt och mycket objektiv för pengarna. Dock lät AF-en lite mycket. Testade aldrig skärpan riktigt.

Pris: 0.00
2010-08-24 Ingemar Björling

Jag är mycket besviken på detta objektiv. Jag använder även Sigma 18-50/2,8 samt Sigma 150/2,8. Dessa objektiv är jag nöjd med.

Men mitt 50/1,4 har problem med både backfocus och CA. exempelbilder här: http://www.renderwise.com/objektivtest/sigma.html

Ett objektiv med dessa problem borde inte få lämna fabriken. Jag ska lämna in det där jag köpte det, återkommer med ny test när jag har fått objektivet reparerat eller utbytt.

Vänligen
Ingemar

Kundtjänst: Varierande beroende på vem man pratar med, varierar från nonchalant och okunnig till tillmötesgående och proffsig.

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 4490.00
2010-08-06 Tont75

PLUS: Skärpa.tyngden,allt med andra ord.
MINUS: inget detta är den bästa glugg jag har testat och kört med.

Detta är min första recension på en kamera produkt som jag skriver, och jag var tvungen till detta för denna glugg är hur bra som hälst. Har kört denna på en 40d 50d och 5d jag tycker att den gör sig bäst på ff. 5d, måste ha haft tur med fokusen då den sitter som ett smäck på alla 3 kameror då detta brukar vara ett ovanligt fall. Skärpan är kanon redan från 2,0 men även 1,4 är bra om jag skall jämn föra med andra ljusstarka gluggar som jag har haft och testat så piskar denna glugg dom på alla faktorer kommer du över denna glugg så KÖP, jag har haft lim i mellan objektiv och kamera kommer inte plocka av denna på länge.

Liknande produkter: Canon 50 1,8 canon 50 1,4 canon 50 1,2

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4600.00
2010-08-03 Håkan Bråkan

PLUS: Skärpa även på full öppning, färger, ultraljudsmotor, byggkvalitet.
MINUS:

Andra försöket i affären blev en lyckträff och hittade ett objektiv som fokuserar exakt. Enorm skärpa och fantastiska färger, Verklig kvalitetskänsla. Värderar den nästan högre än mitt 35/1.4L, är minst lika bra.

Köpt hos: Kungsholms Foto

Pris: 4500.00
2010-07-27 Ingemar Björling

PLUS: Jag har nog haft otur, det är nog en bra optik, men jag fick ett måndagsexemplar. Bortsett från CA och backfocus ger den hyggligt resultat om man bländar ner 3-4 steg. Men den här optiken köper man ju för att kunna fotografera med största/stora bländaröppningar
MINUS: CA, backfocus, för mjuk på full bländaröppning

Jag är mycket besviken på det här objektivet. Jag har flera andra Sigma-objektiv (30/1,4, 18-50/2,8 och 150/2,8) som jag är nöjd med. Men min 50/1,4, som jag köpte i januari i år har både problem med backfocus och CA. Ett objektiv med dessa problem borde inte få lämna fabriken.Bildexempel finns i den här tråden på Nikonforum: http://www.nikonforum.se/index.php?/topic/19343-d80-bakfokusproblem-eller-optiken/#entry189472


Jag ska skicka in objektivet för åtgärd och återkommer med uppdaterad recension

Liknande produkter: Nikon 50/1,4

Kundtjänst: Kan bli betydligt bättre

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 4490.00
2010-05-17 Fredrik AVT

PLUS: Fin bokeh med mjuk övergång till oskärpa. Ingen nissin bokeh med dubbelkonturer som med Canon 50/1,4. Samma filterstorlek som mina Canon "L" gluggar
MINUS: Osäker fokus ffa i sämre ljus jämfört med alla Caanons L gluggar jag testat inkl 300/4. Mindre nöjd med filtergängan av plast som det inte gick att fästa ett B+W UV filter med metallgänga på. det fick bli ett billigare Tiffen med plastgänga. Då satt det fast.

