Litet om fotografi och vardagen

Skövde 2018-04-30

Dagar i förskingringen, "Månen och den lilla ljusa pricken nere till vänster är Jupiter gasjätten". Digital  DSLR och 55 mm brännvidd APS-C. Förstora gärna bilden. Avståndet till Jupiter 588 miljoner kilometer och till Månen 336000- 406000 kilometer beroende i vilken bana den befinner sig.

Inlagt 2018-04-30 04:19 | Läst 1645 ggr. | Permalink
Fascinerande och tänkvärd bild!
Svar från präntare 2018-04-30 12:10
Tack Ragnar!
😁
Den i vänstra hörnet, är du säker på att det inte är en pixel som saknas ?
Sten
Svar från präntare 2018-04-30 12:05
Tack Sten! Ja det är jag absolut säker på, ingen tvekan och Jupiter stod där en bit över horisonten, men det kan ju vara lätt att tro det.
😁
Trevlig och annorlunda månbild..och siffrorna är mer än man kan ta in..
Mv/Gunte..
Häftig bild! Även fast Jupiter ser lite liten ut......Tänker att dom där 588 miljoner kilometrarna också måste variera? Jordbanan ligger väl typ 150 miljoner km från solen så även om jorden och Jupiter inte ligger i precis samma plan så kan avståndet under ett (jord)år variera i storleksordningen 300 miljoner km? Lägger man därtill till Jupiters omlopp kring solen kan det väl bli nästan 588 miljoner km till. Utgår från att dom 588 Mkm är avståndet mellan jordens och Jupiters banor, alltså skillnad i banradier, vilket jag inte vet.Hälsningar/ Björn T
Svar från präntare 2018-04-30 23:29
Du har så rätt och angående Jupiters storlek så blev jag också lite konfunderad, Kanhända så missade jag och fick med tex Callisto en av Jupiters många månar i stället, Jupiter gömde sig nästgårds utanför bild. Får väl ta om bilden och göra en rättelse ty för blotta ögat så ter sig Jupiter betydligt större på himlavalvet. Men jag tycker nog bilden i sig är intressant ändå. Hoppas på klart väder i natt.
Khalad 2018-04-30 23:46
Det var absolut ingen kritik, bilden är både fin och häftig. Och det där med att Jupiter ser så liten ut var bara ett skämt, den ligger ju faktiskt väldigt långt borta....Däremot var jag lite mer seriös vad gäller det faktiska avståndet mln jorden och Jupiter, det borde kunna variera rätt mkt. Ha det gott!/ Björn T
PS Följer med intressse dina astronomiska aktiviteter!
Svar från präntare 2018-05-01 16:44
Tack Björn! Det är lugnt jag uppfattade inte din kommentar som någon kritik. Snarare så blev jag lite fundersam men har nu förstått att min bild stämmer nog med verkligheten, också det jag ville beskriva med den, dom oändliga avstånden och vår egen litenhet i sammanhangen. Och angående din tanke om att avstånden mellan planeterna måste variera under tid så har du nog rätt. Kanhända en sådan orsak också kan vara att planeternas bana runt solen inte är cirkulär utan svagt elliptisk, men kanske så jag föreställer mig fel. Om detta vet jag fortfarande väldigt lite, får lära mig mer. Egentligen så var min tanke då jag började med amatörastronomi, så var det för dom fantastiska bilder jag sett och kände att sådana bilder vill jag ta. Men det ena föder väl kanhända det andra och min nyfikenhet ökar, så att vi får väl se vad det leder till. Och en sak det har jag fått erfara att det är en hel vetenskap detta med astrofotografering. Lyckades precis nyligen för någon vecka sedan äntligen visuellt få skåda just Jupiter och dess närmaste månar genom mitt teleskop, fantastiskt stod där i timmar och frös. Men att fotografera planeten och dess närmaste månar, det gick inte och vars anledning jag fortfarande grunnar på. Men det skall väl lossna, ett steg fram ett halvt steg tillbaka. En sak till klara nätter och rätt atmosfäriska förhållanden som krävs i sammanhanget denna vinter som gick, dom kan jag räkna på mina tio fingrar. Tänk om man kunde beställa väder hos SMHI.
😁
Läckert och tänkvärt, snyggt fångat, jag får oftast rörelseoskärpa när jag fotograferar månen, på grund av lång exponeringstid.
Svar från präntare 2018-05-01 16:59
Tack Stefan! Det krävs inte långa tider då du fotograferar enbart med fokus på månen, en lämplig tid och bländare är som följer. 1/250-1/500 f/5.6, ISO 800-1600, min bild är exponerad ungefär efter dessa värden de är bara att testa lite, filmen räcker i det oändliga nästan. Måne med miljö blir nog lite svårare att få rätt exponerad, men i vår digitala värld så.
😊