Intressant objektiv som jag skaffade ffa p g a skärpa vid bl 1,4-2,0 och fin oskärpa. Den kräver dock att den används antingen med Live view, mer kontrastrik mattskiva (inte standardmattskiva) i sämre ljus och manuell fokus. I bra ljus är min hit rate med AF mellan bländare 1,4 och 2,0 c:a 60%, men skärpedjupet här är så litet så man kanske inte skall vara allt för kritisk.

Liknande produkter: 50/1,4 Canon

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 3995.00
2010-04-02 Natsho

PLUS: Bokeh, låg vinjettering, pris, skärpa osv
MINUS: Storlek och filterstorlek

Superfin optik för pengarna! Redan bra på största bländaröppning 1,4. Optiken håller bättre klass än canons 1.4 för nästan samma pris. Skulle själv säga att den är nära canons 1,2. Nästan ingen vinjettering och superfin bokeh. Snabb och bra AF även fast det inte är riktigt lika bra som Canons fina L optik. Det enda negativa jag kan komma på är storleken som skrämmer slag på motivet (ifall det är en person), sedan dom stora filtren som kan bli väldigt dyra. 77mm är väl inte alltid jättekul. Men annars tycker jag att den väger lagom mycket och det blir en bra balans mellan min 40D med vertikalgrepp och denna sigma glugg.

Liknande produkter: Canons 50mm 1,2

Kundtjänst: Inte kontaktat dem ännu

Köpt hos: Kaffebrus AB

Pris: 0.00
2010-01-18 paddmannen

PLUS: skärpan fullt öppet.
MINUS: objektivlocket, bläckfiskögat som tittar på dig med sin stora svarta pupill.

Jaha, då har man blitt med sigma igen...
Många berömmer objektivets byggkvalitet, vilket jag har svårt att förstå. Visst är det bättre än de de där glappiga petflaskorna som i folkmun kallas arton-femtiofemmor, men det är en bit upp till 80-talskvalitén.

Jag tog fram ett gammalt tokina 17/3.5 ur gömmorna. Den klumpen känns som Zebulon Macahans handgranat.
Hittade ett gammalt minolta 50/2. Den känns som en förstenad mammuttestikel just uppgrävd i sibirien.

Ni som pratar om byggkvalitet, vad har ni för referensramar egentligen?
Ja, ja. Låt oss säga att objektivet är välbyggt enligt moderna mått.

Objektivlocket är kasst. Fjädrarna är för svaga och locket ”styr” inte sig själv på plats. Hur kan man misslyckas med ett plastlock?

Sen är det den där grå sigmafinishen. Det känns som om objektivet har päls. Strävhårig tax.
Men jag tycker det är ganska snyggt och objektivet är lätt att hantera.

Jämfört med 24-105 är AF:en märkbart segare, men ganska rapp ändå.

Om man tänker efter är detta objektiv det ljusstarkaste man kan köpa runt 50mm (Leicas noctilux undantagna då).
Canons eget 50L/1.2 vinjetterar så hejdlöst fullt öppet att det bara är i den absoluta centraldelen som objektivet har en reell ljusstyrka på 1.2. Så fort man kommer ut mot kanterna lägger sig vinjetteringen som ett grått askmoln över bilden.
Om man tittar på HELA bilden så samlar sigman faktiskt in mer ljus. Det den förlorar på att vara f/1.4 istället för f/1.2 (0.44 steg för övrigt) tar den igen på sin betydligt lägre vinjettering.


Hur är det med bildkvalitén då? Är det nåt bra?
Fullt användbart fullt öppen, blir lite bättre av nedbländning till 2-2.8, men man får nog skriva ut ganska stort innan den förbättringen syns på normalt betraktningsavstånd.
Och med det är väl allt sagt egentligen. Sigma har konstruerat den här klumpen för att den skall kunna användas fullt öppen och det klarar den galant.

När man köper nya grejerr det alltid med viss vånda man testar dem. Och sigman har ju rykte om att vara lite "opåltlig".
Så när jag halade fram måttbandet för att kolla hur sigman fokuserade på 5D2 så var det på darriga ben.

Otroligt nog behövde den inte justeras alls. Borde jag köpa en lott? Sigma har kanske fått ordning på klumpen efter allt gnäll, inte vet jag.

Den där bokhen då, hur är det med den?
Jag ingen oskärpefetishist så jag är kanske fel person att uttala mig, men jag tycker oskärpan ser ”trevlig” ut. Fast jag hade säkert tyckt samma även med en 50/1.8.

Jämfört med vanliga normalobjektiv är det klumpigt och tungt, men det gör inte så mycket i realiten. Vad som däremot inte är bra är det stora frontelementet.
Ett högt pris att betala för att slippa vinjetteringen (som man kanske lägger på i efterhand ändå...)

Man är allt annat än diskret när man pekar det där jävla bläckfiskögat på folk.

Objektivet är helt enkelt inge bra för gatufoto och när man vill passera obemärkt. Då passar ett sketet 50/1.8 betydligt bättre.

Liknande produkter: canon 50/1.4, 50L/1.2

Pris: 3967.00
2010-01-18 ericwulff

PLUS: Underbar byggkvalité, Snabbt och skarpt. 1,4!! Mycket trevlig Bokeh
MINUS: Inget efter 8 månader.

Jag gillar storleken och tyngden på objektivet. Det sitter perfekt i handen.

Liknande produkter: Nikon Af 50/1,4

Kundtjänst: Bra service i butiken som vanligt.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4795.00
2009-11-16 uffe-46

PLUS: Ljusstarkt och skarptecknande
MINUS: Stort och tungt för ett 50 mm objektiv.

Skarptecknande med hög kvalitetskänsla. Tyngre och dyrare än konkurrerande optik t ex Nikons motsvarande.

Liknande produkter: Nya Nikon 50/1,4 som inte fanns tillgängligt då jag behövde optiken.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3900.00
2009-11-13 patrik_d

PLUS: Skärpan, färgerna, robust, stort
MINUS:

Oj, det är rejält, och tungt, men passar fint på min stora pentax (k20d). känns proffsigt och välbyggt.

Trodde först att objektivet inte fokuserade rätt på största bländaren, men när jag väl lärt mig hur minimalt skärpedjupet verkligen kan vara på 1,4 så insåg jag det problemet låg hos mig själv. i själva verket är mitt exemplar helt problemfritt.

Liknande produkter: Pentax 50 1,4

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4900.00
2009-09-14 norsell

PLUS: Skärpa, bokeh, snabb AF
MINUS: -

Fantastisk, har haft den en månad och vilken skillnad mot mitt "gamla" Canon 50/1.8 II. Det fungerar klanderfritt och fokuserar perfekt, skärpan är mycket bra, bakgrundsoskärpan "krämig". Har använt det i kyrka med mycket gott resultat (och då har jag bara en 400D). Jag kan bara rekommendera ett inköp!
2009-03-29 Framsidan

PLUS: "Normal" med utmärkt skärpa och vacker bokeh. Mycket liten CR. Ingen vijettering med fullformatsensor!
MINUS: Stora linsytor viss benägenhet för inre reflexer. Hörnskärpan kunde vara bättre.

Sigma EX 50/1,4 DG HSM är ett stort och tungt "normal" för min A900. Nästan nära på lika stort och tungt som Zeiss Planar 1,4/85. Linsytorna är stora. Men även om jag provocerar optiken i tuffa motljusbilder så är det bara sällan som inre reflexer ger störande slöjning. När det händer blir reflexen gröntonad. Mitt exemplar verkar ovanligt väl centerat och CR är svår att upptäcka. Vid 1,4 är objektivet mjuktecknande. Men från bländare 2 ökar kontrast och centrumskärpa påtagligt. Kantskärpan är sämre än centrum genomgående. Bra objektiv som i centrumskärpa matchar mina Zeiss-objektiv! Autofokus fungerar snabbt och tyst. Dock tvingades jag ställa om bakfokus kraftigt i min A900 för "rätt" skärpeplan!

Liknande produkter: Sony SAL-50F14

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4995.00
2009-02-28 Makten

PLUS: Bokehn! Snabb AF, bra byggkvalitet, låg vinjettering och bra skärpa redan vidöppet.
MINUS: Stort och tungt, aningens lägre kontrast än Nikons motsvarighet.

Sigma, är det det där "piratmärket" som bara gör massa skit som aldrig funkar? Nä, det är snarare den där trevliga tredjepartstillverkaren som knyter upp svansen på "originaltillverkarna" genom att göra otroligt fina och billiga objektiv, med konstruktioner som de andra inte vågar satsa på. Förut må de ha tillverkat skräp, men tiderna förändras. Det här är ett av de absolut bästa objektiv jag någonsin provat. Och DET bästa normalobjektivet för FF-formatet, om man som jag vill använda ljusstyrkan till fullo. Det är inget man bara tar till i nödfall.

Nedanstående recension gäller användande på en Nikon D700 och bör inte utan viss kunskap dras några slutsatser om, ifall man tänkt använda objektivet på ett mindre sensorformat!


Byggkvalitet och handhavande

Det första som slår en när man provar, ser eller kanske packar upp objektivet ur sin kartong, är att det är riktigt biffigt för att vara ett normalobjektiv. Det är ganska tjockt och kort; lite som en åttifemma av god ljusstyrka. Efter lite granskande finner man emellertid att det mest verkar vara frontlinsen som är överdimensionerad. Och det är den, av skäl vi nedan ska se vara av godo.
När jag först såg och klämde på objektivet så satt det på en Canon EOS 40D, tror jag det var. Det var på mässan i Stockholm, och det fanns inte utrymme att kolla ordentligt. Hur som helst så tyckte jag att den var helt gigantisk! Nu när jag äger den själv och använder den på en större kamera, så tycker jag att storleken är helt i sin ordning. I alla fall om man ser till hur den presterar.
På D700:an ligger den väldigt bra i handen, balanserar fint och känns allmänt bra. Visst är objektivet stort, men det stör inte såvida man inte vill ha en diskret normal som inte drar uppmärksamhet till sig. Då är Sigman helt åt skogen, då den ser ganska "aggressiv" ut;-)

Byggkvaliteten är utmärkt. Subjektivt tycker jag att den är mycket mer förtroendeingivande än Nikkor 50/1,4 AF-S. Ytan är den vanliga hos Sigmas EX-objektiv; en gråskimrande gummiartad lack som tål en hel del och faktiskt är ganska snygg. Fokusringen har riktigt bra känsla för att vara av typen "FTM", vilket står för "full time manual focus", och innebär att man även i AF-läge kan fokusera manuellt. Man har då god precision genom den tämligen stora vridningsvinkeln över fokusspannet. Tyvärr går fokusrörelsen åt motsatt håll mot Nikonobjektiv, vilket är grymt störande om man som jag är van att hantera manuella Nikkor. Men, det är ju en AF-glugg, och vid de tillfällen som kräver manuell fokus så brukar man ha ganska gott om tid, så det går bra ändå.
Att fokusera med hjälp av originalmattskivan i D700 är ganska lätt. Faktiskt lättare än med många andra normaler, och det beror antagligen på grund av den optiska karaktären, eller hur objektivet tecknar ("draws" på engelska, vilket är både flummigt och svåröversatt).


Autofokus

Det är många som rapporterar om problem med autofokusen tillsammans med Sigma-objektiv. Jag själv hade trubbel med ett 30/1,4 i kombination med D200, men den här gluggen fungerar utmärkt med D700. På amerikanska forum är det många Canon-användare som skriver att det felfokuserar på avstånd större än 10 fot, det vill säga 3 meter ungefär. Om du har en Canon-kamera så kanske du ska prova det först, alltså.
Fokuseringen är mycket snabb för att vara en normal, och särskilt med tanke på att det är ganska tunga prylar som ska flyttas. Observera nu noga att det här kan skilja även mellan olika kameror, men med D700 vill jag påstå att den är så snabb man någonsin kan önska av en normal. En grov gissning är att den är uppåt dubbelt så snabb som Nikkor AF-S:en.
Säkerheten verkar det heller inte vara något fel på. Träffar den fel så är det under lågt ljus, där vilket objektiv som helst hade visat problem.
Jag kan starkt rekommendera att använda kontinuerlig AF, vilket de flesta oftast förknippar med sport- eller fågelfotografering, till exempel. Anledningen till denna rekommendation är att AF-modulen i moderna kameror har så bråttom att den kan missa en skvätt. Om man då istället kör kontinuerlig AF så kan objektivet "gaffla in sig".
OBS! För att detta ska funka med omkomponering så måste man använda den separata AF-ON-knapp som de flesta tjusigare kameror har.


Optisk prestanda

Nu kommer vi till kapitlet där Sigman sopar banan med konkurrensen! Jag har ägt och provat en drös normaler till Nikon, och det är bara Nikkor 50/1,4 AF-S som kan konkurrera vid stora bländaröppningar. Och det är vid stora bländaröppningar man gärna använder detta objektiv. Nog för att det funkar nedbländat också, men då kan man lika gärna välja Nikkorn som är mycket mindre och lättare.

Vid full glugg är Sigman skarp och fin, men har lite låg kontrast. Antagligen beror det på att de stora inre linsytorna reflekterar lite mer ljus sinsemellan, och därmed besudlar resultatet en smula. Men nu snackar vi utifrån ett mycket kräset perspektiv. Det är absolut inte problematiskt, och det går att plåta vidöppet i dagsljus och till och med hårt motljus utan större problem.
Detaljskärpan är ganska hög, men subjektivt lägre än med Nikkorn. Istället "tecknar" (enligt tidigare flumresonemang) objektivet mycket vackert. Den lokala kontrasten är hög, och det man har i fokus står ut ur bilden på ett trevligt sätt. På engelska brukar det refereras till som "3D-ness", och det är svårt att sätta ord på precis vad som orsakar detta.

Bakgrundsoskärpan är vid full öppning helt fenomenal vid korta och medellånga fokusavstånd. Inte minsta tendens till hård kant hos oskärpecirklarna, och den tidigare nämnda lokala kontrasten gör att bilderna får en målerisk känsla. Det går bra att skärpa bilderna med bakgrund och allt ganska hårt utan att det blir "skräpigt". Snyggt, lent och allmänt härligt alltså.
Vid lite större fokusavstånd, låt oss säga 5 meter, så kärvar oskärpan till sig en smula. En tendens till hård kant hos oskärpecirklarna börjar synas, men å andra sidan så skulle vilket annat normalobjektiv som helst ge betydligt fulare resultat.
Utåt hörnen kan vi vid dessa avstånd se att oskärpecirklarna blir dels utdragna radiellt och dessutom avklippta på grund av mekanisk vinjettering. Detta innebär att man kan få ganska orolig bokeh i hörnen, samt dessutom större skärpedjup just där. Det gäller också andra normaler, men då Sigman är så mjuk och fin i mitten så ser man "problemen" i hörnen mycket tydligare. Inget att gnälla över, men det är inte vackert och bör beaktas.

Övriga aberrationer är tämligen låga. CA är sällan ett problem vid f/1,4 eftersom man inte brukar ha hela motivet i skärpa. Däremot kan man se ganska mycket longitudinell CA, vilket innebär att en oskarp kontrastrik bakgrund får starkt grönaktiga färgfel i höga kontrastövergångar. Men samma sak gäller här; det är något som nästan alla normaler ger. Det är bara Sigmans mjuka oskärperendering som avslöjar felen på ett mer framträdande sätt.

Bländar vi ner en skvätt så är skärpan helt enastående vid f/2, och bokehn förbättras ytterligare lite. Nu infinner sig något som jag vill kalla för "mellanformatskänsla". Det innebär riktigt bra skärpa, snygg bakgrundsoskärpa och nästan ingen vinjettering.
Ytterligare nedbländning till f/4 ger ännu bättre resultat. Fortsätter man nedåt så händer det inte så mycket. Skärpan verkar börja sjunka efter f/4, men hörnen förbättras till kanske f/8.
Man behöver absolut inte vara rädd för att blända ner, även om gluggen är bäst vid stora bländaröppningar. Även f/11 ger riktigt fin skärpa. Vid f/16 är den fortfarande bra, men det är inget jag rekommenderar om det inte behövs.

Fasen, jag glömde ju vinjetteringen! Antagligen för att den är obefintlig. Vid full glugg syns den, men den är verkligen låg. Ungefär i stuk med vad Nikkor 24-70/2,8 ger vid 50/2,8!
Sigman vinjetterar otroligt lite vid f/1,4, och det är här vi får valuta för den stora frontlinsen, misstänker jag. Vid f/2,8 ser jag ingen vinjettering alls, men den går säkert att mäta upp för den som vill prestanda-onanera lite;-)


Slutkläm och rekommendationer

På en FF-kamera är det här som du säkert förstått ett enastående objektiv, men främst då vid stora bländaröppningar. Det finns många alternativ som är ungefär lika bra skärpemässigt även vid f/1,4, men det finns mig veterligen inget som ger så snygg bakgrundsoskärpa. Jag skulle gärna se ett A/B-test mot Canons 50/1,2 L, som skulle kunna vara den enda konkurrenten på det planet. Men den kostar ju därefter.

Vill du ha en bra normal som är så skarp som möjligt vid lite lagom nedbländning så ska du inte köpa det här objektivet. Du kommer bara att släpa på onödig vikt och skrämma bort folk;-) Vill du däremot ha superba prestanda redan från full bländaröppning så kan jag varmt rekommendera Sigman.

----------------------------

Recensionen kommer troligen att revideras allt eftersom jag går till botten med alla dess skavanker.

Liknande produkter: Nikkor 50/1,4 AF-S och alla andra trevliga Nikon-normaler.

Köpt hos: FotoKungen
2009-02-12 Anders Östberg

PLUS: + Något bättre skärpa än Canon på stora bländare + Snyggare bakgrundsoskärpa än Canon + Något mindre CA än Canon, i annan färg + Stabilare byggt än Canon
MINUS: - Osäkrare autofokus än Canon, letar fokus i AI Servo - Mindre skarpt än Canon nedbländat - Storleken och vikten - Objektivlocket sitter dåligt med filter på

(Mitt omdöme baseras på jämförelse med mitt eget Canon 50/1.4).
Bättre på några saker än Canon 50/1.4, sämre på andra, vad som är viktigt får avgöra valet.
Jag jämförde objektiv i två butiker och såg en stor skillnad i CA och fokus, och valde det jag tyckte såg bättre ut. Trots det så såg jag sedan att det felfokuserade en del och fick skicka in objektivet för kalibrering det första jag gjorde.
Köp detta objektiv för skärpa och bokeh på f/1.4 - f/2. På mindre bländare är Canon lika skarpt eller bättre, med säkrare fokus.

Liknande produkter: Canon 50/1.4, Canon 50/1.2

Köpt hos: Japan Photo
2009-02-12 SKAS

PLUS: Robust, riktigt skarp, tyst och snabb AF, motljusskydd och väska följer med
MINUS: Jag kan inte nämna nåt dåligt alls

Jag kan inte ge annat än 10 poäng till denna objektiv.
Det finns absolut inga brister alls. Objektivet känns robust jämfört med Canons 50 F1.4.
Mitt ex hade inga problem med varken bak eller frontfokus. Inte är den soft heller som andra har haft problem med.
Autofokusen är snabb och tyst. Manuell fokusering känns bra.
Denna är skarp vid F1.4 och RIKTIGT skarp vid 1.8 och uppåt.
Mina zoomar lär jag inte använda så mycket mera nu när jag har denna SUPER porträtt objektiv. Helt klart värd varenda krona.

Liknande produkter: Canon 50 f1.4, Zeiss 50 f1.4

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 3995.00
2009-01-13 mgs

PLUS: Mycket bra skärpa om man bländar ned 1-2 steg. Försumbar vinjettering
MINUS: Har inte hittat några ännu. Skulle vara ytfinishen då som är rätt ömtålig, som på alla Sigma gluggar.

Känns lika robust som en kanonkula från 1800-talet. M.a.o mycket bra byggkänsla. Lite trög fokuseringsring dock. AF'n verkar vara snabb som en kobra. T.o.m i mycket dåligt ljus hittar gluggen fokus mycket snabbt och exakt.

Köpt hos: GE-foto. Åland

Pris: 4000.00
2008-12-19 Anders Tørring

PLUS: Snabb AF, bra byggkvalitet. Bra känsla i fokusringen. Jag tycker att den är snygg. Gillar bla motljusskyddet jmf den helrunda på Nikons. Motljusskyddet sitter också helt fast utan svängrum.
MINUS: Frontlockets "fingerfjädergrepp" är lite tunnare än Nikons standardlock så det är lite (mycket lite) pilligare att få dit det. Har dock inte trillat av i väskan. Fokusringen omvänd riktning jmf standardnikon. Ingen tätande gummiring i fattningen.

Jag velade mellan ett Nikon AF-S 50/1.4G och detta Sigmaobjektiv länge och hade ett Nikon förbeställt sedan oktober men avbeställde detta i sista sekund då tveksamheten smugit sig på under hösten med tanke på alla positiva recensioner av Sigman (bakgrundsoskärpa, skärpa, liten vinjettering på FF/FX som blir nästa format efter min nuvarande D300). Bestämde mig för att känna på båda i butik och måste säga att det var den rejäla skillnaden i AF-hastighet till Sigmans fördel som inom några minuter gjorde mitt val mycket enkelt i tillägg till den fantastiska bakgrundsoskärpan, skärpan på f1,4-2 med mera. Tror inte jag skulle sätta många bilder rätt på min snabba 5-åring med Nikkorn :) Har nu haft det i dryga veckan och har faktiskt suttit på mycket mer än bla min 24-70 mfl. Har inte haft några problem med fram/bakfokus. Kan varmt rekommenderas!

Om nu bara Nikon kunde komma med en 24/1.4 eller 30-35/1.4 :)

Liknande produkter: Nikon AF-S 50/1.4G

Kundtjänst: Trevlig hjälp i affären, säljaren hade själv valt Sigman över Nikons 50/1.4G

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 3800.00
2008-09-25 Carl P

PLUS: Byggkvalitet, skärpa, helhet, snygg oskärpa.
MINUS: Dyra filter med 77mm

Väldigt skarpt och ljustarkt objektiv, helt underbara färger och snabb AF som man väntars sig också av ett objektiv av den här kalibern.

Hade tur att min inte hade problem med bakfokus som dom första test gluggarna kunde ha, antar att dom fixa det mer eller midre på dom skeppade versionerna.

Liknande produkter: Canon EF 50/1,4 USM

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3800.00
2008-09-15 tomasbz

PLUS: byggkvalitet, 77mm filter, skärpa på stora bländare, helhet, snygg oskärpa
MINUS: ..

En normal optik från Sigma, med 1,4 i ljusstyrka. Bra byggkvalitet, bra skärpa på stora bländare, hyggligt raktecknande..

Liknande produkter: Nikons egna 50mm

Kundtjänst: bra kundservice, jag hör till kategorin krävade (jobbiga) kunder..

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 3800.00
2008-09-15 tomasbz

råkade dubbelposta

Köpt hos: FotoVideo

Aifo AB - Elinchrom Quadra Living Light Set